Öröknyár-illat

2024. augusztus 14. 22:41

Nem tipikus balatoni célpont. Amikor szóba kerül, hol van, általában úgy oldom meg, hogy „Keszthelyhez közel”. Érdekes módon sokan mégis ismerik Vonyarcvashegyet.

2024. augusztus 14. 22:41
Gyenesdias,,Hungary,-,July,14,,2019.,Aerial,Photo,Of,Balaton
Szalai Laura
Szalai Laura

Nyitókép és fotók: Shutterstock

„Persze, ott van a Tenger diszkó!” Valóban, itt működik évtizedek óta a Magyar Tenger, amelyről a tavaszi turbulens politikai szezon diskurzusában is lehetett hallani egy epizódszerep erejéig. De vállalom: még sosem jártam a Tengerben, így a kedves olvasónak más forrásból kell tájékozódnia, ha a vonyarci éjszakai életről szeretne bővebb információt kapni.

Vonyarcvashegyet ezt leszámítva tényleg kevésbé ismerik, pedig a Balaton legszebb részén fekszik. Zalában, kellően távol Budapesttől és az északi part divatozó részétől, így inkább a Vas és Győr-Moson-Sopron vármegyei lakosok által preferált desztinációk egyike. Emlékszem, gyerekkoromban itt is tombolt a zimmer frei, sok német és osztrák turista érkezett a faluba a kilencvenes években. „Magyar szót nem is lehet hallani” – hangzott el sokszor a nyaralótulajdonosoktól, s tényleg egymást érték a kis utcákban a német autók. A strandon egy gombostűt nem lehetett leejteni; a mai napig a fülemben cseng: „Fladen ist fertig!” Aztán az ezredforduló után a jelenség alábbhagyott, Vonyarc csendes üdülő­faluvá alakult át, ahol a mai napig kicsit olyan, mintha megállt volna az idő.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?
Itt a Mandiner PRESSZÓ: legyen részese új műsorunknak szeptember 23-án!

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!