Paralimpia 2024: értük szurkolhatunk az elkövetkező napokban!

2024. augusztus 26. 07:41

Az augusztus 28-án kezdődő és szeptember 8-ig tartó paralimpián 13 sportágban izgulhatunk a magyar versenyzőkért.

2024. augusztus 26. 07:41
KONKOLY Zsófia
Vámos Tamás
Vámos Tamás

Nyitókép: Konkoly Zsófia Tokió után Párizsban is az aranyéremért úszik Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

***

Három évvel ezelőtt Tokióban 10 egyéni sportágban 37 sportoló és egy guide alkotta a magyar paralimpiai csapatot, a Párizsban minden idők harmadik legnagyobb létszámával lesz jelen a magyar delegáció.

EKLER Luca
Lehet eső, lehet sár, Ekler Luca a női távolugrás egyik fő esélyese a 2024-es  paralimpián is Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Az összes tokiói sportágunkban jelen leszünk a 2024-es paralimpiai játékokon

A magas színonalú szakmai munkát bizonyítja, hogy az összes tokiói sportágunkban jelen leszünk a 2024-es paralimpiai játékokon, ráadásul ezen felül három további sportágban is indulási jogot szereztünk: magyar lovasnak húsz, magyar bocciázóknak tizenhat, magyar judokának nyolc év elteltével szurkolhatunk ismét paralimpián!

Mind a hét tokiói paralimpiai bajnokunknak – Ekler Lucának, Illés Fanninak, Kiss Péter Pálnak, Konkoly Zsófiának, Pálos Péternek, Pap Biankának és Veres Amarillának – Párizsra is sikerült a kvótaszerzés, és ismét éremesélyesként szállhatnak harcba.

Legalább ilyen fontos, hogy párizsi paralimpikonjaink több, mint egynegyede paralimpiai újonc, amely azt bizonyítja, hogy a magyar parasport képes a folyamatos fejlődésre és megújulásra.

A 2024-es paralimpián sportolóink összesen 68 versenyszámban küzdenek majd meg az érmekét és a helyezésekért (a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke 68 aranyérmet jósolt a magyar küldöttségnek), a legtöbb versenyszámban, szám szerint ötben, Pap Biankának szurkolhatunk, de Konkoly Zsófiának is négy versenyszámban van esélye dobogóra állni, ahogyan Wermeser Zsombor is négy alkalommal száll majd nyeregbe, és a női kerekesszékes vívóink is négy-négy alkalommal asszózhatnak a paralimpiai érmekért.

Lássuk, a 2024-es paralimpia teljes magyar sportolói küldöttségét – egy kis esélylatolgatással megspékelve! 

ASZTALITENISZ 

Parapingpongban kifejezetten nagy múltra tekint vissza a mieink szereplése: Magyarország első paralimpiai győzelmét éppen ebben a sportágban szerezte Tauber Zoltán, 1976-ban. A jelenlegi  versenyzők szintén büszkék lehetnek a teljesítményükre: a para-asztaliteniszezők 2023. szeptemberi, sheffieldi kontinenstornáján Major Endre a férfi ülő pingpongosok MS1-es kategóriájában Európa-bajnoki címet szerzett, ezzel repjegyet váltva a párizsi játékokra.

A kvalifikációs  időszak lezárását követően, 2024. áprilisban a Nemzetközi Asztalitenisz Szövetség újabb örömteli  híreket szolgáltatott a magyarok számára: a ranglistán elfoglalt helyezése alapján egyéni kvótát  szerzett a paralimpiai bajnok Pálos Péter és a paralimpiai  bronzérmes Szvitacs Alexa is. Ezen felül – a kvalifikációs időszakban a páros számokban  mutatott teljesítménye alapján – Arlóy Zsófia is elindulhat a játékokon egyéniben és Szvitacs Alexával, női párosban. 

