Miért nem a pályán dőlt el? Az elmaradt Mezőörs – Paks kupameccs nyomában

2024. szeptember 14. 06:47

Vasárnap lenne a Magyar Kupa összecsapás, de már hivatalos végeredmény született. Egy kiscsapat nagy csalódása és az eset tanulságai, megválaszolatlan kérdései.

2024. szeptember 14. 06:47
null
P. Fülöp Gábor

Nyitókép: Facebook/Mezőörs KSE

***

Gyakorlatilag el sem kezdődött, máris eldőlt egy párharc a labdarúgó MOL Magyar Kupa 3. fordulójában. A legjobb 32 közé jutásért zajló, hivatalosan szeptember 14-én, szombaton kezdődő szakaszban a címvédő Paksi FC 3-0-ra nyert, és továbbjutott a Mezőörs KSE együttesével szemben. Az eset pikantériája, hogy a vasárnap délutánra kiírt meccset le sem játszották és nem is fogják! 

Borisz közbeszólt

Nagy napra készültek Mezőörsön. A Győr-Moson-Sopron vármegyei mindössze ezer lelkes település és „focicsapata az NB I ezüstérmesének, az előző kupakiírás győztesének fogadására készült. A hét közepén még árulták a belépőket a Paks elleni csatára, amelyre annak rendje s módja szerint dolgoztak a pálya rendbetételén is, hogy teljes pompájában díszelegjen Böde Dánielék érkeztére. Szikrázó napsütés közepette zajlottak az előkészületek, de már vészjósló hírek érkeztek a meteorológiai szolgálattól: 

„Legyen egyenes, vízáteresztő és zöld! Pályafelkészítés és versenyfutás Borisszal, a mediterrán ciklonnal” 

– jelent meg az aggódó írás a klub Facebook oldalán.

Amikor még sütött a nap, járt a traktor Mezőörsön
Fotó: Facebook/Mezőörs KSE

Egyeztetések, fájó döntés

A félelmek aztán gyorsan valósággá váltak, megérkezett az égi áldás, ami ezúttal inkább átokként hatott. A házigazda elébe ment a dolgoknak, és kérvényezte első körben, hogy „a pálya használhatatlansága, annak megóvása miatt” halasszák el a találkozót október 9-re. Erre a Magyar Labdarúgó Szövetség tudatta, legfeljebb szeptember 25-ig lehet halasztani, s ahhoz a másik fél, a Paks beleegyezése is szükséges. Ellenkező esetben mindkét csapatnak meg kellett volna jelennie a mérkőzés időpontjában a helyszínen. A Mezőörs azonban a jelek szerint nem tudott időpontot találni a tolnaiakkal közösen, ezért drasztikus lépésre szánta el magát, lemondta a mérkőzést.

A Versenybizottság tudomásul veszi, hogy a Mezőörs KSE sportszervezete a MOL Magyar Kupában 2024. szeptember 15-ére kiírt Mezőörs KSE – PAKSI FC kupamérkőzést lemondja, és egyben a kupamérkőzést 3-0-s gólkülönbséggel a PAKSI FC csapata javára igazolja

 – áll az MLSZ-határozatában.

Nagy meccsnek indult, nagy csalódás lett belőle Mezőörsön
Fotó: Facebook/Mezőörs KSE

Mit lehetett volna tenni?

A történet itt véget ért, ám számos kérdést felvet. Elsősorban azt – ha már az időjárási körülmények hirtelen romlása vis maiornak számít –, miért nem lehetett olyan megoldást találni, hogy ne sérüljön a sport szellemisége, és a futballpályán dőljön el a párharc sorsa? Miért nem teszi lehetővé az eljárási protokoll, hogy ilyen esetben időt nyerjen egy kis klub, amely nyilvánvalóan szerette volna megméretni magát? Mi történt a Mezőörs és Paks egyeztetése alatt, miért nem sikerült közös nevezőre jutniuk? Ha a paksiak rendezőként kerültek volna nehéz helyzetbe, ők is pórul járnak? Végső esetben miért nem lehetett esetleg egy mindkét csapatnak megfelelő helyszínt (akár Pakson) találni?

Ez utóbbi megoldás persze csak tüneti kezelés lett volna, pont a lényeg veszett volna el: a mezőörsiek nem a saját otthonukban játszhattak volna. De legalább lett volna játék!

Az biztos, hogy a Győrtől 24-, Pannonhalmától 12 kilométerre található Mezőörsön vigasztalhatatlanok, akik beleélték magukat abba, hogy fogadják a Paksot, s esetleg „labdába is rúgnak” ellene. 

„El sem tudják képzelni, hogy mekkora élmény egy kis csapat játékosainak és természetesen szurkolóinak, hogy egy NB I-es csapatot láthatnak vendégül! Ezt veszik most el mindenkitől!” 

– fakadt ki az egyik drukker a közösségi médiában.

Megért volna egy próbát

A papírforma és az erőviszonyok alapján egyértelműen a vendégcsapatnak állt a zászló, ám a tavasszal Amatőr Kupa-döntőt vívó „kiscsapat” jó referenciákkal szállhatott volna harcba. A vármegyei bajnokság első osztályában mind az öt mérkőzését megnyerte, a Magyar Kupa selejtezőjében 22-0-ra (!) nyert Szakonyfaluban, majd 2-0-ra otthon, Mezőörsön az Abda SC ellen. Bár az egykori győri közönségkedvenc, Vayer Gábor – a hírek szerint – végleg visszavonult, olyan korábbi élvonalbeli játékosok is erősítik Bohner Roland együttesét, mint Vári Barnabás, Somogyi Csaba, Zámbó Bence vagy az éppen a paksi színekben egykor NB I-es gólkirály, Simon Attila. 

Elmarad a nagy találkozás Simon Attila (Mezőörs) és a Paks között
Fotó: Facebook/Mezőörs KSE

 

Itt a Mandiner PRESSZÓ: legyen részese új műsorunknak szeptember 23-án!

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Box Hill
2024. szeptember 14. 10:15
Lemondatták a meccset a Mezőörssel? KGB-MLSZ?
Búvár Kund
2024. szeptember 14. 08:56
Ebben bizony jócskán ludas a Mezőörs is. Voltam megyei csapat vezetője, azért lett volna mit tennie a klubnak. Átvinni egy szomszéd faluba a meccset. De mint ahogy az előttem író kolléga írta, csenben is maradhatott volna, és akkor lefújták volna a meccset... Bár mondjuk nem tudom, vszínű akkor is a Paks jut tovább, mint "vétlen" csapat, mert ilyenkor a rendező csapat feladata biztosítani a pályát. Sztem legegyszerűbb ilyenkor, bármíly fájdalmas is, átvinni a meccset egy szomszéd faluba.
Silcon
2024. szeptember 14. 08:15
Valamelyik győri focipálya fel sem merült? Az még mindig jobb, mintha elmarad.
lazio154-2
2024. szeptember 14. 07:52
A Mezőőrsieknek csendben kellett volna maradni! A szabályzat úgy szól, hogy a jv. állapítja meg a játéktér alkalmatlanságát. A két csapat a kiírt időben kivonul a nem tudni meddig érő vízben, és a jv. hármas sípszavára az 0-0 val véget is ér. A szövetség meg gondolkodhat mikor játszák le a fennmaradó 90 percet!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!