Magyar vitorlázónak ez még sosem sikerült előtte – óriási eredményt ért el Vadnai Jonatán Párizsban! (VIDEÓ)

2024. augusztus 07. 19:40

A korábbi ezüstérmes Berecz Zsombor mindössze egyetlen szóval reagált a magyar sportoló eredményére.

2024. augusztus 07. 19:40
VADNAI JonatánMarseille, 2024. augusztus 5.
Vadnai Jonatán a 2024-es párizsi nyári olimpia férfi vitorlásversenyeinek ILCA 7 hajóosztályának egyik futamában a marseilles-i jachtkikötõben 2024. augusztus 4-én.

Nyitókép: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Vitorlázónk, Vadnai Jonatán  az olimpiai éremfutamban harmadikként, összetettben pedig negyedik helyen végzett az ILCA 7 (korábbi Laser) osztályban a párizsi játékokon. A magyar sportoló eredményének jelentőségét érzékeltetendő: vitorlázásban Vadnai Jonatán negyedik helye mindössze a harmadik magyar pontszerző helyezés az olimpiákon. (1980-ban Detre Szabolcs és Detre Zsolt volt bronzérmes a repülő hollandik között, míg három éve Tokióban Berecz Zsombor lett ezüstérmes a finndingi hajóosztályban.) A 26 éves magyar vitorlázó szereplését edzőként bátyja, a Rióban és Tokióban is olimpikon Vadnai Benjamin is segítette. 

A Világkupa-győztes, és Eb-ezüstérmes magyar sportoló a nyolc selejtezős futam után a hatodik helyen várta az eredetileg keddre kiírt, de az időjárási viszonyok miatt többször elhalasztott éremversenyt, amelyben végül az újboli startot követően az élre állt.

A Marseille-i öbölben rendezett versenyen vitorlázónk a második bójához érkezve borult egyet, ezért visszaesett, ám a szervezők a szél gyengülése miatt végül érvénytelenítették a futamot. 

Egy órával később újra elrajtolt a mezőny, amelyben Vadnai megint az élet vitorlázott az első bójáig. A második szakaszban másodikként fordult, de aztán ismét az élre került, miközben több vetélytársát is figyelmeztették. 

A harmadik állomásnál a magyar vitorlázó harmadikként fordult, aztán visszacsúszott az ötödik pozícióba. A befutó előtt gyakran változott a sorrend az ismét gyengülő szélben, de a magyar vitorlázó harmadikként fordult, és ezen a helyen is futott be szorosan a győztes és címvédő ausztrál Matt Wearn, valamint a ciprusi Pavlosz Kontidesz mögött. 

Vadnai közel járt a bronzéremhez, a perui Stefano Peschierának azonban az éremfutamban a kilencedik hely is elég volt ahhoz, hogy megőrizzen előnyéből négy pontot. 

Ezt is ajánljuk a témában

Vadnai Jonatán teljesítményével a magyar vitorlázás ismét pontszerző helyezést ért el a tokiói olimpia után, ahol az ezúttal szövetségi kapitányként tevékenykedő Berecz Zsombor Finndingiben ezüstérmet nyert. A sportág első magyar érmét az 1980-as, moszkvai játékokon a Detre testvérek (Repülőhollandi) szerezték, ezután 41 évet kellett várni a következőre.    

„Parádé!” – ezzel az egy szóval értékelte az MTI megkeresésére  a fiatal magyar vitorlázó teljesítményét a tokiói olimpián ezüstérmes Berecz Zsombor, aki a dél-afrikai Ian Ainslie-vel együtt látja el a kapitányi teendőket. 

Hozzátette, nem szeretne a versenyző helyett nyilatkozni.

Holczhauser András, a Magyar Vitorlás Szövetség (MVSZ) főtitkára kiemelte, „egymás után két olimpián bizonyítottuk, hogy a világ legjobbjai közé tartoznak a magyar vitorlázók”.    „Ráadásul az ILCA 7, vagyis korábbi nevén a Laser hajóosztályban Vadnai Jonatán az első magyar, aki egyáltalán bekerült az éremfutamba. Joni sikere ismét azt üzeni a fiataloknak, az utánpótlás versenyzőknek, hogy megéri kitartani, keményen dolgozni, mert magyarként is be lehet kerülni a világ élmezőnyébe. Berecz Zsombor tokiói sikere után két és félszeresére ugrott a 18 év alatti sportolók száma a kluboknál. Most itt az újabb példakép! Gratulálok Vadnai Jonatánnak a fantasztikus eredményhez” – nyilatkozta az MVSZ tájékoztatása szerint.    

Vitorlázás, férfiak, ILCA 7, összetett eredmény: 

Olimpiai bajnok: Matt Wearn (Ausztrália) 40
2. Pavlosz Kontidesz (Ciprus) 56
3. Stefano Peschiera (Peru) 80
4. Vadnai Jonatán (Magyarország) 84
5. Hermann Tomasgaard (Norvégia) 85
6. Michael Beckett (Nagy-Britannia) 87

Vadnai Jonatán versenyének összefoglalóját itt nézheti meg!

(MTI/Mandiner)

 

Kapcsolódó cikkek a Olimpia 2024 aktában.

Összesen 59 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
rimimandiner
2024. augusztus 07. 20:24
IDIÓTA, IDIÓTA, IDIÓTA MANDI! MIÉRT KELL KÉT NAPONTA NAGY NEHÉZSÉGEK ÁRÁN ÚJBÓL ÉS ÚJBÓL BEJELENTKEZNI???
rimimandiner
2024. augusztus 07. 20:24
IDIÓTA, IDIÓTA, IDIÓTA MANDI! MIÉRT KELL KÉT NAPONTA NAGY NEHÉZSÉGEK ÁRÁN ÚJBÓL ÉS ÚJBÓL BEJELENTKEZNI???
rugbista
2024. augusztus 07. 20:24
Nagyszerű, orrhosszal hozta ezt a szép helyezést.
rimimandiner
2024. augusztus 07. 20:24
IDIÓTA, IDIÓTA, IDIÓTA MANDI! MIÉRT KELL KÉT NAPONTA NAGY NEHÉZSÉGEK ÁRÁN ÚJBÓL ÉS ÚJBÓL BEJELENTKEZNI???
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!