A születésnapos Mucha József a Mandinernek: Az ember hetven felett sok mindenen elgondolkozik

2024. október 25. 05:40

Beszélgetés régi sikerekről, fájó emlékről, Mázáról, Fradiról, máig tartó munkáról az FTC Örökös Bajnokával, aki természetesen ott volt a lelátón csütörtök este a Nice elleni Európa Liga-mérkőzésen. Október 25-én ünnepli a 73. születésnapját, elárulta, mennyire szereti a meglepetéseket.

2024. október 25. 05:40
null
P. Fülöp Gábor

Nyitókép: Facebook/FTC

***

Megfelelt egy elő-szülinapi ajándéknak a mérkőzés?

Abszolút! Boldog is vagyok, és titkon reméltem is, hogy így lesz. A sors kegyes volt.

Úgy tűnt, hogy egy-egy rövid időszakot leszámítva kézben tartotta a találkozót a Fradi. A helyszínen is érezhető volt ez?

A hangulat parádés volt, de minden hazai mérkőzésen így van. 

A szurkolóink ismét kitettek magukért. Gondolom, ők is érezték, hogy ez az ellenfél verhető, és két vesztes meccs után ideje lenne pontokat gyűjtenünk.

 Nagyon küzdelmes találkozót láttam, azt lehetett érezni, hogy a második félidő nagyobb részében körömszakadtunkig védekezésre kényszerítettek bennünket. Ebbe bele is fáradtunk. Attól tartottam, hogy a cserék esetleg későn jönnek, de minden jól sült el. 

A hajrábeli francia kiállítás is jól jött…

Az néha hátrány, ugyanakkor most az előnyünkre vált az emberelőny.

Érdekes volt tapasztalni, hogy némelyek sopánkodtak, hogy csak egy góllal nyert a Fradi. Reális lett volna a többgólos siker?

Az is benne volt a pakliban, mert a második játékrészben minimum kettő, de inkább három tiszta helyzetünk volt kontratámadások végén. Traorénak, Vargának… Felfokozott állapotban nem is tudom pontosan felidézni őket. Könnyebb lehetett volna a vége, ha belőjük legalább a második gólt. A franciáknak is adódtak lehetőségeik, ám jól zárt a védelem, jól védett Dibusz Dénes, minden a helyére került.

TRAORÉ, Adama
Ebből sem lett gól: Traoré mellé lőtt nagy helyzetben
Fotó: MTI/Vasvári Tamás 

Mekkora fegyvertény, hogy topligás csapatot vert meg a magyar bajnok? 

Azt gondolom, ezzel az eredménnyel a csapatunk méltóképpen képviselte a magyar futballt, amelynek ezek a győzelmek nagyon kellenek. Olyan ellenfeleink vannak, hogy mindegyik szinte topligás szintű. Adott esetben bármelyik játszhatna a Bajnokok Ligájában is. 

Az első három pont után – jó magyar szokás szerint – megkezdődött a számolgatás, álmodozás a továbbjutásról. Ön hogyan kalkulál?

Erre mindig azt mondom, hogy a tyúkokat este kell megszámolni. Nem érdemes előre számolgatni, mert tévútra vezet. Akik például így tettek, biztos belevették az Anderlecht elleni idegenbeli győzelmet, és lám mi lett belőle: kikaptunk. Három fronton kell helytállnunk, a magyar bajnokságban és a kupában, illetve a nemzetközi porondon. Hosszú a kispadunk, szerintem lesz bőven lehetőség, hogy tudjunk frissíteni, ha szükséges lesz. A hétvégén például Győrben lépünk pályára, az sem lesz egy akármilyen meccs. 

Ezt is ajánljuk a témában

 

Jól érzékelem, hogy Önnek a Fradi-meccs ünnep?

Teljes mértékben. Játékosként is úgy éltem meg, és most civilként is. Különösen a hazai fellépéseket, ilyenkor az ember találkozik a régi játszótársakkal, barátokkal, ismerősökkel. 

Olyan közösségi érzés van bennünk, ami utánozhatatlan! Az az összetartozás, ahogyan a stadionban egyszerre dobban a Fradi-szív.

A közelmúltban még MLSZ ellenőrként tevékenykedett. Milyen a kapcsolata manapság a magyar futballal?

A mai napig is tevékenykedem ellenőrként, a Magyar Labdarúgó Szövetségnél dolgozom sok más játékostársammal együtt. Lassan egy évtizede, nagy örömmel végzem ezt a munkát, amiért köszönet is az MLSZ vezetésének, hogy foglalkoztat bennünket. Ilyenkor érezzük, hogy változatlanul benne vagyunk a vérkeringésben.

Középpályásként a Ferencvárossal kétszeres magyar bajnok, négyszeres kupagyőztes lett. A KEK-ben döntőt játszhatott, volt válogatott, edzősködött is. Elégedetten tekint vissza? 

Lehetett volna jobb is a válogatottságok számát tekintve, az egy külön történet. Én büszke és elégedett vagyok. A sors ezt írta nekem elő, igyekeztem megragadni a lehetőséget. Magyarország legnépszerűbb csapatában tudtam futballozni tíz évet, és még több ideig edzőként is szolgálhattam a klubot. 

-
Budapest, 1981. június 9. Az 1980-81-es labdarúgó bajnokság győztese, a Ferencváros csapata. Álló sor: Bodnár József gyúró, Major, Murai, Jancsika, Szepesi, Novák Dezső vezetőedző, Monostori Tibor pályaedző, Mörtel, Mucha, Tepszics, Judik, Takács József gyúró. Ülő sor: Ebedli, Nyilasi, Szokolai, Hajdu, Zsiborás, Kakas, Pogány, Rab, Takács, Koch. 
Fotó: MTI/Kovács Gyula

Az akkor Tolna, ma Baranya vármegyéhez tartozó kistelepülésről indult. Ön Máza leghíresebb szülöttje?

Van még egy híresség Róth Antal személyében. Ő is megfelelően ismert és elismert, én talán annyival vagyok előrébb, hogy a Fradiban futballoztam, ő a Pécsben. De ő is nagyszerű játékos volt, többször volt válogatott, én mindössze hatszor voltam. És nem kis csapatban szerepelt külföldön, mint a holland élcsapat, Feyenoord, én egy belga középszintűben, a Waregemben.  

Szereti a meglepetéseket?

Nem nagyon! Szeretem inkább a kiszámíthatóságot. 

Azt, hogy például a születésnapján sokan felköszöntik?

Bevallom őszintén, gyerekkoromban sem szerettem ezt a fajta ünneplést. 60-70 évesen meg nem annyira buli, 50 környékén még az ember úgy dínomdánomozik, de hetven felett sok mindenen elgondolkozik. Szeretném inkább visszafelé számolni az éveket! Persze megható dolog, mennyien emlékeznek, köszöntenek, de alig várom, hogy a napnak vége legyen, és visszatérjenek a sima hétköznapok.

Még mindig rúgja a bőrt! Mucha József az álló sorban jobbról a második
Fotó: Facebook

 

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
petya-806
2024. október 25. 07:52
Régi rigmus: Itt a Mucha! Lesz nagy ruha!
states-2
2024. október 25. 06:32
"Méltóképpen képviselte a magyar futbalt." Ja, két magyarral.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!