A Nyugat nyavalyája

2010. február 26. 14:19

A modern történelemben ritkán volt ilyen ennyire mély, általános, mindenre kiterjedő és megvetéssel határos bizalomhiány.

2010. február 26. 14:19
„Hegynyi adósság alatt nyög a világ, de nem ez az igazi problémánk. A történelem számtalanszor megmutatja, hogy az adósságot gyorsan törleszteni lehet, ha helyreállt a bizalom, ha a férfiak és nők elszántan látnak munkához. De ahhoz, hogy ez megtörténjen, meg kell bíznunk vezetőinkben. A bizalom hiányzik. Jó okunk van rá, hogy ne bízzunk se választott vezetőinkben, se a társadalom legfelső szegmensét képező gazdasági elitben. A modern történelemben ritkán volt ilyen ennyire mély, általános, mindenre kiterjedő és megvetéssel határos bizalomhiány.

Legfelül egy csomó, lehangoló, tökéletlen, középszerű embert találunk.

Barack Obama elnök. Hogy Benjamin Disraelit idézzük, „egy mesterkélt szónok, aki megittasult túláradó bőbeszédűségétől”. Bár kevesebbet beszélne, és többet gondolkodna.

Angela Merkel kancellár. Jószándékú hausfrau, egy mosogatórongy acélos akaratával.

Nicolas Sarkozy elnök. Operátor, aki mindenben okos, kivéve abban, ami leginkább számít.

Gordon Brown miniszterelnök. Géppolitikus, akinek masinériája látványosan megy tönkre.

Silvio Berlusconi miniszterelnök. Nagyszerű viagrareklám, bohóckodásai sok mulatságot szereznének nekünk egy normális, prosperáló időszakban.

A vezetői képességek összeomlása komoly kérdés, amelyet csak tovább súlyosbít, hogy egyetlen fontos bankigazgató sem jólismert, szeretett, vagy olyan, akiben megbíznak.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kanpalisoda
2010. február 27. 14:23
"egyetlen fontos bankigazgató sem jólismert, szeretett, vagy olyan, akiben megbíznak" Hol él ez az ember? Hát ezek bújkálnak! Tudják, hogy nincs mit szeretni rajtuk. Csak ahhoz értenek, hogy minél olcsóbb pojácákat (politikusok) tegyenek ki a kirakatba, mert azon is spórolni akarnak. Hát ennyiért ilyen figurákat lehet kapni.
Hofburg
2010. február 27. 00:01
minden tiszteletem Johnsoné, fantasztikus, bámulatos életműve van, de azért ebben vannak nagyon igazságtalan dolgok: Merkel hausfrauzása meg a mosogatórongyozás pl. elég kellemetlen fricska, Sarkozyről meg személy szerint sokkal jobb a véleményem.
Lion
2010. február 26. 18:17
Nem hinném, hogy a tehetségtelen vezetőkből ábrándultak volna ki a zemberek hanem jóval inkább a piac-demokráciából ami tényleg szar. Se még mindig jobb mint valami keleti diktatúrában szenvedni és áhitozni a jobb iránt.
bmucsai
2010. február 26. 17:28
"A modern történelemben ritkán volt ilyen ennyire mély, általános, mindenre kiterjedő és megvetéssel határos bizalomhiány." Pedig a bizalom alapvető dolog. Ha a társadalomban elfogy a bizalom, az széteséshez vezet. A társadalom is látja, hogy vezetői kontra szelektáltak, középszerűek, erkölcsileg alacsony színvonalúak. Úgy látszik ez nem csak magyar sajátosság. A probléma az, hogy formálisan az emberek választják vezetőiket, de a vezetők a pénzügyi, termelő vállalkozások bábjai. A vezetők nem az emberek érdekeit, hanem szűk csoport érdekeket szolgálnak, de legalább is nem képesek ellenállni e gazdasági entitások "környezeti nyomásának". Ez a nyomás lehet pszichikai, zsarolási potenciál, tevékenység akadályozása a körülmények befolyásolása által, stb. A demokrácia elvesztette rugalmasságát, merev díszletté vált.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!