Gálából dráma a köbön! Kicsúszott az olimpiai kvóta Magyarország kezéből a nagy összeomlás után

2024. február 11. 19:48

A 22 pontos előny sem jelentett garanciát a sikerre, a spanyolok szertefoszlatták az álmainkat. 44 éve várunk egy újabb ötkarikás szereplésre...

2024. február 11. 19:48
SZÉKELY Norbert

A tokiói olimpiai ezüstérmese, Japán ellen aratott bravúros győzelemmel a saját kezébe került a sorsa a magyar női kosárlabda-válogatottnak, amely számára elérhető közelségbe került az olimpiai kvóta megszerzése. Két meccslabdája is volt vasárnapra Székely Norbert csapatának: „játék nélkül” is továbbjuthatott volna, de Japán legyőzte Kanadát, így a már biztos továbbjutó spanyolokat le kellett (volna) győznie a párizsi repülőjegyért.

Ezt is ajánljuk a témában

Benne volt a levegőben

„Akkora lehetőség kapujában állunk, hogy muszáj a legjobbunkat kitenni a pályára, és megszerezni az olimpiai kvalifikációt” – adta ki a jelszót a válogatott egyik másodedzője, Iványi Dalma. A korábbi klasszis irányító – több generációval egyetemben – nem élhette át egy olimpia légkörét, de arra is figyelmeztetett, két évtizede nem vertük meg a spanyolokat hivatalos mérkőzésen. Mikor, ha nem most? – tehettük fel a kérdést, miközben érződött a teltházas soproni csarnokban a feszültséggel teli várakozás. Azt nem tudni, mennyire nyugtatta meg a riválist, hogy már révbe értek, mindenesetre elszántan kezdtek, magukhoz ragadták a kezdeményezést. 

A kanadaiak elleni nyitányon még ijedten játszó magyar lányok azonban ahogy Japán ellen, ezúttal sem rettentek meg hátrányban.

 15-14-nél átvették a vezetést Kiss Virágék, akik az első negyed után 5 ponttal álltak jobban. Összeállít a védekezés, sültek a távoli dobások és a centerjáték is ült, a második tíz perc derekán rá is számolhatott volna a belelkesedő publikum az ellenfélre, mert meglett a közte tíz (37-27). Nem akarta elbízni magát vagy csak óvatos volt az ezerfejű, nem tudni. Lehet, érezték a jelenlévők, itt nincs megállás. A játékosok is így gondolták, Studer Ágnesék szárnyakat kaptak, s fokozatosan tovább növelték a különbséget, ami a nagyszünetre 19-re hízott (46-27). 

Sopron, 2024. február 11. A magyar válogatott játékosai a kosárlabda olimpiai selejtező torna 3. fordulójában játszott Magyarország - Spanyolország mérkőzés előtt a soproni Novomatic Arénában 2024. február 11-én.
MTI/Illyés Tibor

Megtört a lendület

Amikor Kiss Virág közép-távoli dobása után a gyűrűn táncoló labda végül behullott, s így mi szereztük a második félidő első kosarát, az is bizonyosságot nyert, hogy érdemes volt áldozatot vállalni, és megpályázni a selejtezőtorna megrendezését. Ez valóban hazai pálya volt, „ízlett” az amerikai ligát is megjárt Juhász Dorkának is, aki – Kiss és Studer után – harmadik magyarként jutott 10 szerzett pont fölé. Rengeteget hibáztak a spanyolok, ezzel együtt kicsit zárkóztak. 56-40-nél, idejekorán próbálta elejét venni a negatív folyamatnak a bajt szimatoló Székely Norbert, időkérése sem állította meg a zuhanást, 13 pontra csökkent a differencia.

 Elkezdtünk izgulni, pontatlanná vált a játékunk, elfáradtunk, az önbizalom is elszállt. 

Még szerencsére a negyed végén beesett néhány labdánk, de hátradőlve nem várhattuk az utolsó tíz percet (64-50). És lett izgulnivaló, három perc alatt teljesen elolvadt az előnyünk, 11-0-ás rohamot produkáltak a spanyolok (64-63), de a vezetést nem tudták átvenni. 69-63-nál kis levegőhöz jutottak Dubej Debóráék, a soproni gyűrűből a közönség fújt ki egy vendég próbálkozást. Küszködtünk, küzdöttünk, Lelik Réka triplája átmenetileg nyugtatólag hatott. Gyermeteg hibáink, fegyelmezetlenségeink miatt az utolsó percben fordítottak a spanyolok (72-73). Maradt 52 másodperc, de előbb eladtuk a labdát, Határ Bernadett közelről nem talált be 5 másodperccel a végső dudaszó előtt. Taktikai szabálytalanság után kihagyták a büntetőket,  

de már nem maradt időnk támadni, egy ponttal kikaptunk, pedig 22-vel is vezettünk. Hatalmas lehetőséget szalasztott el a magyar csapat!

