Kereszténység vagy ősi magyar vallás?

2009. december 10. 13:58

A nyugati civilizáció létezik, és ez az a legtágabb azonosulási kör, amiben még külön magyarázat nélkül megértjük egymást.

2009. december 10. 13:58
„István elhatározásából Magyarországon latinbetűvel írunk, sámánok és táltosok helyett papoktól és lelkészektől hallgatjuk a prédikációt, szívcsakra és szakrális energiavonalak helyett pedig Szentháromságról nevezünk el köztereket. A magyar identitás alapjául évszázadokon át a nyugati kereszténység szolgált, ez a normarendszer jelent meg a mindennapi életben éppúgy, mint a politikai gondolkodásban.

Nincs magyar nemzeti vallás - van eredetmítosz és nemzeti hagyomány ezeknek minden kellékével, de az utóbbiak pontosan abban különböznek az előbbiektől, hogy nélkülözik azt az univerzalizmust és világmagyarázatot, ami segít egy nagyobb (nemzetek feletti) közösségben való elhelyezkedésben. A keresztény hit ugyanis a nyugati kultúrkörhöz való tartozás sine qua non-ja. Ez nem a teokrácia akarását és a Vatikánnak való politikai
alárendelődést jelenti, hanem a posztmodernek által gyűlölt metanarratíva elfogadását: hogy ugyanis a nyugati civilizáció létezik, és ez az a legtágabb azonosulási kör, amiben még külön magyarázat nélkül megértjük egymást.” 

Szabó Márk: A kereszténység vagy az ősi magyar vallás a folytatandó hagyomány jelenkorunkban? (Jobbklikk)

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ÁrPi
2009. december 11. 13:52
HJja igen a "sine qua non" . Ismeri-e mindenki azt a tényt hogy a Szentkorona datálásának NEM lehet "sine qua non" -ja az a Dukász Mihály ikonkép amely a korona mai hátsó ikonképe?
ÁrPi
2009. december 11. 13:26
András apostol nem véletlenül került rá a Szentkoronára, hanem ez az apostol volt az aki a szkíták körében térített békességgel szeretettel sikerrel és a későgörög-kori spártai -peloponészoszi Pátra városában feszítették András-keresztre (arra célzok hogy nem a szkítáknál halt mártirhalált, az első évszázadbeli ógörögögöket ezzel nem kritizálni akarom) Öszzességében a SzentIstván-i római irányzatú módon intézményesült kereszténységet megelőzően is ismerték (s bizonyára sokan gyakorolták is) az ún."ősmagyarok" a (sokak szerint jobbikfajta :-) kereszténységet, erre a honfoglaláskori tehát Istvánt megelőző évszázadokból való keresztábrázolásos tarsolylemezek is régészeti tanúbizonyságot jelentenek. Tán nem így van? :)
Bajresz
2009. december 11. 13:02
Mielőtt szembeállítanánk a "Kereszténység"-et a "ősi magyar vallás"-sal végig kellene gondolni, miért nincsenek "ősi isteneink", mint minden "rendes" európai nemzetnek; nem állítom, hogy a kettő egy és azonos, de hasonlóság mértéke jelentős...
Öreg
2009. december 10. 20:54
A nyugati civilizáció még létezik, és csak a kereszténység eredményeként létezik. És minél nagyob az egyház közéleti szerepe, annál erősebb az állam egysége. Sajnos az Eu. hat ez ellen és ha nem történik változás az egyház közéletből- nem a politikára gondolok- való kiszoritásában, akkor jönnek erősebb, összetar erősitésére.tóbb /lelkileg is/ nemzetek és elsöprik a széthullókat, ahol több energiát forditanak az önmegvalósitásra, min a nem zet és a nemzetek közösségének
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!