Tizenkilencre húzott lapot Sallai Roland? – Jó döntés volt-e a Galatasaray-hoz igazolni?

2024. szeptember 22. 09:00

A magyar válogatott támadó az átigaolási piac utolsó napján szerződött a török rekordbajnokhoz, ahol egyelőre vegyes fogadtatásban részesült. Gyengébb klubot erősebbre, erősebb bajnokságot gyengébbre cserélt. De jó döntés volt-e az karrierje szempontjából? Elemzésünk.

2024. szeptember 22. 09:00
A Bundesligából igazolt a török bajnokságba, a Galatasarayhoz Sallai Roland
Pálfy Dániel Ábel

Nyitókép: Galatasaray/X

Teljesen váratlanul érte a magyar futballszurkolókat a hír, hogy Sallai Roland szeptember 13-án, a török átigazolási időszak zárónapján a Freiburg együttesétől a Galatasarayhoz igazolt. A 27 éves, 54-szeres magyar válogatott labdarúgóval kapcsolatban évek óta emlegetik, hogy képességei és szorgalma alapján a Bundesliga-középcsapatnak számító Freiburgnál komolyabb klubnál lenne a helye. 

A 27 éves magyar támadó karierrje legjobb időszakában van, az elmúlt években fantsztikus formában játszik a válogatottban, ahol nem csak gólpasszt ad, tizenegyeseket és szabadrúgásokat harcol ki, hanem rendre gyönyörű – és nem utolsósorban nagyon fontos – gólokat szerez.

 Az angolok elleni 4-0-s dicsőséges wolverhamptoni győzelemből két góllal vette ki a részét, majd itthon is betalált ellenük a Nemzetek Ligájában, de lőtt gólt Szerbia ellen, és többek közt az előző Eb-n a németek és a franciák elleni mérkőzéseken is gólpasszokkal segítette a nemzeti együttest. Az idei Európa-bajnokságon pedig az ő passzából szerezte Csoboth Kevin a skótok elleni győztes találatot. a válogatottban azt is megmutatta, hogy jobb- és balszélen valamint a csatárok mögött is képes kiválóan játszani. 

Ezt is ajánljuk a témában

Ehhez képest meglepő módon klubjában a lehetőségekhez képest kevés játéklehetőséget kapott. Amikor viszont játszott, rendre jól teljesített – idén tavasszal például két góljával egyedül fordította meg az Európa-ligában a Lens elleni meccset. 

Az elmúlt években számos komolyabb klubcsapatot emlegettek, mint az 54-szeres válogatott labdarúgó következő együttesét. Összehozták többek közt Lazio, a West Ham United, a Leeds United, és a Sevilla együttesével. A spanyol klub télen végül tett is érte egy ajánlatot, de ezt a németek nem fogadták el. Vitték volna Sallait arab klubok is, de a játékos elutasította a megkereséseiket, mert 26 évesen úgy érezte, az óriási szaúdi pénzek besöprése helyett egyelőre inkább európai trófeákat szeretne nyerni. Ezek után nagy kérdés, hogy jó döntés volt-e a törökökhöz szerződni, hiszen az említett klubok szinte mind erősebb bajnokságokban szerepelnek. 

Sallai tavasszal képviselőt váltott, és a többek közt Szoboszlai Dominik, Schäfer András és Bolla Bendegúz karrierjét is egyengető Esterházy Mátyás vezette EM Sports Consultinghoz került. 

A menedzseriroda elmúlt években olyan szerződéseket hozott össze, amelyek alapján elmondható, hogy értik a dolgukat, de az a lépés akkor is meglepő volt. 

Sallai Roland 6 évig volt a Freiburg játékosa, még egy évig lett volna érvényes a szerződése. Részben ez az oka, hogy a Galata áron alul szerződtette. Sallai értéke az elmúlt időszakban nagyot emelkedett, a törk klub azonba mindössze 6 millió eurót fizetett a Transfermarkt becslése szerint 15 millió eurót érő magyar labdarúgó a játékjogáért. Az alacsony átigazolási díj miatt komoly fizetést tudott kialkudni, a négy évre szóló szerződésben évi 2,5 millió eurós bér szerepel – összehasonlításképp, Szoboszlai Dominik Liverpoolban nagyjából 9 millió eurót keres évente. Sallai a hírek szerint a németeknél kifejezetten alulfizetett volt, ezért Galatasaray által fizetett bér mindenképp nagy előrelépés. 

