A saját fia csapatát vette át, ez lehet Pintér Attila következő nagy dobása

2024. szeptember 06. 10:37

Mutatjuk, mire számíthatnak a Vasas játékosai és drukkerei a korábbi szövetségi kapitány regnálása alatt!

2024. szeptember 06. 10:37
510259953
Szabó Levente

Nyitókép: ATTILA KISBENEDEK / AFP

Ahogy arról csütörtökön beszámoltunk, a korábbi szövetségi kapitány, Pintér Attila lett az NB II-ben szereplő Vasas vezetőedzője. Az 58 éves szakember korábban, 1995-ben játékosként, valamint a 2005–2006-os idényben edzőként is dolgozott a Vasasnál, ahol fiának, Pintér Filipnek is szerepe van, aki a klub játékosa. 

Pintér Attila, mint játékos

Pintér Attila szülővárosában, Salgótarjánban kezdte játékospályafutását, majd 1984-ben innen igazolt a Ferencvároshoz. Magyarországon a zöld-fehérek mellett – akikkel Magyar Kupát is nyert, és kétszer volt bajnoki ezüstérmes – szerepelt még a BVSC, a Budafok, a Rába ETO, a Baja és a DVTK csapataiban, valamint 1995-ben a Vasasban is megfordult. Külföldön a belga és a szlovák élvonalban játszott, a VAV Beerschot, illetve a Dunaszerdahely színeiben, emellett 20 alkalommal húzhatta magára a magyar válogatott mezét.

Pintér Attila a DAC játékosaként, 1992-ben. Fotó: Felvidék.ma

Pintér Attila, mint edző

Edzői pályafutását 1994-ben, Baján kezdte játékos-edzőként. 1997 és 1999 között Sárváron, 2000 és 2002 között Celldömölkön, majd a következő idényben Pápán volt edző. 2003-ban az élvonalbeli Matáv Sopron vezetőedzője lett, de idény közben a Ferencvároshoz szerződött. Pintér a Fradival és a Győrrel NB I-es bajnoki címet, valamint szuperkupát nyert, míg a zöld-fehérekkel és a Sopronnal elhódította a Magyar Kupát, emellett az élvonalba jutott a Mezőkövesddel és a Puskás Akadémiával is. Korábban, a 2005/06-os idényben dolgozott már a Vasasnál, így 18 év után ül le újra a klub kispadjára. 2013 decemberétől közel egy esztendőn keresztül – öt meccs erejéig – a magyar válogatott szövetségi kapitánya volt. Legutóbb 2022-ben, az akkor még a Merkantil Bank Ligában szereplő III. Kerületi TVE vezetőedzőjeként tevékenykedett, 2013 júniusában Az Év edzője kitüntetésben részesült a RangAdó díjátadó gálán.

FBL-HUNGARIAN CHAMPION-01
Pintér Attila 2004. május 27-én, miután a 2003/2004-es szezonban a Ferencvárossal megnyerte a magyar bajnokságot. Fotó: PETER SZALMASI / AFP

Pintér Attila, mint botrányhős

Pintér Attila személyisége és stílusa mindig megosztotta a közvéleményt, és bár számos sikert ért el edzőként, különböző balhék és nyilatkozatok is hozzájárultak ahhoz, hogy a pályafutása emlékezetes maradjon a magyar futballközösség számára. Az edző egyik legbotrányosabb megnyilvánulása 2004-ben volt, mikor a Fradi menesztette, mert nem volt hajlandó elfogadni érvényes szerződése néhány pontjának megváltoztatását. A módosítások a tréner viselkedésével és modorával voltak kapcsolatban, ezért, mint nyilatkozta, nem fogadhatta el őket. A játékosok szerint Pintér a kirúgását megelőzően megalázó hangnemben beszélt velük,

 a brazil Leandrót csak „b*zi brazilként” szólította, korábbi edzőjüket, a szaktekintély Garami Józsefet pedig úgy emlegette, „a múmia”

– olvasható az Index 2004-es cikkében. 

Pintér kinevezését a magyar válogatott élére már kezdetben is sok ellentmondás érte. A nemzeti tizeneggyel a csapat gyenge eredményei és a játékstílus miatti kritikák közepette csak rövid ideig maradt. Kiemelendő Pintér Attila azon nyilatkozata, amikor szövetségi kapitányaként a finnektől elszenvedett 2–1-es vereség után a „negatív kérdésekre” panaszkodott. Szerinte csak negatív kérdések érkeztek felé. 

Pintér újabb emlékezetes, érzelmektől fűtött nyilatkozatot produkált 2016-ban, mikor a Mezőkövesddel feljutott az NB I-be, és elsírta magát, miközben értékelte a szezont.  

A Vasas szurkolók láthatóan feszültek Pintér Attila kinevezése miatt. Rengeteg elégedetlenkedő kommentet lehet olvasni a klub Facebook-oldalán. „Mindig azt hiszem, hogy ennél rosszabb már nem lesz…” – írta az angyalföldiek egyik fanatikusa. „Mindenki rajtunk röhög! Egy dilettáns döntés ismét!” – tette hozzá egy másik Vasas szimpatizáns. Van, aki 25 év után fejezi be a csapat követését: „Uraim, 25 év. Ennyi ideje szurkolok a csapatnak. A szeretet Édesapám hatására jött... és itt múlt el. Köszönöm, de elég volt. A csalódásokból, a hitegetésből, a totális szakmai hozzá nem értésből! Én itt fejeztem be. Míg ez a vezetőség van, én befejeztem a csapat követését. Köszönöm a régi szép emlékeket! Ha majd hozzáértő vezetés lesz, talán lesznek újak is! Talán...”

 

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dunhill67
2024. szeptember 06. 16:23
Pintér egy végtelenül kemény centerhalf volt,sokszor már-már a durvaság is bejátszott,amellett egy primitív de csupaszív futballistaként lehetne őt jellemezni (sokan szerettük a játékát még anno az Üllőin:)....mint edző, kevésbé sikeres,de annál következetesebb...van ő olyan arc,hogy a lötyögő játékosokat(nb1-ből kiöregedő ami a vasas "gerince") simán lezavar a fakóba pár hétre
Náthás hal
2024. szeptember 06. 11:05
Tipikus magyar NB1 . 18 év után körbe ér a faszi.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!