Varga Dénes és Jansik Szilárd elárulta a Mandinernek, hogyan juthatnak be az olimpiai döntőbe férfi pólósaink

2024. augusztus 09. 11:42

A világbajnok Horvátországgal csapnak össze a mieink (19.35, La Défense Arena, Párizs). A várakozásaikról, megérzéseikről, a riválisról nyilatkoztak kiválóságaink lapunknak a nagy csata előtt.

2024. augusztus 09. 11:42
null
P. Fülöp Gábor

Nyitókép: Mediaworks/Csudai Sándor

***

Lehet fokozni az izgalmakat, de ha esetleg nem így lenne, azt sem bánnánk. A tét viszont nő, immár az olimpiai döntőbe jutásért ugrik a medencébe a magyar férfi vízilabda-válogatott! Az Olaszország ellen ötméterespárbajban megnyert negyeddöntő után a három éve Tokióban éppen a négy közé jutásért legyőzött, revansra vágyó Horvátország következik. Az a rivális, amelytől időközben kikaptunk a 2022-es, spliti Európa-bajnokság döntőjében, s amely történetesen az aktuális világbajnok. 

Ezt is ajánljuk a témában

 

„Én úgy készültem erre az olimpiára és a csapat is, ha eljutunk az egyenes kieséses szakaszba, akkor három döntő vár ránk!

 – mondta lapunknak az első „döntő” után a meccsen 5 gólt szerző, az ötméterespárbajban sem hibázó Manhercz Krisztián, aki a 2021-es tokiói játékokon hetet (!) vágott Horvátország ellen...

Csapatunk egyetlen olimpiai bajnoka (2008, Peking), Varga Dénes számos nagy csatát megvívott már a horvátokkal, voltak köztük elveszített világbajnoki döntők, Budapesten is... S természetesen fényes diadalok. A 37 esztendős világklasszis tudja, mire számíthatnak az elődöntőben. Arról kérdeztük, mennyire fekszik Fatovicsék stílusa a magyar válogatottnak.

Felemás, mert nagyon stabil játékot nyújtanak. Amikor nyerünk ellenük, akkor valami rés van a pajzson vagy nem véd jól a kapusuk vagy kipontozódik egy kulcsjátékosuk. Ha viszont összeállnak, akkor nagyon stabilak. Három percet néztem meg a meccsükből (10-8-re nyert Horvátország Spanyolország ellen – a szerk.), 

úgy láttam, mintha egy másik horvát csapat játszott volna a negyeddöntőben, mint aki az utolsó csoportmeccsén. Valószínűleg most nagyon össze vannak állva. 

Más előjelel megyünk az elődöntőbe, mint ők, de tovább akarunk jutni, ez nem kérdés!

JANSIK Szilárd
Split, 2022. szeptember 10. Jansik Szilárd, a torna legjobb játékosának járó kisplasztikával a vízilabda Európa-bajnokság férfi tornájának eredményhirdetésén 
MTI/Illyés Tibor

Jansik Szilárdot kellemes emlékek is kötik Horvátországhoz – nem egy adriai nyaralás miatt. 2022 őszén először vezette csapatkapitányként a nemzeti együttest, az Európa-bajnokság legjobb játékosának is megválasztották Splitben, igaz, a döntőben alulmaradtunk a házigazdával szemben.

Különösebben nem érzem azt, bármi lenne bennem. Ott megvertek minket, de folyamatosan revansot akarunk venni. Itt, az olimpián már mindenki körbeverte a másikat, látszik, mennyire kiélezett a mezőny. 

Két-két csoportelső és második kiesett a negyeddöntőben, szóval, tényleg nagyon fontos mindenki a második héten mutassa meg az igazi, jó formáját!” 

– mondta a Mandinernek a tokiói bronz után fényesebb éremre vágyó Jansik Szilárd.

A csoportkörben két vereséget (Spanyolország, Ausztrália) is elszenvedő Magyarország harmadikként lépett tovább a hatosából. Horvátország csak negyedikként abszolválta az előcsatározásokat, kikapott az olaszoktól (11-14), megverte a görögöket (14-13), majd az utolsó meccset elengedte vagy taktikázva elvesztette az USA ellen (11-14). A spanyolok ellen viszont végig vezetve, biztosan, s némileg meglepő módon nyert (10-8) és továbbjutott az elődöntőbe. Reméljük, ez lesz a dörzsölt Iva Tucak csapata számára a végállomás!

 

Kapcsolódó cikkek a Olimpia 2024 aktában.

Összesen 264 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
files32
2024. augusztus 09. 18:40
Úgy, hogy győznek.
ekeke1
2024. augusztus 09. 15:33
Az olaszok ma példátlan módon tiltakoztak a magyar meccsen történtek miatt.A mai, spanyolok elleni első negyedben csak körbe adogatták a labdát és nem lőttek kapura( 0:4). total-waterpolo.com/italy-stages-protest-at-beginning-of-classification-match/?fbclid=IwY2xjawEi-YRleHRuA2FlbQIxMQABHSga5vi6Xp0Y4isJgKRQamXSyfDi8-w6ndFuSA8sHJYYsKECPomMKVaA6w_aem_QNC4VN3T8bsiwp5qDbHOOQ
Box Hill
2024. augusztus 09. 13:35
A gazemberség olimpiája: "Hogy futhatott Covid-fertőzötten Noah Lyles? – A Covid határozottan befolyásolta a teljesítményemet – ismerte el Lyles, aki később már maszkban jelent meg, és azt is elismerte, hogy a 100 méter vasárnapi döntője után, hétfőn éjjel hidegrázásra ébredt, majd kedd hajnalban 5 óra körül lett pozitív a Covid-tesztje. – Ennek ellenére futni akartam, és azt mondták, hogy lehetséges. Az előző olimpiát el kellett halasztani egy évvel a Covid-járvány miatt, Lyles most fertőzötten döntőt futhatott, ez mindenképpen magyarázatra szorult, és az amerikaiak ki is adtak egy közleményt az ügyben., amelyben azt állítják, hogy minden érvényes irányelvet betartottak." (Magyar Nemzet, 2024. aug. 9.)
Lombi
2024. augusztus 09. 13:22
"Varga Dénes és Jansik Szilárd elárulta a Mandinernek, hogyan juthatnak be az olimpiai döntőbe férfi pólósaink" Ha nyernek?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!