Kuruzslók szociális kártyája

2010. február 08. 08:39

A monoki modell totális elutasításra talált, tiltakoztak ellene jogvédők, szociológusok.

2010. február 08. 08:39
A monoki modell a szociális szakmában totális elutasításra talált. Tiltakoztak ellene jogvédők, szociológusok, szegénységkutatók, akadémikusok stb. A vita időlegesen le is zárulhatott volna azzal, hogy az OVB nem engedte népszavazásra bocsátani a monoki polgármester kezdeményezését. Ám a szegényellenes hangulatot meglovagoló polgármester – mindenki meglepetésére – szövetségesre talált a nagypolitikában. A kártya mellett érvelők élharcosává az MDF, sőt maga Bokros Lajos vált, aki feltehetően ezzel igyekszik tematizálni a választási kampányát. (...)

A kártyán vett termékek könnyen pénzzé tehetők, naivitás azt gondolni, hogy az uzsorások verőlegényeit egy-egy plasztikkártya elriasztaná. Szomorú, de tény, hogy sem a szociális kártya, sem a bankkártya nem segít az alkoholizmuson, viszont jelentősen megnehezíti a rászorulók életét egyrészt a beváltóhelyek kötött száma, másrészt a személyes használathoz kötöttség miatt. A kártya legfontosabb célja a készpénzhasználat lehetőségének teljes kiiktatása. Ám ez a mai magyar valóságban akkor is problémás lenne, ha nem a csupán szűk körben felhasználható szociális kártyára, hanem például olyan bankkártyára utalnák a segélyeket, amellyel nem lehet készpénzhez jutni. A kártyapártiak (ideértve Bokrost is) azzal érvelnek, hogy a szociális kártya nem más, mint egy speciális bankkártya, amellyel csak bizonyos termékek (alkohol, cigaretta) nem vásárolhatók meg. És ettől majd a segélyezettek varázsütésre megfontoltabbak, az adófizetők pedig boldogabbak lesznek.

Ha ez igaz lenne, a kártya ötlete akkor is elfogadhatatlan volna, hiszen nemhogy vidéken, de még Budapesten sem lehet pusztán bankkártyával, készpénz nélkül boldogulni. Arról nem is beszélve, hogy a létfenntartáshoz nem csak alapvető élelmiszerek szükségesek, hanem például olyan köznapi dolgok is, mint a buszjegy.
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kispufi
2010. február 08. 13:39
kik ezek a roppant rokonszenves tejfelesszájú nyikhajok, akik épp most próbálnak lejönni a falvédőről meg a pasaréti szalonjaikból? legalább annyira körülnézhettek volna, hogy lássák, milyen náluk agyafúrtabb főokosok futottak már lesre hasonló valóságidegen, elefántcsonttoronyból interpretált elméletesdijeikkel...
savanyú józsef
2010. február 08. 12:13
>viszont jelentősen megnehezíti a rászorulók >életét egyrészt a beváltóhelyek kötött száma, >másrészt a személyes használathoz kötöttség >miatt. Na, ez a hülyeség teteje. Ugyan már miért ugyan nehéz a beváltás? A beváltóhelyek száma kötött, de a segílyből vehető kenyér, felvágott, tej meg hasonló biztosan kapható a sarki kisboltban, oda meg úgyis járnak. A személyes használatban pedig mi a nehéz? Ezek az emberek munkanélküliek, idejük mint a tenger, milyen nehézség van személyesen elmenni a sarki boltba??? Ez egy tipikus íróasztal melletti okoskodás.
maio
2010. február 08. 12:04
"Mindkettő ideologikus idétlenkedés." Így van. Semmi segélyt senkinek.
lenhardt
2010. február 08. 11:51
Akinek nem tetszik a szociális kártya, mondjon egy jobb megoldást arra, hogy ne igyák meg, ne dohányozzák el, és ne hajigálják játékgépbe a gyermekek tartására felvett segélyt az un. "szülők". Ameddig nincs jobb megoldás, addig szavazzák meg, hogy menjen, vagy maradjon a szoc. kártya.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!