Az sem felel meg a valóságnak, hogy a magyarok százötven éven keresztül, 1999-ig azért nem koccintottak sörrel, mert az osztrák katonák ezt tették, miután 1849. október 6-án kivégezték a tizenhárom aradi vértanút. Ehelyett két magyarázat lehetséges. Az egyik, hogy amikor a Várban 1853-ban felavatták Heinrich Hentzi császári és királyi vezérőrnagy szobrát – aki Budát védte Görgei Artúrral szemben, s meghalt az ostromban –, akkor koccinthattak sörrel, s miután ő bombázta Pestet, utálták a magyarok. A másik, valószínűbb magyarázat, hogy mindez a magyar bortermelők marketingfogása volt, mondván, a sör az egykori ellenség, az osztrákok, a „labancok” itala; a bor pedig az igazi magyar ital, azt érdemes inni, azzal érdemes csak koccintani. Több olyan cikk maradt fenn, amely a nemzeti érzést ütőkártyaként használja a borfogyasztás mellett.
Katona Csaba elsősorban az Osztrák–Magyar Monarchia, illetve Magyarország „hosszú 19. századi” – az 1789-es francia forradalomtól az 1914-ben kirobbanó első világháborúig tartó – történetét kutatja. Az foglalkoztatja elsősorban, hogy akkoriban miként éltek az emberek. A hétköznapjaikat igyekszik megismerni, milyen körülmények között laktak, hogyan beszéltek, öltözködtek. S persze hogy mit ettek és ittak, a gasztronómiának ugyanis gazdaság-, kereskedelem-, kultúr-, művelődés- és társadalomtörténeti vetülete is van.
Katona a sör történetével úgy került kapcsolatba, hogy 2007-ben megkereste őt a Kisüzemi Sörfőzdék Érdekképviseleti és Érdekvédelmi Egyesületének elnöke, Vaskó György miskolci sörfőző, a Kortyolda étterem tulajdonosa azzal, hogy érdemes lenne egy tudományos konferenciát tartani a sörfőzés, -fogyasztás és -kereskedelem múltjáról. A rendezvény szervezésében partner lett a Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Kara. Ezt követte egy konferenciakötet, újabb konferenciák, újabb kiadványok, 2017-ben pedig a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban rendeztek egy sörtörténeti vándorkiállítást Ez sör! címmel – amely jelenleg is úton van, most éppen Szatmárnémetiben, de járt már Bukarestben is –, így Katona benne maradt a témában. Valaki egyszer azt írta az interneten, hogy ő a sörtörténész, ami rajta ragadt, és ezt a megnevezést hízelgőnek tartja.
Az biztos, hogy az Árpád-korban a 11. századtól van hazánkban sörfőzés”
Katona azt állítja, sokan az 1516-ban megalkotott bajor sörtisztasági törvény alapján határozzák meg, mi is a sör: eszerint maláta – vagyis csíráztatott, pörkölt árpaszem –, víz, komló az alapanyaga (meg nyilván az élesztő, de azt kifelejtették a „jogszabályból”). Holott ennél sokkal nagyobb sugarú kört érdemes rajzolni, a sör ugyanis nem más, mint alacsony alkoholtartalmú, gabonából erjesztett, vizes alapú ital. Tehát igazi sör a búza-, a rozs-, de tágan értelmezve a meggysör is. Nehéz lenne ugyanis számonkérni egy 16. századi bajor törvényt több száz vagy több ezer évvel korábban élő serfőzőkön.