Tovább kell várni

Legutóbb 1980-ban szerepelt olimpián a magyar női kosárlabda-válogatott, az előkelő 4. helyen végeztek Kiss Lenkéék. A többszörös Európa-bajnoki bronzérmes együttes kijutott a Los Angeles-i játékokra is, de a politika közbeszólt... Székely Norbert mostani csapata 2023-ban negyedik lett a kontinensviadalon, s közel járt ahhoz, hogy Magyarország 44 év után újra részt vehessen az olimpián. A torna előtt fikarcnyi esélyt sem adtak a szakemberek a mieinknek, de így nagyon fájdalmas elbukni az álmok kapujának a küszöbén.

A magyar válogatott 12 fős kerete:

Aho Nina (DVTK HUN-Therm)
Dombai Réka (SERCO UNI Győr)
Dubei Debóra (SERCO UNI Győr)
Cyesha Goree (SERCO UNI Győr)
Határ Bernadett (Perfumerías Avenida, Spanyolország)
Horváth Bernadett (TARR KSC Szekszárd)
Juhász Dorka (Famila Beretta Schio, Olaszország)
Kányási Veronika (DVTK HUN-Therm)
Kiss Virág (CBK Mersin, Törökország)
Lelik Réka (DVTK HUN-Therm)
Studer Ágnes (Flammes Carolo Basket, Franciaország)
Varga Alíz (Sopron Basket)

Nyitókép: MTI/Tóth Zsombor

 

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
syphax
2024. február 13. 10:41
Azon--talán kevesek--közé tartozom, akik már előzetesen is pesszimizmussal "vártam", fenét vártam ezt a selejtezőtornát. Szóval inkább fogadtam, mint vártam volna a nagy média "lelkendezések" közepette beharangozott 3 versenynapot. MÁR AZ SEM TETSZETT, hogy csütörtökön délután még KOSSUTH RÁDIÓ DÉLUTÁNI KÖZSZOLGÁLTATÓ MŰSORA IS "SPANNOLTA A JÓNÉPET", HOGY "IGYMEGÚGY" "EZEK A LÁNYOK" 44 ÉV UTÁN KIJUTHATNAK AZ OLIMPIÁRA...SATÖBBI SATÖBBBI....És nem azért volt már akkor is bajom "DOLOGGAL" kapcsolatban, mert NE KIVÁNTAM VOLNA A FFENTIEKET NAGYONDENAGYON.....NYILVÁN. Hanem azért, mert hosszú évek sporttapasztalatai azt mutatják--pontosabban: elősejtetik--számomra, HOGY AZ ILYEN "TÚLSPILÁZOTT", TÚLONTÚL FÖLSRÓFOLT sportügyi médiavárakoztatások NEKÜNK MAGYAROKNAK TÖBBNYIRE ÉS ÁLTALÁBAN "NEM JÖNNEK BE". És utána persze a csalódás és a köz-méreg köz-düh mégnagxobb--sportolókban, szurkolókban...mindenkiben. És "erre" végképp semmi szükség nincs--azt hiszem.
krisztoforo48-2
2024. február 12. 05:39
Borzalmas volt nézni a II. félidőt.Nem volt aki lelkileg összefogja a csapatot,egy edzőnek pszichológiai alapismeretek szükségesek.Itt Ő volt talán a legjobban össze zavarodva.
ekeke1
2024. február 11. 22:46
A negyedik negyed eleje, 64-50 állásnál. 1. Határ a tripladobó spanyolt feleslegesen faultolja, aki bedobja mind a hármat ,ezzel 64-53 2. Studer eladott labdája, jön a spanyol ziccer ezzel 64-55 3. Kiss Virág ront támadásban, jön a spanyol ziccer ezzel 64-57 4. Studer újabb eladott labdája, a spanyolok is rontanak, de támadópattanót szereznek, ezzel 64-59 5. Aho Nina támadó fault, újra spanyol ziccer , ezzel 64-61 6. Studer újabb eladott labda, ezzel máris egy pontra olvadtunk. 64-63 Mindez két és fél perc alatt. És senki nem volt aki megállította volna ezt, Studernek nem volt például olyan aki eszébe juttatta volna hogy zónán keresztül nem megyünk át labdavezetéssel, mert elég egy fél kéz és már oda a labda.. Csapatkapitány : nulla. Szegény Leliknek volt két triplája, Határnak két büntetője. Ez volt a teljes negyed termése. A védekezés pedig mintha nem is létezett volna ekkoriban. 21 eladott labda összességében? És csodálkozunk hogy +22-ről kikaptunk?
Halder_1899
2024. február 11. 21:52
Női sportokban benne van az ilyen összeomlás. kézisek, vizilabdások és kosarasok valami döbbenet mire képesek a lányok. Az edzőket sem irigylem, ha férfiaknál szarul megy akkor végig, de itt a nőknél elképesztő hullámok vannak meccsen belül is. Kár nem kis lehetőség volt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!