A magyar versenyzők: Arlóy Zsófia (Budai XI SE), Major Endre (ATSK), Pálos Péter (VSD), Szvitacs Alexa (GYAC)

ATLÉTIKA

A magyar paraatléták első országkvótáját a női (T38) távolugrás paralimpiai bajnoka, Ekler Luca szerezte meg a 2023. júliusi paraatlétikai világbajnokságon, ezúttal a 100 méteres síkfutás ezüstérmének megszerzésével. A Japánban zajló idei világbajnokságon a magyar csapat többi  sportolója is remek teljesítményt nyújtott, amelynek köszönhetően további négy fővel bővült a párizsi atlétadelegációnk: Biacsi Ilona 1500 méteres síkfutásban (T20-as kategóriában), Luterán Petra távolugrásban és 400 méteres síkfutásban (T47) szerzett  bronzérmet, míg Biacsi Bernadett 1500 méteres síkfutásban (T20) negyedik lett, Szőllősi István pedig súlylökésben (F20) ért el 6. helyezést, amellyel (valamint a ranglistán elfoglalt helyezésükkel) ők is indulási jogot szereztek a paralimpiára. 

A magyar versenyzők: Biacsi Bernadett (SZVSE), Biacsi Ilona (SZVSE), Ekler Luca (TFSE), Luterán Petra (Tatabánya), Szöllősi István (MTK)

BOCCIA

Két versenyzőnk, Szabó Alexandra és Nagy Vivien a nemzetközi szövetség június 3-i és július 1-i tájékoztatása alapján képviselhetik a magyar színeket Párizsban. Magyar bocciázónak legutóbb  2008-ban sikerült paralimpiai kvótát szereznie, akkor Béres Dezső és Gyurkota József indult; előtte, 2004-ben, Athénban bronzérmet nyertek.

Alexandra az elmúlt években számos nemzetközi megmérettetésen jeleskedett, nagy számban begyűjtve az egyéni és páros érmeket. Legkiemelkedőbb sikerei közé tartozik a 2021-ben, Sevillában  megszerzett egyéni Európa-bajnoki cím és ezüstérem párosban, illetve a 2023-as multisport para-Európa-bajnokságon egyéniben megszerzett ezüstérem a BC4-es női bocciázók mezőnyében.

Vivien is  nagyszerű eredményekkel rendelkezik: a 2021-es Eb-ről bronzéremmel térhetett haza, valamint a 2023-as Világkupa-versenyeken is szorgalmasan gyűjtötte a medáliákat: Portugáliában bronz-, Görögországban  aranyérmet szerzett a BC2-es női bocciázók között. Eltérő sérültségi kategóriáik miatt női párosban  sajnos nem indulhatnak el.  

A magyar versenyzők: Nagy Vivien (Merek SE), Szabó Alexandra (PTE-PEAC)

ERŐEMELÉS

A nemzetközi szövetség június 28-i tájékoztatása alapján hazánk egy egyéni kvótát szerzett paraerőemelésben a párizsi paralimpiára. Ez alapján Tunkel Nándor a riói játékok bronzérmese ismét a legjobbak között bizonyíthat a fekvenyomó-padon, a férfiak -49 kg-os mezőnyében. Nándor legutóbb június 20-án, a tbiliszi világkupán versenyzett, ahol szenzációs, 163 kg-os nyomásával bronzérmet szerzett és új magyar csúcsot is felállított. 

A magyar versenyző: Tunkel Nándor (Power Ozi SE)

ÍJÁSZAT

A paraíjászatot a nemzetközi mezőnyben jelenleg egyedüli magyarként képviselő Gáspár Tamás a 2023. augusztusi multisport para-Európa bajnokságon lenyűgöző teljesítménnyel szerezte meg a bronzérmet. Tamás ezt megelőzően a  paralimpiai kvótaszerző versenyen is indult, amelyen nem talált legyőzőre, így újabb kvótát szerzett hazánknak, majd a tavalyi római Eb-n a 6. helyet szerezte meg.

