Az olajfolt mi vagyunk

2010. június 09. 08:22

Elvben politikus és állampolgár egyaránt megújuló energiát akar. Azonban a legtöbb esetben csak addig, amíg nem kell többet fizetni érte.

2010. június 09. 08:22
„Fuldokló madarak és baljós műholdképek teszik egyértelművé: az amerikai fúrótorony balesete új és vaskos fejezetet nyit a környezeti katasztrófák nagykönyvében. A szégyenpadra állított BP olajvállalat valószínűleg begyűjti a globálisan keletkező gyűlöletporciók meghatározó részét. Az arcvesztés annak ellenére elkerülhetetlen, hogy az Exxon Mobil 21 évvel ezelőtti maszatolásával szemben a BP idejekorán elismerte felelősségét. (...)

Az olajiparra zúduló indulat amennyire jogos, épp annyira álszent. A fejhullást sürgető moralizáló publicisztikákat és az alternatív logóversenyeket szemlélve néha az az érzésünk, mintha az olajipari mogulok egy más bolygóra termelnék portékájukat. Mintha feledésbe merülne az, hogy a könnyen hozzáférhető olaj a szűk anyagi értelemben vett jó élet egyik alapvető feltétele. Szülője a kiterjedt világkereskedelemnek, a fapados járatoknak, és a leugrós balatoni hétvégéknek. (Hahó, hányan mentek kocsi helyett cangával a Soundra?)

Persze tudjuk jól, hogy elvben politikus és állampolgár egyaránt megújuló energiát akar. Azonban a legtöbb esetben csak addig, amíg nem kell többet fizetni érte. A fogyasztók áldozatvállalása híján így nem marad más hátra, meg kell várni, míg a környezetbarát energiaforrások gazdaságosabbá válnak. Addig viszont marad az olajfolt.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vizipipa
2010. június 09. 11:00
A szélerőművek létesítése a kötelező áramátvétel miatt jelenleg alacsony kockázatú üzlet. A szél viszont vagy fúj vagy nem. Mögéjük tehát meg kell építeni a biztosan termelő, gyors indítású gázerőműveket. Nem olvastam még elemzést arra vonatkozóan, hogy ez így együtt mekkora zöld lábnyomot jelent.
bmucsai
2010. június 09. 09:58
"Elvben politikus és állampolgár egyaránt megújuló energiát akar. Azonban a legtöbb esetben csak addig, amíg nem kell többet fizetni érte. " És ezen az olcsó energián még hatalmas profit is van! Miért nem lehet ezt az energiát úgy megadóztatni, hogy kevésbbé környezetkárosító energiák használata terjedjen el? Meg kéne próbálni!
drienovác
2010. június 09. 09:15
az autógyárak meg az energiacégek össze vannak fonódva, mesterségesen magasan tartják az elektromos autók árát ráadásul az elektromos autók használhatósága erősen korlátozott, a napi 1000 km-től még igen messze vannak, nem beszélve a töltési lehetőségekről, a gyorstöltés hiányától, stb. persze, ha ezek fejlesztését komolyan vennék, és nem a belső égésű motorokat simogatnák, hogy még takarékosabbak legyenek, hogy még több olajszármazékot lehessen eladni a népnek, már rég energiacellás járgányokkal száguldoznánk, amelyeknek a felülete napelemekből volna..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!