Horthy: egy öreg katona

2010. január 05. 16:11

Horthy Miklós nem volt nagy formátumú politikus, de mindig népe érdekeit tartotta szem előtt.

2010. január 05. 16:11
Horthy Miklós nem volt nagy formátumú politikus, de olyan ember volt, aki kiszámíthatóan mindig népe érdekeit tartotta szem előtt. Ám a XIX. század gyermekeként nem mindig értette a XX. században "nagyra nőtt" szociális kérdést. Régi módon volt antikommunista, ugyanakkor e tekintetben a történelem őt, s nem az ellenségeit igazolta. A történelem - mint mára egyértelműen kiderült - nem a kommunizmust igazolta, ahogy azt az antifasizmust sem, amely utólagos normává akarja magát feltolni. Ha valóban komolyan akarjuk venni a demokráciát, akkor tényleg nem lehetnek "egyenlőbbek".

Horthy Miklós tehát nem volt - mint sok egyébként joggal "reakciós" honfitársunk véli - évszázadokra előremutató magyar politikus. Ő "csak" sok értelmes, tapasztalatokon nyugvó magyar hagyomány képviselője volt, s közben egy sikeres magyar újjáépítés szimbóluma is lett. Értelmetlen hát körülötte az ideologikus, főleg antiszemita billogozás. Ha akarta volna sem tudta volna Magyarországot kivonni a háborúból, ahogy nem "védhette" meg a magyar zsidóságot sem. Az utóbbiak sorsa nagyhatalmi és ideológiai kérdés (Hitler) volt. Sem Horthyn, s a (fegyvertelen) magyar népen - attól függetlenül, hogy voltak bőszen zsidóellenes bűnös nyilas magyarok - nem lehet többet számon kérni, mint a világon, Amerikán és Szovjetunión. Aki Horthy Miklóson manapság így kér számon, az egyrészt valójában túlbecsüli őt, másrészt nem érti (és ismeri) a kort. Az utólagos (például holokauszt) ideológiák normatív "igazolásai" egyszerre nevetségesek és tragikusak.


Tőkéczki László: Horthy: Egy öreg katona - nem neki való helyzetben

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tevevanegypupu
2010. január 06. 14:45
Azert azon is el lehetne gondolkodni, ha nincs a dicsoseges 133 nap, hogyan alakult volna az orszag sorsa. Karolyi Mihaly, Kun Bela es az osszes tobbi gazficko nelkul nem lehetetlen, hogy sokkal de sokkal jobban.
Öreg
2010. január 06. 13:28
Kun Béla / a kassza tolvaj/ megkapta a m"megérdemelt " jutalmát, sajnos nem a magyar néptől
honphibu
2010. január 06. 08:17
"A „történelmi osztály” katasztrófába vezette az országot, és a katasztrófa őt magát is elsodorta." Ja, ha Kun Béláék vannak hatalmon, tuti máshogy alakul.
honphibu
2010. január 06. 07:50
Első lépcsőben kezdeményezném a boldoggá avatását.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!