VAR: a foci élményének gyilkosa? – Az új technológia bírálata

2024. október 26. 14:44

Továbbra is számos hibás ítélet születik a videóbíró használatával. A megszakítások, a hosszú ellenőrzés és a véletlen szabálytalanságok szigorú büntetései miatt sok szakértő, de szurkolók szerint is a VAR megöli a játékot.

2024. október 26. 14:44
Fussball 1. Bundesliga/ FC Augsburg-Borussia Dortmund 1-2
Nagy Balázs
Mandiner

Nyitókép forrása: FRANK HOERMANN / SVEN SIMON / SVEN SIMON / DPA PICTURE-ALLIANCE VIA AFP

 

A VAR (Video Assistant Referee) egy olyan technológiai újítás a labdarúgásban, amelynek célja, hogy a játékvezetők számára lehetőséget biztosítson a kritikus döntések felülvizsgálatára videófelvételek segítségével. A videóaszisztensi rendszer két egységből áll: egy a futballpálya szélén elhelyezett monitorból, valamint egy külön helyiségből dolgozó bírói csoportból.

Utóbbi legtöbbször egy szoba, azonban vannak olyan bajnokságok, ahol egy gépkocsit küldenek a helyszínre tele monitorokkal. A VAR négy specifikus helyzetben nyújthat segítséget a sporiknak:

  • a gólok érvényességének megítélésekor,
  • potenciális tizenegyesek esetén,
  • azonnali kiállítást érő szabálytalanságoknál,
  • valamint sárga- vagy piros lapok jogosságának felülvizsgálatakor.

A VAR első próbája 2016-ban, az észak-amerikai labdarúgó bajnokságban (MLS) történt, hivatalosan pedig 2018-ban vezették be a világ labdarúgásában. Első nagyobb debütálása egyébként a 2017-es Konföderációs kupa volt. Az európai topbajnokságokban kezdték el szélesebb körben alkalmazni, majd 2021-től a magyar és a szlovák első osztályban is bevezették az új rendszert.

Azóta a VAR-ral rengeteg helyen, megmérettetésben lehet találkozni, és ma már szinte minden ország élvonalában, valamint a nemzetközi kupákban is használják – ám az alsóbb osztályok és az egyes selejtezők első köreiben nem mindenhol érhető el.

A VAR előtti időkben számos, híres bírói tévedés történt, amelyek – értelemszerűen – jelentős hatással voltak a mérkőzések végkimenetelére.

De menjünk tovább!

A VAR bevezetése mellett több érv szólt eleinte.

A legfőbb úgy hangzott: a technológia alkalmazásának következtében, lényegében kevesebb lesz a bírói tévedés. Lehet, azóta tényleg csökkent a játékvezetői tévedések száma – a sokak által követett Premier League-ben például átlagosan 14 százalékkal nőtt a helyes ítéletek aránya, mióta alkalmazzák a videóasszisztenst (és ezt a tendenciát más bajnokságokban szintúgy ki lehet mutatni) –,

viszont az ugyancsak kijelenthető, hogy még a VAR segítsége mellett is nagy számban hoznak rossz döntést a bírók.

  • Például a tavalyi Tottenham–Liverpool meccsen. A Liverpool szerzett egy szabályos gólt, amit a partjelző lesnek ítélt, pedig egyértelműen látszott, hogy nem az. Később kiderült, hogy a videószobában azt hitték, a pályán gólt ítélt a játékvezető, és mivel egyértelmű volt a helyzet, így jelezték, hogy nem írják felül a döntést. De hiába mindez, Szoboszlaiék pont nélkül távoztak a Spurs otthonából, nyertek a londoniak.
  • Rodri kezezése az Everton ellen 2022 februárjában történt, amikor a Manchester City és az Everton mérkőzése végén a liverpooliak egyik támadásánál a labda eltalálta a spanyol középpályás karját a tizenhatoson belül. A labda felpattant, és Rodri karján landolt, ami sokak szerint büntetőt ért volna az Evertonnak. Ráadásul azt sem lehet bizton állítani, hogy véletlenül kezezett a spanyol játékos. A játékvezető nem ítélt büntetőt, és a VAR sem jelzett szabálytalanságot, így a manchesteriek örülhettek a 0–1-es győzelemnek.
  • Harry Kane becsúszása a Liverpool elleni mérkőzésen ugyancsak nagy vihart kavart, mivel sokak szerint piros lapot kellett volna kapnia. A 2021 decemberében játszott Tottenham–Liverpool mérkőzés első félidejében történt az eset: a csatár egy veszélyes becsúszó szereléssel próbálta megszerezni a labdát Andrew Robertson ellen. A becsúszás során Kane a lábával telibe találta ellenfele sípcsontját. A szituáció veszélyes volt, és sokan úgy vélték, hogy súlyos sérülést is okozhatott volna Kane, de a csatár így is megúszta az esetet egy sárga lappal.

Ahogy a híres bírói tévedések, úgy – megint csak értelemszerűen – a rossz bírói döntések is jelentős hatással vannak a mérkőzések végkimenetelére.

