Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Nyerhet-e Rogán a gigászok harcában?

2010. február 02. 13:28

A helyezkedés mindenesetre már megkezdődött.

2010. február 02. 13:28
„Fidesz a kerület polgármesterét, Rogán Antalt indítja, aki 2006-ban az első forduló után több mint nyolc százalékponttal vezetve még az élen állt, ám két hét múlva az MSZP és az SZDSZ támogatását élvező Pető Iván legyőzte. Az MSZP-s Steiner Pál is újra próbálkozik, neki komoly visszalépési tapasztalata van már: 2002-ben és 2006-ban is – második helyről – segítette győzelemre az első fordulóban harmadikként végzett Petőt. Új induló viszont a jobbikos Hegedűs Lorántné Kovács Enikő, aki amúgy Budakeszi alpolgármestere, ám radikális jobboldali körökben ikonként tisztelt férje Szabadság téri temploma miatt a belvárosban kezdi meg az ajánlószelvények gyűjtését. A kerület az eddigi nevek alapján még csak egy lenne a nevesebb politikusokat felvonultató evk-k között, azonban a két kisebb párt is országosan ismert arcait irányítja ide: az MDF-SZDSZ-t a közíró Debreczeni József, az LMP-t pedig listavezetőjük, Schiffer András (akit egy kampányblog - a plakátját is közölve - tegnap kedvesen alkalmatlannak minősített) képviseli.

A Belváros-Lipótváros mandátumáért folyó küzdelem első látásra a sokpártrendszerek többszereplős és kiszámíthatatlan küzdelmét ígéri. A népszerű polgármester, a sokat szereplő fővárosi frakcióvezető, az ismert lelkész felesége, a baloldal ünnepelt közírója és az új politikai alakulat listavezetője közötti versenyben valóban nagy meglepetés lenne, ha már az első fordulóban eldőlne a mandátum sorsa. A kerületben egyébként utoljára 1990-ben győzött jobboldali jelölt, az MDF-es Schamschula György. Azóta csak Ivánok nyertek: az MSZP-s Vitányi (1994, 1998) és az SZDSZ-es Pető (2002, 2006) egyaránt kétszer szerzett mandátumot. Hogy a baloldal sorozata megszakad-e, az megítélésem szerint alapvetően attól függ, hogy lesz-e - választói szinten is! - sikeres együttműködés a pártok között.

A mandátumra leginkább esélyesnek látszó Rogán esélyeit a második fordulóban egyrészt csökkenti, ha az antifideszes erők megállapodnak az egyik állva maradt jelölt támogatásáról, másrészt növeli, ha a Jobbik a polgármester támogatására szólítja fel híveit. Egyik sem lesz könnyű: akik korábban Petőre szavaztak, nem biztos, hogy most örömmel húzzák be az ikszet Steinerre vagy különösen Debreczenire (s akkor még nem is beszéltünk Schiffer táboráról), illetve kérdés, hogy a szélsőjobb szavazók mit szólnak a »liberális« Rogán támogatásához. A helyezkedés mindenesetre már megkezdődött, nem véletlen, hogy a Fidesz kétharmada miatt erősen aggódó Debreczeni a napokban ki is mondta, amit az MDF országos vezetői még egyelőre nem szívesen hallanak: »a választások második fordulójában minden olyan körzetben meg kell próbálni az együttműködést, ahol ennek értelme van«.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gloire
2010. február 02. 20:17
Ez a belvárosra is igaz. Ott lakom. Rogán verhetetlen, mivel elég hamar rendet rakott a kerületben, mégpedig igen látványosan. Függetlenként is nyerne, fideszesként meg tarolni fog. Az egyszerűbb nénikék a gangon meg a jobbikról sutyorognak. A szociknak annyi . )
tevevanegypupu
2010. február 02. 16:53
Az idos emberek szeretik Rogant az V. keruletben, valoszinu, hogy inkabb ra szavaznak.
vizipipa
2010. február 02. 16:45
Kedvelem Török Gábort, de ez egy marhaság. Ezek voltak az EP eredmények az V. kerületben: részvétel: 53,16 % Fidesz: 51,00 % MSZP: 20,35 % Jobbik: 9,39 % MDF: 5,84 % LMP: 5,13 % SZDSZ: 7,28 % Történt valami érdemi eltolódás? Nosza, elő a farbával! Egy érdekes párharc még kijöhet a 2. fordulóra, de ez a maximum. Gigászok harca? LOL
Teknős
2010. február 02. 15:40
Mellékszál, de érdekes. A Jobbik ott indít neves és fajsúlyos jelölteket, ahol az emeszpé viszonylag erős, hogy gyengítse a Fideszt. Molnár Gyula mellett, Magda Sándor mellett készül megosztani a jobboldalt, hogy legyen esélye az emeszpének. Akinek kétségei voltak eddig, hogy kinek az érdeke a Jobbik, az nézzen már fel egy kicsit a nagy igazságából és lásson!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!