„A jövőben nem lesz olyan cseh vitéz, aki meglepne minket a saját számainkban” – Orbán Viktor kemény üzenetet küldött Kopasz Bálintéknak

2024. október 13. 06:08

A miniszterelnök szerint az új, világszínvonalú kajak-kenu központ átadásával minden feltétel adott ahhoz, hogy a sikersportág ne maradjon aranyérem nélkül, mint a párizsi olimpián.

2024. október 13. 06:08
null
P. Fülöp Gábor

Nyitókép: MOB-média/Szalmás Péter

***

Kevesebb mint három esztendő alatt épült fel Sukorón, a Velencei-tónál a Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Akadémia, amelyet ünnepélyes keretek között adott át Orbán Viktor miniszterelnök. Beszédében kiemelte, hogy Magyarország kiemelkedően teljesít olyan vizes sportágakban, mint a vízilabda, vitorlázás, úszás már nyílt vízen is és a kajak-kenu. Utóbbi azonban – bár 7 érmet szerzett – 1972 óta először aranyérem nélkül maradt az olimpián, holott három éve háromszor játszották el a magyar Himnuszt a mieink sikerei után. Érezhetően ez fájó pont a sportot felettébb szerető politikusnak, aki optimistán tekintett a jövőbe, ám odaszúrt a Párizsban történtekért.

A következő években nagy dolgok várnak a magyarokra, és a kajak-kenu sportban is vissza kell kapaszkodni a világ tetejére! 

A legutóbbi olimpia világított rá arra, hogy milyen könnyű lemaradni a dobogó legfelső fokáról. Ezért kell tartani a lépést a világ élvonalával a felkészülésben és a sportlétesítmények minőségében is. 

A jövőben nem lesz olyan cseh vitéz, aki meglepne minket a saját számainkban” – fogalmazott Orbán Viktor, aki többek között arra utalt, hogy férfi kajak egyes ezer méteren, a királyszámban a cseh Josef Dostál nagy meglepetésre maga mögé utasította a 2021-ben olimpiai bajnok Kopasz Bálintot (3. hely) és a Tokióban ezüstérmes Varga Ádámot (2. hely). 

Ezt is ajánljuk a témában

Világszínvonal, ambíciók

Orbán Viktor szerint a sportolók tudják, hogy a közösség erőt és kitartást ad. Az olyan értékeket, mint a bizalom, a kitartás, az adott szó becsülete, vagy a bajtársiasság, leginkább a sportból lehet megtanulni. A kormányfő hangsúlyozta: a nemzet sikerének másik előfeltétele az ambíció.

Olyanokra lesz szüksége Magyarországnak, akik képesek mindig magasabbra tenni a lécet. A magyar kormány ezért fektet a sportba, és ezért hoz létre olyan sportakadémiákat, mint a Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Akadémia.

 Minden nehézség: a válságok, járványok és háborúk ellenére világszínvonalú sportkomplexumot hoztunk össze a Velencei-tó partján. Adott tehát az elsőrangú sportpálya, adott a színvonalas oktatás, és ott van a jó közösség is. Minden megvan, ami a sikerhez kell.

Egyedülálló körülmények, lehetőségek

A sukorói Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Akadémia az első olyan sportlétesítmény a világon, ahol egy területen található meg a Magaslati részleg, valamint az Ellenáramoltató Medence. A beruházás „szívét” jelentő Akadémiai Főépülettel, a Kajak-Kenu Központ néven funkcionáló Csónakház épülettel, a világviszonylatban is kuriózumnak számító Ellenáramoltató medencével, valamint a megújult céltoronnyal a sportkomplexum több mint 20 000 m2 -en jöhetett létre.

