Üres az éremtabló, betelt a pohár: elvennék az olimpiai bizottságtól a sportot a gazdag európai országban

2024. október 24. 22:57

Drasztikus javaslattal állt el a jómódú nemzet a párizsi kudarcok után, hogy Los Angelesben ne maradjon érem nélkül.

2024. október 24. 22:57
null

Nyitókép: Facebook/olympics

***

Forrnak az indulatok Finnországban, miután az egyébként elsősorban a téli sportokban sikeres ország versenyzői egyetlen érmet sem szereztek a párizsi olimpián. A dobogón ugyan állhattak, de aranyat Tokióban és Rióban sem akasztottak finn induló nyakába. A negatív folyamatot megfékezendő, nyílt levelet fogalmaztak meg korábbi sikeres sportolók és közéleti személyiségek, akik a sportvezetés leváltását követelik – figyelt fel rá az Origó.

A lap részletesen beszámol arról, hogy Finnország az idei nyári olimpiai játékokon 13 sportágban 57 versenyzővel vett részt. Az eddigi utolsó finn olimpiai aranyéremnek 2008-ban., Pekingben örülhettek a finnek: akkor Satu Mäkelä-Nummela a női traplövészetben nyert aranyérmet. 

„A párizsi olimpia borzalmasan gyenge finn eredményei önmagukért beszélnek. 

A finn élsportot egy szakértői testületre kellene bízni, mert az olimpiai bizottság láthatóan semmit nem tud ezzel kezdeni. 

Drasztikus intézkedésekre van szükség ahhoz, hogy a jövőben Finnország egy-egy nyári olimpián 8-9 érmet szerezzen” – idézik az egyik levélírót, Valentin Kononent, aki társaival azt követeli, hogy az élsport kerüljön ki a Finn Olimpiai Bizottság felügyelete alól és kerüljön át az Oktatási és Kulturális Minisztériumhoz.

Valentin Kononen az 1995-ös göteborgi világbajnokságon aranyérmet nyert a férfi 50 km-es gyaloglásban. Igaz, az olimpiákon ő sem tudott érmet nyerni, kétszer lett 7. helyezett (1992, 1996). Kononen mellett a lázadókat a következők alkotják: Kati Lehtonen világbajnoki bronzérmes sífutó, Sami Itani, egykori atléta, Anu Nieminen tollaslabdázó. Ők egykoron élsportolók voltak az országban. Mellettük Karl-Erik Michelsen egyetemi tanár és sporttörténész, valamint Jarmo Mäkelä üzletember neve szerepel a levél alján.

Az Origó emlékeztet, a petíció napvilágra kerülése nem teljesen független attól, hogy Finnországban hamarosan elnököt választ a helyi olimpiai bizottság...

 

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kotucso
2024. október 24. 23:05
Kevesebbet kellene foglalkozni az LMBTQ-val, meg velünk, és többet a gyerekek normális nevelésével.
sexykitty-5000125
2024. október 24. 22:58
🍓 ️ ­­­É­r­t­é­­­k­­­e­­­l­­d­ ­a­­ ­s­­­z­e­­­x­­i­­ ­­p­u­n­­c­­­i­­­m­­­a­­t­ 👉 𝐖­­­𝐖­­𝐖­­.­­­𝐗­­𝟏­𝟖­­­.­𝐅­­𝐔­𝐍
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!