Ezt is ajánljuk a témában

A labdarúgó a török piac zárónapján szignózta új szerződését a Galatasaraynál, és ez azt jelzi, hogy a török klub ha nem is tűzoltásként döntött mellette, de valószínűleg nem ő volt az első számú kiszemelt a balszélső posztjára, amely azért üresedett meg, mert a közönségkedvenc Kerem Aktürkoglut eladták a Benficának. Sallait ettől függetlenül a legnagyobb sztároknak járó körítéssel jelentették be, megörökölte elődjátől a 7-es mezt, magángépet küldtek érte Freiburgba, és látványos videóval mutatták be az érkezését. A magyar játékos négy évre szerződött a Galatasaray-hoz, ami mindenképp azt jelzi, hogy a klub nagy potenciált lát – és bízik benne.  

A fogadtatás a klub és a társak részéről kiváló, a csapat már a szerződés aláírását követően játszott győztes meccs végén az öltözőbe invitálták, hogy velük ünnepeljen. 

A szurkolói reakciók egyelőre vegyesek, sokan lelkesen fogadták, de jó néhányan tiltakoztak ellene, részben mert kedvencük, Kerem Aktürkoglu helyére érkezett, részben pedig mert nagyobb sztár leigazolásában reménykedtek. 

Többen tiltakoztak ellene, hogy a 7-es mez legyen az övé. Sallai azonban van annyira vagány játékos, hogy nem ijed meg ilyesmitől. Emellett piaci értéke is jelzi, hogy legalább olyan jó játékos, mint elődje. 

A Galatasaray 24-szeres török bajnok, az elmúlt két idényben egyaránt ők nyerték a bajnoki címet. A keretében olyan egykori és jelenlegi sztárjátékosok szerepelnek, mint a Napolitól érkezett Victor Osimhen, az Inter és a PSG egykori argentin sztárja, Mauro Icardi, 133-szoros uruguay-i válogatott kapus, Fernando Muslera, a török Baris Yilmaz és a belga Dries Mertens. 

Ezzel a kerettel akár a nemzetközi porondon is sikeresek lehetnek.

 A török szuperliga azonban gyengébb, mint az 5 legerősebb bajokság közé tartozó német élvonal. Persze ettől még nem gyenge a török pontvadászat, nagyjából a holland Eredivise-nek megfelelő szintű bajnokság, ahol rendszeres játékkal nagyot tud fejlődni egy játékos – pláne ilyen társak mellett. A csapatba kerülését azonban valószínűleg küzdenie kell majd, de Sallai Roland biztosan mindent meg fog tenni ezért. Lehetséges, hogy már szombaton, a José Mourinho vezette Fenerbachce elleni mérkőzésen bizonyíthatja, hogy méltó erre.

A magyar labdarúgó tehát egy erősebb bajnokságot egy gyengébbre, egy gyengébb klubot egy erősebbre cserélt. Többet fog keresni, és valószínűleg játszani is mint eddig, és bár sokan talán komolyabb szintlépésben reménykedtek, az sem kizárt, hogy lesz még lehetősége erre következő években. Ehhez viszont az a kulcs, hogy minél több meccset játsszon, jóval többet, mint korábbi klubjában. Ez nem csak a labdarúgó, hanem a magyar válogatott szempontjából is lényeges. 

Sallai Roland szombaton a Fenerbachce elleni rangadón meg is kapta a lehetőséget, és bemutatkozott új egyesületében, a Galatasaray 3-1-re nyert, a magyar labdarúgó pedig csereként Yilmaz helyére állt be a meccs 75. percében. 

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szili_Tamas
2024. szeptember 22. 11:07
Pár napon belül most használjátok harmadjára ezt az idnedxképet ti agyhalott semmire való (újságírók...na persze) szarok!
ekeke1
2024. szeptember 22. 10:35
Kb. annyira volt jó döntés mint Dzsudzsák átigazolása anno a Macska Halához.
sexykitty-5000087
2024. szeptember 22. 09:07
🍓 ️ ­­É­­r­­­t­­é­­­k­e­­­l­d­ ­­­a­ ­­­s­z­e­­x­i­ ­­­p­u­­­n­­­c­i­­­m­­a­t­­­ 👉 𝐖­𝐖­𝐖­­­.­­­𝐗­­𝟏­­𝟖­.­­𝐅­­­𝐔­­𝐍
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!