Megváltozik a nemzetközi labdarúgás? – Íme az új edzőgeneráció

2024. október 09. 20:08

Carlo Ancelotti és Josep Guardiola örökösei megérkeztek a nemzetközi topfutballba.

2024. október 09. 20:08
Xabi Alonso, a Bayer Leverkusen vezetőedzője ünnepel, miután 5-0-ra nyertek a Werder Bremen ellen a német első osztályú labdarúgó-bajnokság Bayer Leverkusen-Werder Bremen mérkőzésen Leverkusenben 2024. április 14-én. A Bayer Leverkusen története során először megnyerte a német labdarúgó-bajnokságot, miután a 29. forduló után behozhatatlan előnyre tett szert a tabella élén

Nyitókép: MTI/EPA/Christopher Neundorf

 

Sokakat meglepett a nyáron a Bayern München azzal, hogy Thomas Tuchel után egy olyan szakembert választott, aki az angol élvonalból tükörsimán kieső csapat, a Burnley vezetőedzője volt. Vincent Kompany remekül kezdett a német rekordbajnok kispadján, a csapat játéka eddig egyszerre szórakoztató és eredményes. Legalábbis többnyire, mert azért már vele is veszítettek a bajorok. A Bajnokok Ligájában a múlt héten – némi meglepetésre – nem bírtak az Aston Villával, amely 1–0-ra legyőzte őket. És azt is látni már, hogy a nagy riválisok ellen a Bundesligában már nem mennek olyan olajozottan a dolgok. A Bayer Leverkusent és az Eintracht Frankfurtot sem tudták legyőzni, csupán döntetlent játszottak. Mondjuk a Leverkusen pont az a csapat, amely már feljutott a csúcsra egy fiatal edzővel. Az előző szezonban bajnok lett Xabi Alonso irányításával. Nagy kérdés, Vincent Kompanyban van-e annyi tehetség, erő, hogy a csúcsra vigye a Bayernt. Májusra megtudjuk, mindenesetre nem lesz könnyű dolga a belga szakembernek, az biztos.

Az egyértelműen látszik, hogy Carlo Ancelotti (Real Madrid) és Josep Guardiola (Manchester City) után egy új generáció próbál sikeres lenni edzőként. És a nyolcvanas években született, topkategóriás játékoskarriert befutó fiatal szakemberek előtt nyitva állnak a kapuk. 

Ez már nem a José Mourinhók kora, sokkal inkább a Xabi Alonsóké

– írja a sport24.hu. Olyan exfutballisták ülnek nagycsapatok kispadjára, akiknek még nincs túl sok tapasztalatuk vezetőedzőként. Topklubok sora (Arsenal, Chelsea, Bayern München, Bayer Leverkusen, Borussia Dortmund, Juventus) mégis bízik bennük. A kinevezésük nem volt kockázatmentes, és elképzelhető a bukás is, de az elitben a nyáron kispadra került fiatal trénerek kimondottan jól indítottak.

Szoboszlai Dominik nyáron távozott edzője, Jürgen Klopp például nagyon dicsérte Nuri Sahint, aki a Borussia Dortmund fiatal szakvezetője.

„Az új generáció már itt van. Eljön az a pillanat, amikor az ő feladatuk lesz megújítani a futballt. 

Jó néhányan közülük már belekóstolhattak a szakmába, mint Nuri, és még többen jönnek. Nagyon örülök a sikereiknek, és ha tanáccsal vagy támogatással segíthetek nekik, akkor boldogan megteszem” – nyilatkozta az FC Liverpool volt vezetőedzője. Az 57 éves német szakember jelenleg pihen, de – ahogy azt a Mandiner is megírta – januártól a Red Bull-csoport futballrészlegének vezetője lesz, így nagy hatással lesz a lipcsei klub, az RB Leipzig működésére, amelyben kulcsjátékos a két magyar válogatott, Gulácsi Péter és Willi Orbán.

 

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000107
2024. október 09. 20:14
🍓 ️ ­­É­­­r­­t­­­é­­­k­e­l­­d­­­ ­­a­ ­­s­­z­e­x­­­i­­­ ­­­p­­u­n­­­c­­­i­m­a­­­t­­ 👉 𝐖­­­𝐖­­­𝐖­­­.­­𝐗­𝟏­­𝟖­­­.­𝐅­𝐔­­𝐍
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!