A legtöbbször a már fentebb említett, Premier League küzdelmeiből kerülnek ki ilyen momentumok. Másrészről a meccsek sok bajnokságban élvezhetetlenné váltak, mivel gyakorlatilag percekig áll a játék a VAR miatt. A magyar bajnokságban átlagosan, nagyjából 4-5 perc megy el a videós vizsgálatok miatt. De vannak szélsőséges esetek. Ilyen volt egy 2021 augusztusi Fradi–Debrecen összecsapás, ahol egy kezezést több percen át vizsgált a rendszer, és ez csak egy ellenőrzés volt.

De egyre inkább szigorúan büntetik a vétlen mozdulatokat is a sporik, amik sokszor vitát szülnek.

Például a „taposásért” azonnali piros lap járhat. Logikus, mivel egy ilyen mozdulat valóban könnyen okoz-hat sérülést a játékostársaknál, veszélyes. Azonban a kérdéses helyzetek megítélésénél úgy vélem, nemcsak a sérülésveszélyt, a szándékosságot is figyelembe kellene venni, hiszen ez az, amit gyakran bírálni érdemes. Sokszor előfordul, egy labdaátvételnél a játékos túl nagy lendülettel tolja meg a labdát, és véletlenül rálép az ellenfél lábára, amikor az odaér.

Erre is van három igen szembetűnő példa:

  • West-Ham–Chelsea (2020/21): Egy vétlen felszabadítás után piros lap? Igen! A két csapat öszszecsapásán történt ugyanis, hogy a kalapácsosok középső védője, Fabián Balbuena elrúgta a labdát az érkező Ben Chilwell elől, ám közvetlenül a labda elrúgása után véletlenül megtaposta a nagy rössel érkező ellenfelét, amit a VAR vizsgálat után a játékvezető szándékos taposásnak ítélt meg, pedig tisztán látható, hogy nem volt semmiféle szándékosság a dologban.
  • Újpest–Fehérvár (2023/24): A lilák szélsője, a skót–magyar meccs hőse, Csoboth Kevin a két csapat összecsapásán egy nem szándékos taposásért kapott szintén piros lapot, VAR-vizsgálat után. Az eset szimplán annyi volt, hogy az újpesti játékos labdavezetés közben a becsúszó fehérvári védő lábát megtaposta és a VAR-vizsgálat után a kiállítás sorsára jutott, pedig egyértelmű, hogy semmiféle szándékosság nem róható fel Csobothnak, ráadásul még az érkező védőt sem veszélyeztette, aki amúgy futott is tovább, mintha mi sem történt volna.
  • Everton–Tottenham (2019/20): Son Heung-min taposása az Everton elleni mérkőzésen 2019. november 3-án történt, ami sajnálatosan súlyos sérüléshez vezetett. Az eset a második félidőben történt: Son becsúszott az Everton középpályása, André Gomes mögé, hogy megállítsa a támadást, utóbbi súlyosan megsérült. A VAR utólag kiállította a koreai csatárt az eset súlyosságára hivatkozva, ám a piros lapot a meccs után visszavonták, mivel nem láttak szándékosságot a szabálytalanságnál.

Egyre inkább látjuk, érzékelik a szakértők, hogy a VAR bevezetése alapvetően többet ártott a labdarúgásnak, mint hozott. Lehet, csökkentette a tévedések számát, de nem a játékvezetői rossz döntések mennyiségét. Pláne nem mértékét. Mint a legtöbb sportágban, a labdarúgásban sem lehet kizárni az emberi tényezőket. A videóbíró ugyan a játék kimenetelének objektív megítélése felé terel,

viszont milyen áron teszi ezt?!

Rossz döntések mindig is lesznek, ám a VAR nem tesz különbséget vétlen és szándékos szabálytalanságok között. Gépiessé, számítóvá teszi azt a sportot, amit gyermekkorom óta követek. Amiért rajongok. Nekem, de szerintem másoknak sem kell a VAR. Hacsak nem finomítanak még rajta egy keveset, mondjuk kevesebb legyen a játékmegszakítás, a játékvezetői döntéshozatal körüli vita, és még folytathatnám – ismételhetném írásomat naphosszat.

(E cikk szerzője a Budapesti Gazdasági Egyetem Külkereskedelmi Karának médiaszakos hallgatója)

 

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
states-2
2024. október 26. 17:30
A focit nem a VAR teszi tönkre, hanem a globalizáció és a pénz. Megszűntek a nemzeti klubcsapatok, helyette röhejes, a székhelyéről elnevezett csapatok vegetálnak, lásd a szerencsétlen Fradit hazai viszonylatban. A nemzetközi állapotok még vérlázítóbbak, 4-5 csapat felvásárolja a világ legjobb játékosait, aztán elosztják egymás között, ki a legjobb.
lefty67
2024. október 26. 17:30
A VAR-t a kőgazdag csapatok, sznob szurkolói miatt vezették be, akik nem bírták elviselni, hogy egy évben egyszer, egy lenézett kiscsapat elveri őket egy 10 centis, vélt lesgóllal! Fotelszurkolóknak való! Aki kijár, rühelli!
Akitlosz
2024. október 26. 17:05
Az igazság fontosabb, mint az emberi tévedés. Legalábbis a teljesítmény mérésében. Márpedig a sportban teljesíteni kell.
pesti051
2024. október 26. 15:49
Volt régen egy mondás: gól az, amit a bíró megítél. És ez így volt jó. A VAR bevezetése az emberi tulajdonságait öli meg a sportnak. A bírói tévedés is része volt mindig a játéknak. Ettől (is) volt átélhető, szerethető. Mert emberi volt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!