Táncold a Mussolinit!

2010. február 11. 14:00

A nácizók, mussolinizők, az Orbán halálát kívánók már nemcsak diskurálni vagy kormányozni nem akarnak. Gondolkodni sem.

2010. február 11. 14:00
„Történt, hogy az egyik ilyen könnyed mezei frakciótag a következőképpen fohászkodott a Facebookon (nyolc év kormányzás alatt elvesztettek minden létező csoportot, úgyhogy marad a virtuális közösség): »Mennyei Atyám! Miután az elmúlt esztendőben kedvenc zenészemet, Michael Jacksont, kedvenc színészemet, Patrick Swayze-t, kedvenc színésznőmet, Farrah Fawcettet és kedvenc írómat, Mario Benedettit magadhoz vetted, szeretném tudatni Veled, hogy kedvenc politikusom Orbán Viktor, és már február közepe van!«.

Azt, hogy ez a bejegyzés vicces, onnan tudjuk, hogy maga az elkövető, Oroszvári Péter körmendi képviselőjelölt, az országos lista 83. helyezettje;jelentette ki önnön postjáról (»A Facebook-on bejegyzésként feltett mondat ugyanis kör-emailben terjed, afféle városi vándorvicc«), úgyhogy biztos így van, nyilván empíria is tanúsítja: csak úgy potyogtak a fanclub könnyei, volt nagy LOL:) és muhaha, tömegével csapkodták a kezek a térdeket, szocialista nem maradt szárazon. (...)

Mesterházy Attila konkrétan úgy kampányol, hogy amikor éppen nem gyűjt aláírásokat a Fideszhez hasonlóan populáris célokért, a nyugdíjrendszer érdemi reformja ellen, vagy éppen nem; tölt kolbászt Orbán-módra, akkor az olasz fasiszta diktátorhoz hasonlítja Orbán Viktort (joggal kérdi az egyik náci portál: »Ha Orbán Mussolini, akkor Vona mi lesz?«). Meglátása szerint ugyanis a Fidesz-elnök »programja egyszerű, ő akarja kormányozni az országot«, és ez már a vég, az akarat diadala, sőt, Kraft durch Freude, »ez volt Mussolini programja is«, kormányozni akart, aztán lám hogy megszívták a zsidók.

Ótvaros közhely, de van, amit 101-szer is el kell mondani: minél jobban terjed ballib értelmiségi körökben a nácizás, a Le Pen-ezés, a szatirikusnak mondott kéthetilap sorozata »apró diktátorokról«, annál nehezebb lesz az érdemi beszéd a tényleges társadalmi rasszizmusról, vagy a Fidesz-kétharmad jelentette teljesen legitim aggályokról. Ez persze a nácizókat, mussolinizőket, az Orbán halálát »vándorviccekben« kívánókat nem igazán aggasztja: ők már nemcsak diskurálni vagy kormányozni nem akarnak. Gondolkodni sem.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hajduj
2010. február 12. 08:00
Még csak annyit kellene hozzátenni, hogy mindazok, akik az olcsó poén szintjén élik meg a főállású értelmiségi létet. azok ne publikáljanak, hanem regisztráljanak itt és lehet nyomatni a kommenteket. Aztán kapnak a képükre vagy sem. Viszont a kommentelőnek nincs tiszteletdíja.
szpal
2010. február 11. 16:09
ez egy jó cikk, tényleg nem értem az MSzP-t, hogy ilyen bugyuta orbánozással még szavazatokat akarnak szerezni.
crm114
2010. február 11. 15:40
Az SZDSZ megszűnésével már nincs, amihez Seres igazodhatna, így némileg önállóvá vált, de butának ettől még buta maradt.
balbako_
2010. február 11. 15:37
Mert nyilván az ország előtt egyetlen feladat van: érdemes beszéd a tényleges társadalmi rasszizmusról. Olyan klasszak a gazdasági mutatók - hála a nyolc éves szakmai kormányzásnak- hogy addig a néhány hónapig amíg elpolemizálgatunk ezen csak a devizatartalékunk nő, és mélyen átgondolt, olcsó beruházásaink haladnak az átadás- átvétel felé. Amint a tényleges társadalmi rasszizmus problémakörével végeztünk, akkor megállhatunk, mert ez már a Kánaán!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!