Nem felejtünk: egy titkos szavazáson múlt Gulyás Michelle csodálatos olimpiai aranyérme

2024. augusztus 11. 14:39

Bár a Magyar Öttusaszövetséget rengeteg támadás érte, amiért az előző vezetés válogatási elveit felrúgva Gulyás Michelle-t indította a párizsi olimpián, a végeredmény a szervezet döntését igazolja.

2024. augusztus 11. 14:39
Gold medallist Hungary's Michelle Gulyas reacts during the national anthem on the podium of the women's modern pentathlon during the Paris 2024 Olympic Games at the Chateau de Versailles in Versailles on August 11, 2024.

Nyitókép: AFP/Pierre-Philippe Marcou

Gulyás Michelle fantasztikus aranyérmével zárult a magyar csapat szereplése a párizsi olimpián – az pedig csak Balogh Gábornak és a Magyar Öttusaszövetség elnökségének köszönhető, hogy egyáltalán eljuthatott az ötkarikás játékokra a sportág klasszisa.

A történet rövid összefoglalása:

Martinek János szövetségi kapitány a válogatási elvek alapján Guzi Blankát és Erdős Ritát nevezte az olimpiai csapatba, ám az elnökség titkos szavazással, 9–2-es végeredménnyel úgy döntött, inkább Gulyásnak szavaz bizalmat Guzi mellett.

A szövetséget ezt követően rengeteg támadás érte, a 24.hu főmunkatársa, Kálnoki Kis Attila világbajnok öttusázó például azt írta, Balczó András igazságával együtt Martinek Jánost is porba tiporták az öttusaszövetségben.

A szervezet közleményében úgy reagált, hogy az elnökség a közelmúltban újult meg, és ez azzal járt, hogy megörökölt egy olyan válogatási szisztémát, melyet nem tekintett a sajátjának, azzal szakmailag nem értett egyet. A szervezet vezetése egy olimpiai évben nem kívánta a sportolók felkészülését megzavarni azzal, hogy hivatalba lépését követően azon nyomban átírja a szabályzatot – mikor azonban tényleges döntési kényszerbe került, a józan ész, a racionalitás, és a meggyőző sportszakmai érvek mentén döntött az olimpián induló keret kihirdetésekor.

Az elnökség nem vindikálja magának a szakmai tévedhetetlenség jogát, a döntései helyességét az idő, és a magyar csapat olimpiai szereplése fogja igazolni vagy cáfolni. Nem kérdéses azonban, hogy mivel józanul gondolkodó szakemberek alkotják, Gulyás Michelle személyében egy olyan versenyzőt tart tanácsosnak a párizsi olimpiai játékokon indítani, aki az elmúlt négyéves teljesítményét tekintve A-kategóriás versenyeken a hazai mezőnyben gyakorlatilag nem talált legyőzőre

– szögezte le az elnökség, amely hangsúlyozta, egyetlen verseny lovas eredménytelensége nem írhat felül konzekvensen magas színvonalú, több éves szakmai munkát, eredményességet és tapasztalatot.

Nos, a végeredményt tudjuk, Gulyás Michelle ráadásul az utolsó női öttusázó, aki lovagolhatott a sportágban, hiszen innentől ezt a tusát az akadályverseny váltja – nem mellesleg tökéletes pályát futott és megszerezte a maximális 300 pontot, ami fontos részlete az olimpiai aranyéremnek. Az újdonsült bajnok az M4Sportnak adott interjúban külön is megköszönte a bizalmat Balogh Gábornak és az elnökségnek.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 138 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zokni
2024. augusztus 12. 07:58
Itt mindenki hülye? Amúgy gratulálok a Fidesznek. És a Mandinak. Felhozták a csatornából a patkánysereget. És az élükre álltak. És a támogatásukkal lopnak éjjel, és lopnak nappal.
bajai__
2024. augusztus 11. 20:27
Mindegy, ha vannak kihírdetett válogatási elvek, akkor azok alapján kell választani. Ha emiatt nem lesz arany csak egy huszadik hely, akkor is. Viszont kibicnek semmi se drága, ezért örülök, hogy nem így történt. A válogatási elvek alapján készülőknek a pofára esése pedig, bár elsősorban az ő bajuk, negatívan hathat a sportág hazai jövőjére. A szervezet vezetése egy olimpiai évben nem kívánta a sportolók felkészülését megzavarni azzal, hogy hivatalba lépését követően azon nyomban átírja a szabályzatot, ezért azt be kellett volna tartania. Egyáltalán a vezetőség titkos szavazása a szervezeti szabályzat szerint felülírhatja a szabályzatba lefektetett válogatási elveket?
Zokni
2024. augusztus 11. 18:46
“…a döntései helyességét az idő, és a magyar csapat olimpiai szereplése fogja igazolni vagy cáfolni...” - írják. Megnéztem, miről is van szó. De a döntés helyességét nem igazolhatja az idő, mert a válogatási elveknek eredetileg megfelelő jelölt, lehet, hogy szintén az első helyen végzett volna. Akár még jobb eredménnyel is. (Amúgy a hivatkozott cikkből nem derült ki, hogy miféle “szakmai” szempontokban nem ért egyet a két nagy tudású grémium.)
simonpali
2024. augusztus 11. 18:07
Azért szögezzük le: Erdős Rita se kispályás versenyző. Hogy azt ne mondjam, nem sokkal az olimpia elött szerzett Európa bajnoki címet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!