Nem mindennapi izgalmak után itt az újabb magyar érem az olimpián!

2024. augusztus 03. 09:58

Major Veronika szétlövéssel biztosította be a sikerét. 2004 óta az első dobogós helyezését szerezte meg a sportágban Magyarország.

2024. augusztus 03. 09:58
MAJOR Veronika
P. Fülöp Gábor

Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

***

Az első eséllyel nem tudott élni, a másodikat is megteremtette magának a magyar sportlövő. Major Veronika július 28-án, vasárnap 114 körrel a nyolcadik helyen végzett a nők 10 méter légpisztoly versenyszámának döntőjében a párizsi olimpiai játékokon. Győrik Csaba tanítványa az első helyen jutott be a fináléba, de az első öt lövést követően az ötödik helyen állt (49.2), majd az újabb öt lövés után (97) visszacsúszott a hetedikre. A folytatásban két nyolcas következett, ami megpecsételte sorsát. A 27 éves, keszthelyi versenyző a 25 méteres sportpisztoly versenyszám döntőjébe is első helyen, olimpiai csúccsal váltotta meg a helyét.

Ezt is ajánljuk a témában

Komoly belépő

Major Veronika 592 körös, szenzációs teljesítménnyel rukkolt elő a selejtezőben a Párizstól közel 300 kilométerre zajló megméretésen. A pontlövészetben is remekül teljesített, 294 kört (96, 100, 98) ért el, de a gyors részében még erre is rátett, és a maximális 300-ból 298 kört (100, 98, 100) teljesített, ami azt jelentette, hogy olimpiai csúcsbeállítást jelentő 592 körrel zárt. Rajta kívül mindössze egy európai jutott be, méghozzá egy francia, továbbá 1-1 indiai, iráni, vietnámi, kínai, dél-koreai és amerikai versenyző. 

Végig versenyben

A Francia Nemzeti Lőtéren, Chateauroux-ban rendezett döntőben tízszer öt lövést teljesíthettek a legjobbak. Ugyanis már a negyedik ötös sorozat után kiesett egy lövő, s minden újabb öt lövés után búcsúzott az utolsó pozícióban álló. 

A magyar versenyző az első háromban 10 találattal, 5 rontással kezdett, a negyedikben holtversenyben a második helyre lépett elő (14-nél járt).

 A koreai Jin Jang vezetett. Elsőként az amerikai Morgan Abeln vérzett el. 

Az ötödik sorozatban hibátlanul (5/5) lőtt Major, a hatodikban hármat is rontott, a negyedik helyre csúszott vissza (21 találattal állt, 24-nél járt a koreai). A vietnámi búcsúzott. A hatodik etapban Vera hármat, a hetedikben egyet vétett el, a nyolcadikban kettőt (28 találatnál tartott, mint indiai riválisa). 

Szétlövés következett a versenyben maradásért, egyben a biztos dobogós helyezésért: Major Veronika hátrányba került, de kiütötte az indiai Manu Bhakert, bejutott a legjobb háromba!

Az utolsó előtti körnek a 2. helyen álló franciához képest egy, az élen álló koreai mögött két találattal volt lemaradva a magyar versenyző. Hármat talált, kettőt nem, miközben a hazai versenyző, Camille Jedzrejewski az élre állt, a koreai Yang is kettőt rontott, 

Major Veronika ezzel a harmadik helyen végzett, bronzérmet szerzett a párizsi olimpián!

Az idegek harcát, a szétlövést az aranyéremért nem bírta francia, így a koreai Jiin Yang lett a győztes.

Ideje volt már

Major Veronika éremszerzése különösen annak fényében nagy fegyvertény, hogy az elmúlt 20 esztendőben Péni István (2021) és Sidi Péter (2016) egyaránt 5. helyezése volt a legjobb magyar eredmény az olimpiákon. Ami a teljes képet illeti, a bajnokaink – Prokopp Sándor, Halasy Gyula, Takács Károly, Hammerl László, Varga Károly és Igaly Diána – fémjelezte sportág immár 18 érmet szerzett az ötkarikás játékokon. Eggyel többet, mint a vízilabda!

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Kapcsolódó cikkek a Olimpia 2024 aktában.

Összesen 89 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ipolypart2
2024. augusztus 03. 13:51
Óriási. Az előző versenyedet láttam, ahhoz is gratulálok.
Medici
2024. augusztus 03. 13:32
Nagyon jó, gratulálok, és mint Zala vármegye szülöttje kitüntetésnek veszem, hogy egy ilyen remek lány Keszthelyről indulva olimpiai bronzérmes lett. remélem, ma a női kardcsapatunk is eljut legalább erre szintre. Ja! A bunyómeccsen Kőszeg veled vagyok!
buckafej-2
2024. augusztus 03. 12:56
Szívből gratulálok!
Hillary Clinton bázisdemokrata
2024. augusztus 03. 12:29
Gratulálok! Tudok egy jó dietetikust
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!