A zarándoklat és megbocsátás földje

2024. augusztus 25. 06:36

A hithez és a természethez egyaránt közelebb kerülhetünk Mátraverebély-Szentkúton, Észak-Magyarország hegyi zarándokhelyén, nemzeti kegyhelyünkön.

2024. augusztus 25. 06:36
null
Böjtös Gábor
Böjtös Gábor

Nyitókép és fotók: Böjtös Gábor

A Nógrád vármegyében, a Hatvan és Salgótarján közötti 21-es főúton elhaladók ha Mátraverebélynél letérnek egy pihenőre, könnyen olyan helyen találhatják magukat, ahol mintha állna az idő, az ember pedig a megszokottnál befogadóbbá válna. A Szentkútként, hosszabb nevén Mátra­verebély-Szentkútként ismert hely szakrális ékköve hazánknak, egyszerre zarándokhely és ferences rendház.

Mintha állna az idő, az ember pedig befogadóbbá válna”

A legenda úgy tartja, hogy amikor Szent László 1091-ben vagy 1092-ben a kunok ellen harcolt, egy völgybe szorult, mert az ellenség bekerítette. Ekkor átugratott egy szakadékon, és amikor az első lópata földet ért, nyomában víz szivárgott elő a földből. Szent László az eret továbbszélesítette a bárdjával, és ennek hála forrás tört elő. A századok homályába vész az első csoda, Szentkút alapító eseményének időpontja, amelyről egy 1714-es irat tudósít: az apjától lemaradó néma pásztorfiúnak egy tölgyfa koronájában megjelent a Szűzanya, és felszólította, hogy ásson a fa gyökerénél, egy lópatkó formájú mélyedésnél, és igyon abból a vízből, amit ott talál. A fiú szót fogadott, megtalálta a vizet, ivott, majd apja után kiáltott – meggyógyult némaságából.

 

Így lett 1195-ben Szentkút a hely neve. A szentnek nyilvánított kút vizéhez rengeteg zarándok érkezett és érkezik azóta is, hogy Szűz Mária segítségével Istennél találjon gyógyulást testi és lelki bajaira. 1700-ban egy arany kereszt ragyogott fel a vízben; 1701-ben hívők ezrei előtt jelent meg a Boldogságos Szűz a trónján ülve és a kis Jézust tartva a karjaiban. 1714-től Lukovics Márton kisterenyei plébános jegyezte fel a csodás eseteket. XI. Kelemen pápa kivizsgáltatta őket, éppen úgy, mint az azóta történt gyógyulásokat, és elfogadta valódiságukat. És pont ez az, amiért a katolikus egyház jóváhagyásával erre a szent helyre azóta rendszeresen ellátogatnak a gyógyulást keresők.

Semmi más nem vár, csak a természet szépsége, Isten megnyugtató, lelket ölelő szeretete”

A Szentkútra egyre növekvő számban érkező zarándokok miatt 1210-ben Verebélyen templomot emeltek, innen indult körmenet a szentkúti völgy forrásához, majd 1258-ban a templom engedélyt kapott az Apostoli Szentszéktől, hogy búcsújáró hellyé váljon. Egy ideig Magyarország egyik leg­látogatottabb zarándokhelye volt, de a 16. században, a törökdúlás során Verebélyt lerombolták. 1650 és 1660 között a gyöngyösi ferencesek még így is engedélyt kaptak egy basától arra, hogy búcsú­járást tartsanak. Az 1710-es években épült fel az első kőkápolna, Almásy János földesúr pedig Bellágh Ádám Antal szentkúti remetepap segítségével 1758 és 1763 között építette a mai kegytemplomot és mellé a kolostort. 1970-ben VI. Pál pápa basilica minor címet adományozott a templomnak.

 

A kegytemplom fölötti hegyoldal sziklafalába vájt remetelakokban már a középkor óta élhettek remeték. Egyikük, az 1767-ben meghalt Dobát Jozafát sírja a bazilikában van. A kegyhelyet a 18. század közepén ciszterci szerzetesek látták el, a török idők óta pedig a ferencesek is részt vettek a búcsújárók lelkipásztori szolgálatában, főleg a szécsényi, a gyöngyösi és a füleki rendházból. 1772-től ők laktak a kolostorban, a helyben lakó közösség alapítására csak a 20. században került sor. A kegyhely a jozefinizmus negatív hatásai után az 1920-as években virágzott fel újra, ám fejlődését a kommunizmus megakasztotta. A Rákosi-diktatúra alatt, 1950-ben elűzték a ferenceseket, államosították és szociális otthonná alakították a kolostort. A Kisebb Testvérek Rendje 1989-ben tért vissza a zarándokhelyre. Megújult a templomkülső, és visszavásárolták a kegyhelyhez tartozó földek egy részét, így lehetővé vált a fejlesztés elindítása.

