Magyar Gárda = Munkásőrség?

2010. május 27. 14:34

A címben feltett kérdésre az a válaszom: IGEN.

2010. május 27. 14:34
„A címben feltett kérdésre az a válaszom: IGEN (...)

A két szervezet közötti hasonlóság több, mint szembetűnő! 

Mindkét szervezet párthadseregként szerveződött, a »rend fenntartásának« szándékával. Az 1957 februárjában létrehozott Munkásőrség, fennállása alatt egyetlen egyszer sem avatkozott be fegyveresen a rend fenntartásába, puszta létezése testesítette meg a fenyegetést és a visszatartó erőt. A Magyar Gárda még nincs ugyan felfegyverezve, de olyan férfiakat és nőket toboroz tagja közé, akik rendelkeznek fegyverforgatási képességekkel, és ha betagozódik a Polgárőrségbe, akkor már fegyverrel is védelmezheti a fennálló rendet, és természetesen, a puszta léte éppen úgy meghatározza a fenyegetettség érzetét és a visszatartó erőt. (...)

A morális azonosság abban is látszik, hogy a Munkásőrség ruházata a kétkezi munkásokra emlékeztető kékes-szürke munkásruha volt, - kis kínai beütés, hogy a sildes sapkájuk a kulturális forradalomban, a Vörös Gárdisták által is használt kínai egyensapka volt. A Magyar Gárda egyenruhája pedig a magyar parasztok hagyományos öltözéke a fekete nadrág és mellény, valamint a fehér ing, no meg a hadsereg és a levente mozgalom sapkája lett. (...)

Előbb utóbb úgyis rá kell jönnünk, hogy a magyar történelemből fél évszázadot nem lehet kitörölni. Rá kell jönnünk, hogy abban a fél évszázadban is magyarok élte itt a hazában, és néha egészen mást tettek, mint ami a címkéjükre volt írva. Elnyomó párthadsereg volt a címkén, és segítséget nyújtó emberek szervezete volt többnyire. Most is párthadseregként szerveződik a Magyar Gárda, de hátha az elrejtett, letagadott címke mögött segítőszándékú emberek gyülekeznének? Talán nem véletlen, hogy sok mindenben a Kádár- rendszer folytatását véljük felismerni a jelenünkben, bár a Kádár-rendszerben nem volt olyan kormány program, hogy nincs szükség a Munkásőrségre …” 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 60 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
cutcopy
2010. május 28. 12:57
Igaz ami igaz míg idősebb Dósa István csak a Munkásőrség Országos Parancsnokhelyettese lehetett annak idején, addig csemetéje beteljesíthette a karriert és a Magyar Gárda Országos Főparancsnoka lett..
atila68
2010. május 28. 07:43
"A címben feltett kérdésre az a válaszom: IGEN." - hazudta Halák László. Ezt eddig leginkább a Népszavában volt tettenérhető, hogy a szerző a publicisztika első mondatában állít valami, a realitással köszönő viszonyban sem lévőt, majd erre építi fel a cikket, ami - ha elfogadja az olvasó az első hazugságot - logikailag még elfogadható is lehetne.
tacit
2010. május 28. 07:03
Ez a Halák nevü mikiegér volt az MTV pártbizottságának titkára. Olyan élet halál ura.Mi a francot hadovál itt munkásőrségről-gárdáról.Pontosan neki nincs semmi erkölcsi alapja összehasonlitgatni és minősiteni ezt a két "szervezetet"
tevevanegypupu
2010. május 28. 02:28
Je, Halàk ur, maga meg megvan?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!