Beleköpött egy cseh a levesükbe, de nekünk még mindig az ismét két érmet szerző magyarok a férfi kajakkirályok! Milák is a helyszínen szurkolt

2024. augusztus 10. 13:27

A 2021-ben első Kopasz Bálintnak és második Varga Ádámnak ezúttal is egymással és a portugál Fernando Pimentával, valamint a cseh Josef Dostállal kellett megküzdenie.

2024. augusztus 10. 13:27
null
P. Fülöp Gábor

Nyitókép: Mediaworks/Csudai Sándor

***

Tokióban történelmet írt a két magyar fiú. Egy versenyszámban, Kajak egyes 1000 méteren mindketten a dobogón végeztek az olimpián. Kopasz végig vezetve nyert, és elbírta az esélyesség terhét is, amit a 2019-es, Szegeden aratott világbajnoki sikere óta cipelt vagy ki tudja, mióta. Varga Ádám hosszú húzásaival a középmezőnyből zárkózva, óriási finissel nem csak német riválisát, de a többszörös világbajnok Fernando Pimentát is megelőzte egy hajszállal. A két magyar sportszerű rivalizálása azóta is tart, váltakozó sikerrel. Közös projektjük, az 500 méteres páros viszont nem jött be (B döntő 7., összesítésben 15. hely), de arra jó volt, hogy a szerdai egyes előfutam után, amit remekül letudtak, ne ölbe tett kézzel, a ritmusból kiesve várják a szombatot.  

A délelőtti első elődöntőben máris méregethette egymást Kopasz Bálint és a rendkívül gyors, erős és felettébb szimpatikus, sportszerű Fernando Pimenta. Természetesen – bár az első négy jutott tovább – az első két helyen mentek be a döntőbe: Kopasz, Pimenta sorrendben – energiatakarékos üzemmódban.

A második futamot Varga Ádám nyerte meg a meglepetésre készülő argentin, Agustin Vernice és a nagy nevű Josef Dostal előtt. A negyedikként kvalifikáló, független színekben indult Kravets is 3 perc 30 másodpercen belül ért be.

A döntőben Pimenta a 3-as, Varga a 4-es, Kopasz az 5-ös, Vernice a 6-os pályát kapta, de a német Thordsent és a kettesen megbújó Dostált sem volt szabad leírni... Persze, írhat bármit az ember, a fiú, férfiak jobban tudják, tudták a dolgukat. Felzúg a "Ria, ria, Hungária!", Milák Kristóf is a helyszínen szurkol. 

Pimenta nagyon bekezd, nem szabad elengedni, mert ki is bírhatja. Élete, pályafutása talán utolsó esélye...

Dostál és Kopasz próbál közelíteni, 500 méternél Kopasz a 3., Varga a középmezőnyben. Bálint húzásról húzásra zárkózik fel. 250 méter van hátra, Dostál vezet, Kopasz a második, jön fel Varga Ádám. Az öreg, de nem vén cseh rókát azonban nem tudják beérni, sőt Varga megelőzi Kopaszt.

Biztos győzelmet arat Josef Dostál, a magyarok a három évvel ezelőttihez képest fordított sorrendben, de ugyancsak dobogós helyen érnek célba: Varga Ádám ezüstérmes, Kopasz Bálint bronzérmes a párizsi olimpián!

A hivatalos végeredmény
Fotó: printscreen/IOC

 

Kapcsolódó cikkek a Olimpia 2024 aktában.

Összesen 174 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jack Reynor
2024. augusztus 11. 02:52
"Ez D-dúr és e-moll" Orbánfóbiás pondró voltodat legalább a sporthíreknél visszafoghatnád, de képtelen vagy rá.
kékFogúHarald
2024. augusztus 10. 18:49
Ez komoly?? >> "Beleköpött egy cseh a levesükbe, de nekünk még mindig az ismét két érmet szerző magyarok a férfi kajakkirályok! Milák is a helyszínen szurkolt" - ich bin NEM Érteni !! miért nem lehet rövid, de velős, jópofa ÉRTHETŐ címeket adni???
ekeke1
2024. augusztus 10. 18:21
Novicsok-5 "Ez is gyenge teljesítmény. Fasz lesz itt, nem tíz arany. " Tíz arany? Ki beszélt itt tíz aranyról? 32 éve, Barcelona óta nem volt soha ennyi....
rugbista
2024. augusztus 10. 17:30
A nagypofájú novicsoknak jelentem. Hollandia 2000-től aranyban: 12-4-7-6-8-10 = 47 Korea: 8-9-13-13-9-6 = 58 Magyarország: 8-8-3-8-8-6 = 41 Koreának Párizs előtt 96 volt, hátrányuk 85. Most eddig nyolccal többet szereztek, azaz kb. 30-40 év, 8-10 olimpia, míg elhagynak. Jó lenne megérnem! Hollandia kb. ugyanígy áll. Szóval lazíts, tanulatlan ülepfejű!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!