A magyar versenyző: Gáspár Tamás (MESE SE)

JUDO

A Nemzetközi Látássérült Sportszövetség július 17-i tájékoztatása alapján a női judósok J1-es  mezőnyében Burányi Flóra szerzett indulási  jogot. A judo a paralimpián a látássérültek sportja, amelynek keretében vak (J1) vagy gyengénlátó (J2)  sportolók mérik össze a tudásukat különböző súlycsoportokban. Burányi Flóra az előbbi kategória -57  kg-os súlycsoportjában lép tatamira a francia fővárosban.

Flóra egy 2013-as Európa-bajnoki bronzérmet, illetve egy 2014-es világbajnoki hetedik helyezést követően kvalifikálta magát a 2016-os riói játékokra, ahol szintén hetedikként végzett. A kitűnő judoka sérülés miatt hosszú ideig nem tudott versenyezni, de a sikeres rehabilitációt követően 2023-ban egy Eb-bronzéremmel tért vissza a nemzetközi mezőnybe: a multisport para-Európa-bajnokságon ő szerezte a magyar delegáció első érmét. 

A magyar versenyző: Burányi Flóra (Rákosvidéki Hajtós DSE) 

KAJAK-KENU

A 2023. augusztusi duisburgi kajak-kenu világbajnokságon brillíroztak a mieink, remek  teljesítményükkel négy országkvótát begyűjtve. Az integrált vb-n a paralimpiai bajnok Kiss Péter Pál megvédte világbajnoki címét, ezzel immár negyedik vb-elsőségét és egy  újabb paralimpiai kvótát begyűjtve a férfi kajakosok KL1 200 méteres versenyszámában.

Ugyancsak érmet és kvótát szerzett Varga Katalin a női kajakosok KL2 200 méteres  számában. A korábbi paralimpiai ezüstérmes Suba Róbertnek a férfi kenusok VL2 200  méteres számában elért negyedik helyezése szintén párizsi kvótát ért. A magyar válogatott egyik  meglepetésembere, Molnár Nikoletta nagyot küzdött KL3 200  méteren, és teljesítményének köszönhetően az ötödik, kvótaszerző helyen végzett  a tavalyi világbajnokságon. A 2024-es, szegedi rendezésű vb szintén tartogatott meglepetéseket és sikereket a  magyaroknak: Kiss Tibor a férfi kajakosok KL2 200 méteres számában verekedte  döntőbe magát, ezzel bebiztosítva helyét Párizsra.

KISS Péter Pál
Bárcsak az utolsó pillanatban vívta ki a kvalifikációt, Kiss Péter Pál önbizalommal telve utazhat ki Párizsba is! Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Pár nappal a versenyt követően érkezett a  nemzetközi szövetség tájékoztatása, amely szerint a vb-n nyújtott teljesítménye és a  világranglistán elfoglalt helyezése alapján Boldizsár Dalma is indulási jogot szerzett  Párizsra a női kenusok és kajakosok között is. Így kajak-kenusaink népes, hat  fős csapattal képviselhetik a nemzeti színeket a francia fővárosban. A paralimpia előtti utolsó nagy  erőpróbának az idei, szintén hazai rendezésű Európa-bajnokság bizonyult, ahol Varga Katalin megvédte  Európa-bajnoki címét, Suba Róbert pedig kajakos és kenus számában is dobogóra állhatott.

