Az egyetlen út

2010. február 13. 10:12

Bajnai Gordon kihúzhatta magát az uniós állam-, és kormányfők brüsszeli tanácskozásán.

2010. február 13. 10:12
„Ma már senki nem vitatja, hogy az utóbbi egy év úgynevezett kiigazítási programja - nem függetlenül a költségvetési hiány korábbi, nagymértékű csökkentésétől -, meghozta a kívánt eredményt; Magyarország Európa fejlett országainak csoportjában a legjobb államháztartási egyensúlyt mutatja. Bajnai joggal mondhatta, hogy megtettük, amit tennünk kellett, a szükségből erényt kovácsoltunk - és ezt példaként állíthatta a görögök elé, akik most némileg még rosszabb helyzetben vannak, mint mi annak idején, hiszen 13 százalékos hiányukat három év alatt kellene 3 százalékra csökkenteniük. Brüsszel eddig oktalanul eltűrte nemcsak az államháztartás ilyen súlyos deficitjét, de az államadósság irreális növekedését is. Görögországot valamiképp muszáj megsegíteni, mondja most Angela Merkel, de rögtön hozzáteszi: ehhez szigorú megszorításokra lesz szükség. A nyugdíjkorhatár emelésére, a bérek befagyasztására, az állam kiadásainak jelentős mérséklésére.

(...)

A külföldi megfigyelők előtt nem titok, hogy a jobboldal legnagyobb pártja folyamatosan teszteli a nemzetközi pénzügyi köröket, és persze Brüsszelt is, vajon elfogadnák-e az államháztartási hiány tetemes, legalább a jelenlegi mérték duplájára való emelését. Orbán Viktornak ugyanis pénzre volna szüksége ahhoz, hogy a választások után ne kelljen szembe találnia magát hívei csalódottságával; márpedig a fiskális szigorúság útján ezeket a forrásokat nem lelheti fel. Minden jel arra mutat, hogy új megegyezést akar majd kialkudni mind az unióval, mind az IMF-el, olyat, amely nagyobb mozgásteret enged a költségvetési fegyelem fellazítására. Azonban a jelenlegi európai helyzet - amelyet fentebb vázoltunk -, a legkevésbé sem kedvez ennek az óhajának; sem eddigi hitelezőink, sem a pénzpiac szereplői nem finanszíroznának egy újra hiánynövelésre játszó Magyarországot. Ezt egyébként szinte naponta tudomásunkra is hozzák, de a Fidesz gazdaságpolitikusai mintha nem vennék elég komolyan a figyelmeztetéseket.

A Merrill - Lynch most beszélni próbál Orbán fejével. Azt mondja: értsd meg, hogy nemcsak az ország, hanem a Te saját, jól felfogott érdeked is azt kívánja, hogy mielőbb eurótok legyen. Ha pedig elengeded a hiányt, lőttek a magyar eurónak.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
marós
2010. február 14. 07:49
A szocik hazudozása az ország helyzetéről tovább folyik. Szakértőikkel, és propaganda hálózatukkal készítik elő azt a bombát, ami a választások után fog robbani, amikor az új kormány azzal fog szembenézni, hogy a hiány mértéke köszönő viszonyban sincs a költségvetésben leírtakkal, és ezért újabb híteleket kell felvenni, amire a rókalelküek örömmel kiáltanak fel, lám a fidesz becsapta a választókat. Az ország mérhetetlen tönkretételéért, a politikai rezsim mellett felelősek az ilyen szakértők, és propagandisták is, nélkülük nem maradhatott volna fenn nyolc évig ez a hazug, korrupt hazalom.
hajduj
2010. február 13. 20:11
Tamás úr az a fajta megmondó ember, aki a tényekkel nagyon hadilábon áll. Ő még ott tart, hogy az mszp propaganda füzetkéjét lapozgatja és az képzeli, hogy ami abban írva vagyon az nem más mint a Mózes kőtáblái, pedig igazából az nem más mint az aranyborjú talpazatának felirata. Hazugság és különösen kegyetlen hatalomvágyból elkövetett gonosztett. Aki ebben látja a jövőt, az mit fog magyarázni az első negyedéves KSH adatokból. Vagy azt is eldugják, mert alkalmas a választások befolyásolására?
silverman
2010. február 13. 17:52
A hiánycél biztos, hogy nem lesz tartható, az Mszp meg rá fog majd állni, hogy bezzeg mi amikor átadtuk, még minden rendben volt. Ami persze ebben a formában nem igaz, de ez őket nem szokta zavarni. Viszont az osztogatás nagy hiba lenne a Fidesz részéről, sajnos fájdalmas, de a szigorú fiskális politikának még ki kell tartania a nemzetközi trendeket figyelve.
Öreg
2010. február 13. 17:23
Sajnos, az uj fejlemények nem érnek el Mészáros tudatáig. Nem Orbán mondja, hanem mindenki, aki nem Bajnai és nem Oszkó /csak az utóbbi hét független elemzői kell végighalgani/ hogy a valós hiány már most 7-8%. Ha nem vesszük észre, azért az még annyi. Ezért mindenképp uj költségvetés kell. A növekmény előidézői: ingatlanadó, BKV veszteség, MÁV veszteség, adóbevétel lemaradása, munkanélküli többletlétszám költségei, kórházak egyhavi fenntartási költségének hiánya/Rácz Jenő,MSZP/, stb. Vagy ez Bajnai módra tovább lesz görgetve?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!