Sarcolni nehéz: vagyonadó és versenyképesség

2010. január 27. 15:30

A vagyonadó a gazdasági ésszerűség mércéjén is elbukott.

2010. január 27. 15:30
„Az adórendszernek úgy kellett volna a versenyképességet szolgálnia, hogy megmaradjanak azok a jövedelemszerzési lehetőségek, amelyekben az országnak komparatív előnyei vannak a világpiacon. Elvárható lett volna az is, hogy egy forint kivetett adóból a lehető legtöbb folyjék be, és az adóbevallás elkészítése a lehető legkevesebbe kerüljön az adóalanyoknak. Ugyanilyen fontos lett volna, hogy az adóváltozások a tényleges üzleti tevékenységet végző adóalanyok üzleti terveit ne döntsék dugába. Az év közben foganatosított, az elmúlt években gyakorivá vált adóváltoztatások néha alkotmányosak voltak, néha nem, de üzleti hatásuk nem volt sokkal jobb, mint az útonállók és feudális nagyurak önkényéből kivetett sarcoké.  Ha egy vállalkozó belekezdett valamibe az év elején, nem lehetett benne biztos, hogy ki tudja-e fizetni a munkásait vagy alvállalkozóit, vagy hogy marad-e neki a végén valami.

A vagyonadó nem csak az alkotmányosság mércéjén, hanem a gazdasági ésszerűség mércéin is elbukott. A Versenyképességi Kerekasztal tagjaként egyetlenként szavaztam a mostani kormány - elődjétől örökölt - »adóátrendezési« koncepciója ellen, mivel a nemzetközi és hazai tapasztalatok egyáltalán nem mutatták evidensnek a kormánytöbbségnek azt a véleményét, miszerint az »élőmunka«, a tőke és a vagyon, valamint a kereskedelmi forgalomra kivetett adók közötti átrendezés érdemben befolyásolná egy ország versenyképességét. Idehaza ékesen illusztrálta az ilyen feltételezések gyenge megalapozottságát a BKV-sztrájk, amikor kiderült, hogy a munkaadók és a munkavállalók alkuja szempontjából csak az számít, hogy mennyi megy a közös és mennyi a családi kasszába. Az, hogy a munkaadó vagy a munkavállaló fizet-e, a tétel az »élőmunkát« vagy a »tőkét« terheli-e, elég keveset számított.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hajduj
2010. január 28. 09:39
A magyar jogrendszernek az a legnagyobb problémája, hogy gyakorlatilag, alkalmi politikai sarcszedést szolgál, hosszabb távú céljai nincsenek, hacsak azt nem tekintjük hosszabb távúnak, hogy az EU-val harmonizálódni kellett. Bár erről is eszembe jut az a fordítási hibák egyike, amikor a HACCP rendszer bevezetésekor a rozsdától mentes, angol fogalmat, rozsdamentesként emeltek át a magyar jogba, amitől a hazai élelmiszer és vendéglátó vállalkozások sorra övön alul szúrták magukat, mert a falusi "köpj be" kocsmába drágább mosogató pult került, mint nyugaton egy magára sokat adó vendéglátó helyre. Egyszóval nálunk a törvényalkotásban csak azt a nyilvánvaló célt látom tendenciózusnak, hogy a törvények egyre több részét, jellemzően az adóeljárást szabályozókat, arra a kádári elvre alkotják, hogy lehetőleg legyen benne egy mindenre ráhúzható gumi szakasz, amivel, ha kell bárkinek bele lehessen tolni az arcát a wc-csészébe. Már ha sokat pofázna, vagy egyszerűen nem tetszik a képe. Adó ügyekben még a valamikori főbírónk (Lomnici úr) is úgy vélekedett, hogy ez az állam érdeke, tehát az állampolgár csak nagyon kivételes esetben nyerhet, ha perre kerül a sor. Az sem elhanyagolható, hogy az adó ügyekben a bírók általában volt apehes jogászok. Így azután semmilyen módon nem tudom elképzelni azt, hogy az adó bármit is segítene, kivéve azt, hogy egy rakás politikai akarnok és a pereputtya meggazdagodjon. Ebben az értelembe ők versenyképesek lesznek, mások meg nem. Így születnek a Robin Hoodok.
csőretölcs
2010. január 27. 18:45
Szerki, seggbe leszel rúgva, hogy ilyen gyurcsányi kreatúrák hülye cikkeit applikálod ide! Ez a 30 éves ipse egy kontraszelektált Szadi-neolibber, Koka és Gyurcsányi Elvtársak fiúkája, a tök fölöslegesen létrehozott Vasúti Hivatal horribilis fizetésű volt Elnöke, amely hivatalt aztán a "kormányzati negyed" - pénzelsíboló projekt bukásával együtt mexüntettek. Néha olvastam a blogját és jól odasóztam neki! De ez nem "minőségi újságírás", még blognak is tréfli!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!