A kapitányok új főnöke, Hadvina Gergely a Mandinernek: Számon kérem majd a dolgokat!

2024. október 19. 09:44

Interjú a frissen kinevezett szakmai igazgatóval, a feleségéből, leánykori nevén Bodonyi Dórából olimpiai bajnokot faragó mesteredzővel, aki csapatban gondolkodik az egyéni érdekekre épülő kajak-kenu sportágban, amelyben a Párizsban elmaradt aranyérem után megkezdődött az átalakulás.

2024. október 19. 09:44
null
P. Fülöp Gábor

Nyitókép: Facebook/dora.bodonyi.7/MOB-média/Szalmás Péter

***

Vitathatatlanul megkezdődött az új olimpiai ciklus előkészítése a 2028-as Los Angeles-i játékokra a magyar kajak-kenuban. Komoly pozícióban jelentett be változást a közelmúltban újraválasztott Schmidt Gábor elnök vezette testület: Boros Gergely leköszönő szakmai igazgató helyét Hadvina Gergely mesteredző, az egri Eszterházy Károly Katolikus Egyetem kajak-kenu szakedzői képzésének vezetője veszi át. A 38 esztendős szakember Európa-bajnoki ezüstérmes, válogatott kajakos volt, fiatalon, 26 évesen visszavonult. Végigjárta az edzői ranglétrát, személyi- és erőnléti tréner lett, utánpótlás korú versenyzőket nevelt, majd felnőttekkel foglalkozott. Irányította Gál Péter, Sarudi Pál és Bodonyi Dóra felkészülését is, utóbbit olimpiai arany- és bronzéremre, világ- és Európa-bajnoki sikerekre vezette. 2022-ben mesteredzői címet kapott, s immár az egyik legsikeresebb sportágunk első számú szakmai vezetője lett. A szakember készségesen nyilatkozott lapunknak közvetlenül a kinevezése után.

Komoly megbízatást kapott. Hogy fogadta?

Nagyon megtisztelő, hogy így alakult. Izgatott vagyok, hogy ezt a feladatkört elláthatom. Schmidt Gábor elnökkel volt több egyeztetésem, beszélgettünk pár dologról, és ezek alapján jelezte: szeretné, ha elvállalnám. 

Voltak ilyen ambíciói?

Az elmúlt pár hónapban történtek egyeztetések arról, hogy az edzősködést nem folytatom. Azt viszont nem tudtam, mi lesz a feladatom ősztől. Több helyen, több dolog is szóba került. Örülök, hogy így alakult.

Hadvina Gergely, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség új szakmai igazgatója
Fotó: MKKSZ

Elődjével, Boros Gergellyel többször találkoztam, főképp, amikor egy-egy olimpia, világverseny előtt beszámolt az előkészületekről. Öntől viszont már azt várják, hogy a november 4-én esedékes következő elnökségi ülésre mutassa be, hogy milyen szervezeti keretek között kívánja biztosítani a válogatott keretek magas szintű felkészülését és a 2032-ig szóló stratégiában megfogalmazott sportági feladatok végrehajtását. Mit jelentenek ezek?

A lényeg, hogy kifejezetten gyorsan be kell ugranom ebbe a munkakörbe. El is kezdtük az egyeztetéseket, Boros Gergellyel régóta remek kapcsolatot ápolunk, együtt is versenyeztünk. Kubina Ádámmal (az eddigi főtitkár, aki marad a szövetség berkein belül – a szerk.) jó ideje dolgozunk. Bele kell ásnom magam ebbe a feladatba, hogyan tudnék esetleg új ötletekkel előállni. 

Minél hamarabb szeretnék a jelenlegi szövetségi kapitányokkal is leülni, és megtudni, ők hogy látják a helyzetet, min lehetne esetleg javítani, s utána egy új rendszert felállítani.

Hüttner Csabának, a felnőttek szövetségi kapitányának lejár a szerződése október végén. Az elnökség az Ön előterjesztése után dönti el november 30-ig: milyen kiválasztási feltételrendszer alapján határoz majd az egyes válogatott kereteket vezető szövetségi kapitányok és vezetőedzők szerepéről. Lesznek változások?

Először felmérjük a jelenlegi helyzetet, és azt, milyen irányba tudnánk tovább lépni.