A magyar versenyzők: Boldizsár Dalma (MVM-Szeged), Kiss Péter Pál (BHSE), Kiss Tibor (MERKAPT Merkel SE), Molnár Nikoletta (AVSE), Suba Róbert (MVM-Szeged), Varga Katalin (MVM-Szeged)

KEREKESSZÉKES VÍVÁS

Kerekesszékes vívóink stabilan bravúros teljesítményt nyújtottak a kvalifikációs időszak világversenyein, amelynek köszönhetően a World Abilitysport (WAS) június 7-i döntése alapján 6 vívónk képviselheti a nemzeti színeket Párizsban: pástra léphet a paralimpiai bajnoki címvédő Veres Amarilla, a tizenkétszeres paralimpiai érmes Krajnyák Zsuzsanna a paralimpiai ezüst- és bronzérmes Osváth Richárd és Hajmási Éva, a Tokióban csapatban bronzérmes Madarászné dr. Mező Boglárka és a második paralimpiájára készülő Tarjányi István is. Az egyéni versenyzők mellett a női tőr- és párbajtőrcsapatnak is szurkolhatunk majd a francia fővárosban.

A magyar versenyzők: Hajmási Éva (Törekvés SE), Krajnyák Zsuzsanna (Törekvés SE), Mező Boglárka (Törekvés SE), Osváth Richárd (DEAC), Tarjányi István (Nyíregyháza), Veres Amarilla (UTE)

KERÉKPÁR

Para-kerékpárosaink szintén kiegyensúlyozottan szerepeltek az elmúlt évek pontszerző versenyein, amelynek eredményeképpen a paralimpikon Wermeser Zsombor vezetésével már az elsők között sikerült a kvótaszerzés. Sokáig volt remény egy további országkvótára is, de azt sajnos ezt végül nem kaptuk meg.

A magyar versenyző: Wermeser Zsombor (Kecskeméti Első Sor SE)

LOVAGLÁS

A paradíjlovaglók 2023. december 31-ig gyűjthettek kvalifikációs pontokat Párizsra. Ezt követően a nemzetközi szövetség március elején adott ki közleményt a párizsi indulókról: tájékoztatásuk alapján hazánkat egy egyéni díjlovaglója képviselheti a francia fővárosban. A kvalifikációs pontszerzésben dr. Fonyódi Ildikó (CPEDI Grade 5 kategóriában), tüsténkedett. Remek teljesítményével több nemzetközi megmérettetésen is az élmezőnyben végzett, és számos alkalommal dobogóra állt. Ezzel húsz év után először szoríthatunk újra díjlovasért a paralimpián: utoljára a 2004-es athéni játékokon Andics Bernadett és Sándor Béla képviselte a magyar színeket paradíjlovaglásban.

A magyar versenyző: Dr. Fonyódi Ildikó (Pandora LSE)

SPORTLÖVÉSZET

Az első hazai kvótát Rescsik Csaba szerezte meg. A fiatal sportlövő az elmúlt években többször is junior világcsúcsot állított fel, a paralimpiai kvótát pedig a 2022 nyarán a Chateauroux-ban megrendezett Világkupa-versenyen, az R1 légpuska 10 méteres álló versenyszámban szerzett ezüstérme jelentette. A paralimpiai bronzérmes Dávid Krisztina néhány hónappal később, a világbajnokságon brillírozva szerzett bronzérmet P2 10 méteres női légpisztoly SH1-ben és P3 Mixed 25 méteres sportpisztoly SH1-ben, amelynek köszönhetően tovább növelte hazánk országkvótáinak számát. A Nemzetközi Paralimpiai Bizottság július 9-i tájékoztatása alapján hazánk egy további kvótára jogosult még a sportágban, amelynek megszerzése Gurisatti Gyula (a válogatott vízilabdázó, Gurisattti Gréta édesapja) nevéhez fűződik, aki immár az ötödik paralimpiájára készülhet. Versenyzőink a parasportlövők idei, granadai Európa-bajnokságán is szenzációs teljesítményt nyújtottak, és végül három éremmel, valamint egy előkelő 9. helyezéssel tértek haza a kontinensviadalról, ami az utolsó nagy erőpróbájuk volt Párizs előtt.