A Makovecz Imre és az általa kialakított organikus építészet stílusjegyeit idéző főépület funkcionalitását tekintve multisport-létesítmény. Helyet kapott benne egy 50 méteres, 10 pályás FINA szabvány szerinti sportuszoda, multifunkcionális tornacsarnok, amelyben egyaránt otthonra talál akár osztott pályán a kosár-, kézi- és röplabdasport, a futsal, valamint a 30 méter széles boulder-falaknak köszönhetően a falmászás is. Az épületegyüttesben három kondicionálóterem, korszerű sportdiagnosztikai részleg, 240 fős étterem, 240 fős konferenciaterem, és három épületszárnyban a kollégiumi és edzőtábori szobák, valamint apartmanok is vannak. Itt található meg Magyarország első Magaslati részlege, amelyben lehetőség nyílik a magaslati körülmények szimulációjára is minden sportoló számára.

A kültéri sportpályák ölelésében található meg az Akadémia Kajak-Kenu Központja, amelynek részét képezi a tanmedencéket és konditermet is magában foglaló Hajótároló épület, valamint a mozgáselemzésre és diagnosztikai mérésekre alkalmas egyedülálló Ellenáramoltató Medence. Szintén megvalósult a területen egy evezős ház és hajótároló, ezzel is biztosítva a terület minden korábbi funkcióját.

A sukorói létesítmény eddig sohasem látott körülményeket teremt a magyar kajak-kenu sportágban
Fotó: MOB-média/Szamás Péter

A névadó a garancia

A beruházással párhuzamosan 2021-ben kezdte meg működését a Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Akadémia. A sportszervezet ma már több mint 200 gyermek sportolását biztosítja az előkészítőtől az U23-as korosztályig. 16 sportági edző, két erőnléti tréner, 2 gyógytornász és prevenciós edző, valamint a Kajak-Kenu Módszertani Központban 4 sporttudományos munkatárs segíti a versenyzők felkészítését. Az elmúlt évek során nem csak az utánpótlás korosztályok világversenyein értek el kimagasló eredményeket a növendékek, az akadémia versenyzője Kőhalmi Emese hétszeres felnőtt világbajnok, a magyar kajak-kenu sport Örökös bajnoka, valamint Fojt Sára a 2024-es párizsi olimpiai kétszeres bronzérmese is. 

Kovács Katalin, háromszoros olimpiai bajnok, 31-szeres világbajnok kajakos, az akadémia elnöke a célokról elmondta: segíteni szeretnék az élsportot, elsősorban a kajak-kenut, de együttműködésre törekednek a középiskolákkal, egyetemekkel is, emellett folyamatosan népszerűsítik a sportágat, már több általános iskolában elindultak kajak-kenu osztályaik.

Elmondhatatlanul nagy büszkeség, hogy ma itt állhatunk egy olyan létesítményben, amelyet elképzeltem. 

Akárcsak az első világbajnoki győzelmemnél, most is úgy érzem, hogy képesek lehetünk valami igazán különlegeset alkotni, amely akár elvezethet minket egy újabb aranykorszakhoz. 

Nem titkolt célunk, hogy a létesítmény a magyar kajak-kenu és a magyar sport fellegvára legyen, emellett a térség és az egész ország közösségi sportjának otthona szeretnénk lenni. A mi célunk itt Sukorón az lesz, hogy a sport csodáját minél többen át tuják élni.

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
monuskaroly
2024. október 13. 13:20
Na, ennek az árát is ellopták! Szar-geci finnyogók, ugassatok csak!!!!!!!!!!
pugacsov-0
2024. október 13. 12:07
Gondolom a huhogók már itt vannak, hogy minek ennyi pénzt kidobni. Mennyi kórházat lehetne ebből felújítani...
rocktoberi-2
2024. október 13. 10:58
Le mertem volna fogadni, hogy az összes segghülye troll itt fog eszetlenül vinnyogni. Mint mindig ha épül valami. Eszembe jut erről az összes budapesti sportlétesítmény ellen ugató Gelgő és Fegyőr, ahogy ott szelfiztek a Puskásban a meccs előtt. Gerinctelen senkik.
gekk
2024. október 13. 10:48
Ja. A dagadt kolostormalac anno a fociban is okos volt. Miket is előlegzett meg a kocafocista? Aztán hol vannak azok a játékosok?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!