 

A hely egyik különlegessége, hogy a kegyszobrot 2000 óta öltöztetik. Ennek is köszönhető, hogy a 2010-es esztendőkben évente nagyjából kétszázezer zarándok látogatott ide. A kegyhely felújítása miatt 2014-ben fél évre a budapesti Szent István-bazilika vált a szobor otthonává; a Szent Szűz értékes kegyszobra 2014. június 7-én, a pünkösdi szentmise keretében visszatért Mátraverebélyre. 2015. szeptember 5-én adták át a megújult kegyhelyet, a felújítás során az egységes építészeti arculat megteremtése és a környezettudatosság volt a cél. Megszépült a kegytemplom, a rendház, a templomkert, a szabadtéri misézőhely, a zarándokház, új szálláshelyeket és fogadóépületet hoztak létre, rendezték a szent kút környezetét. Az ünnepélyes átadáson Erdő Péter bíboros szentelte fel a kültéri oltárt, és megáldotta az új létesítményeket.

Szentkút egy völgy torkolatában, erdővel körülvett területen fekszik, a kegyhely pedig öt egységre bontható. Az első, a legnagyobb terület egy minden oldalról emelkedővel körülvett tisztás. Itt találhatjuk a kutat, a szabadtéri oltárt a rengeteg köszönetnyilvánítással, a tér másik oldalán pedig egy lépcsőkkel övezett, mesterségesen kialakított fülkéhez érkezünk. A második egység a Nagyboldogasszony-templom, vagyis a basilica minor kegytemplom, a harmadik a ferences rendház, a negyedik a rendház előtti gyóntatóudvar a számos gyóntatófülkével. Az ötödik terület a völgyben található Szent László­-forrás és környezete, a Szent László-­szakadék és a domboldalon húzódó kálvária.

 

A kálváriadombon végigsétálva, Jézus keresztútját járva az embernek olyan érzése támad, hogy itt semmi más nem várja, csak a természet szépsége, Isten megnyugtató, lelket ölelő szeretete, és ez a benyomás a völgybe érve csak még erősebbé válik. Ezért érdemes mindenkinek egyszer – de inkább többször – ellátogatnia ide, bejárva a teljes területet, a basilica minor falai között hálát mondva a mindennapokért. Szentkút méltó a nevéhez és híréhez, nemzeti zarándokhelyünk Magyarország egyik ékköve.

Szentkút különlegessége, hogy 2011-ben Szent II. János Pál pápa vérével átitatott textíliaereklyével gazdagodott. Az ereklye emlékeztet a pápa elleni merényletre, amely a Fátimai Szűzanya ünnepén történt. Az ereklye minden év február 2-án, július 1-jén és a Fátimai Szűzanya ünnepnapján, május 13-án látható.

 

 

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
akkor ki
2024. augusztus 26. 08:37
Lélekemelő hely, érdemes megnézni és imádkozni.
kissjani
2024. augusztus 26. 08:35
Az öt egységből kimaradt, de fent a domboldalban ma is megtalálhatóak a remetebarlangok!
g-pont
2024. augusztus 25. 09:51
Az érvénytelen és törvénytelen szekta, amely megszállta a katolikus intézményeket, templomokat és szent helyeket Isten ítélete által lesz keményen megbüntetve. Először a háború, aztán a járványok, végül a közvetlenül fentről jövő pusztító ítélet által. Aki kitart a hazugságban, a törvénytelenségben és gonoszságban az mind inni fogja az Isten igazságosságának kelyhét. Ez a ferencesnek látszó bűnbanda, amely az Anyaszentegyházhoz méltatlanul működött ezen a kegyhelyen, ugyanazt a büntetést vonja magára gonoszságával, mint a Sátánisták.
hernadvolgyi-2
2024. augusztus 25. 07:37
. "Mikor nem látod már a célt S tán a hited sem töretlen Húzódj csak félre, és úgy gondold végig Mitől jó élni és mitől nem Mennyit ér, aki nem tud, csak tudni vél? Mennyit ér, aki korlátok nélkül él? Mennyit ér, aki úgy fordul, mint a szél? Mennyit ér, aki kér csak, de adni fél?"
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!