A magyar versenyzők: Dávid Krisztina (BHSE), Rescsik Csaba (Cél-Tudat SE), Gurisatti Gyula (Erődök Városa SE 

TRIATLON

A nemzetközi szövetség július 8-i tájékoztatása alapján hazánk egy indulási jogot szerzett a sportágban, amelyet Mocsári Bence kapott meg.  Rio és Tokió után tehát – ahol Boronkay Péter, majd Lévay Petra képviselte a nemzeti színeket – ismét lesz triatlonistánk a paralimpián. Mocsári Bence könyökízületi rendellenességgel született, amely a bal karját érintette.

GURISATTI Gyula
A világon is egyedülálló, hogy egy családból a lány (a vízilabdázó Gréta) az olimpián, a sportlövő édesapa, Gurisatti Gyula a paralimpián vegyen részt Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A 2012-es londoni játékokat nézve döntötte el, hogy paralimpiai bajnok lesz. Előbb úszni, majd 2018-ban triatlonozni kezdett. 2019-ben aquatlonban Európa-bajnokságot, majd 2021-ben duatlonban világbajnokságot nyert Marosvásárhelyen. A paratriatlon versenyeken a tavalyi évben érte el eddigi legjobb eredményét, egy negyedik helyezést a spanyolországi rendezésű vb-n. Emellett számos Világkupa-érmet és -elsőséget gyűjtött be az évek során, legutóbb július 14-én Tatán állhatott fel a dobogó legmagasabb fokára.

A magyar versenyző: Mocsári Bence (PSN Zrt.)

ÚSZÁS

Az úszás hazánk eddigi legsikeresebb paralimpiai sportága, a paralimpiák történetében megszerzett 160 magyar éremből 83-at paraúszók szereztek. A jelenlegi generáció szintén rendkívül eredményes: Pap Bianka és Konkoly Zsófia paralimpiai bajnokok – összesen négy arany-, egy ezüst- és egy bronzérmet begyűjtve – már a 2023. augusztusi manchesteri világbajnokságon bebiztosították a párizsi indulásukat.

A későbbi versenyeken mutatott remek teljesítményüket és a szintidők megúszását követően paraúszóink – Illés Fanni, Száraz Evelin, Adámi-Rózsa Zsanett Hotz Csenge és Iván Bence – 2024 februárjában további öt országkvótát szereztek hazánknak. Ezzel a a paraúszók érkezhetnek a legnagyobb számú, hétfős delegációval Párizsba.

A magyar versenyzők: Adámi-Rózsa Zsanett (UTE), Hotz Csenge (PVM SK), Illés Fanni (Vasas), Iván Bence (PSN Zrt.), Konkoly Zsófia (PSN Zrt.), Pap Bianka (Vasas), Száraz Evelin (Vasas)

 

**

 

Összesen 90 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
alexandrosz-2
2024. augusztus 26. 21:48
Koldusvircsaft. Nem véletlenül nem láthatja a nép, amint a hajójába be-, majd kidaruzzák négyen a nyomorékot, hogy aztán olimpikonként hazudozzon magáról. Mindent elmond erről a karikatúra olimpiáról, hogy több érmet osztanak ki egymásnak az ezen élősködők, mint a világ legjobbjai. Még mielőtt a sok zsideszes jóember gyógyszere elgurulna: dolgozzanak, sportoljanak, éljenek boldogan, de ne hazudják és mímeljék élsportnak azt a koldusvircsaftot, amit művelnek, főleg pedig ne kapjanak érte pénzt, míg az iskolai-, és a gyereksportra sem fordít a társadalom hozzájuk képest lószart se. Rendezzenek elmebetegeknek sakkbajnokságot és dicsekedjenek azzal is! Ha valóban kiváló sportolók, akkor álljanak helyt rendes versenyekben, ne szánalmas koldusvircsaftban, amint Takács Károly, vagy mint Vitéz Halassy Olivér, akik valóban a legjobbak között lettek a legjobbak!
ittésmost
2024. augusztus 26. 08:10
Hajrá hősök, hajrá magyarok!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!