A szakmai igazgató – ahogy a labdarúgásban az edzők – a szövetségi kapitányok főnöke?

Igen. 

Milyen főnök lesz?

Igyekszem következetes lenni, azzal együtt jár az is, hogy számon is kérem a megbeszélteket. Vezetőként szeretnék kapitányokkal együtt dolgozni, nem pedig kimondott főnökként. 

Ezt is ajánljuk a témában

 

Párizsban nem volt ott, miután szülés után visszatért versenyzője, egyben felesége nem jutott ki az idei olimpiára. Mit szól ahhoz, hogy nem született magyar arany, miközben hét érmet szereztek versenyzőink?

Szerintem nagyszerűen helytálltak a magyarok, önmagáért beszél az éremszám. Ezért is vagyok kíváncsi arra, hogy a kapitány, illetve elődöm mit gondol, miért nem sikerült győzni. Szerintük hogyan érhető el, hogy Los Angelesben akár több aranyunk legyen. 

Mi Hadvina Gergely elképzelése? 

Én ugye az edzősködést most felfüggesztem. A kollégák feladata lesz, hogy felkészítsék a versenyzőket. Úgy vélem, át fog alakulni teljesen a nemzetközi mezőny, ahogy nálunk, máshol is jönnek fel a fiatalok. Magyarországon minden segítséget meg fognak kapni, a múlt héten átadott Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Akadémia pedig minden igényt kielégítő körülményeket biztosít.

A kajak-kenu alapvetően egyéni sport, még akkor is, ha például a csapathajókra is nagy hangsúlyt fektetünk. Lehet ebben a közegben egységet teremteni?

Fontos a csapategység. Nálunk a női vonalon sokáig az egyes teljesítmény határozta meg a négyes összetételét. Más országokban gyakran előfordul, hogy hosszú távon közösen készülnek az egységek, nem feltétlenül a négy legjobb. 

Nekünk is szerintem a leendő kapitánnyal, kapitányokkal meg kell határozni, mire is helyezzük a hangsúlyt a jövőben a válogatási elveknél.

Az új munkája a fővárosba szólítja, a család is elhagyja Szolnokot?

A feleségemet, Dórit és a kétéves kislányunkat Szolnokhoz köti az életük. Én a napi munkámat Budapesten fogom végezni, ha edzőtábor indokolja, Sukorón, az akadémián is leszek. Amúgy ingázni fogok. 

Amúgy most hány kajakos van a családban, azaz visszavonult-e 30 évesen Hadvina Dóra, aki Bodonyi Dóraként lett olimpia bajnok és bronzérmes 2021-ben?

Igazából ezen még gondolkodik. Egy évet biztos, hogy kihagy, utána meglátja, szeretné-e folytatni a sportpályafutását. Ez kizárólag az ő döntése lesz, ebbe én semmiképpen nem fogok belefolyni.

KOZÁK Danuta; KÁRÁSZ Anna; CSIPES Tamara; BODONYI Dóra
Tokió 2020 2021-ben – Aranyérmes a női kajaknégyes: Csipes Tamara, Bodonyi Dóra, Kozák Danuta és Kárász Anna
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Ezt is ajánljuk a témában


 

 

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
2024. október 19. 12:45 Szerkesztve
Drukkolok neki. Remélem, ő szakmai szempontokat fog figyelembe venni és olyan szövetségi kapitánya lesz, aki nem az érdekcsoportok közötti egyensúlyozásban látja feladatát.
anegy_
2024. október 19. 10:40
Hajrá Gergely!!! Sok sikert az új poszton, hajrá MAGYAROK!
Pandaka pygmaea
2024. október 19. 10:00
Gratulálok, hajrá Gergely! Dóri meg szó szerint a földim, nagyon büszke vagyok rá. :)
sexykitty-5000117
2024. október 19. 09:49
🍓 ️ ­É­r­­t­­­é­­k­­e­l­­d­ ­­­a­­ ­­s­z­­­e­x­­­i­­ ­p­­u­­n­­c­­i­m­­a­­­t­­­ 👉 𝐖­­𝐖­𝐖­­.­𝐗­𝟏­𝟖­­.­­𝐅­­𝐔­𝐍
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!