Kovács Kokó István: Helifnek nem szabadna a nők között versenyeznie!

2024. augusztus 03. 08:48

A sportvezető az ATV-nek elmondta: Imane Helifről 2022-től tudják, hogy genetikai rendellenessége miatt nem minősül nőnek, a NOB mégis indulni engedte a nők versenyében a párizsi olimpián.

2024. augusztus 03. 08:48

Nyitókép: Imane Helif az Angela Carini elleni mérkőzés előtt 2024. augusztus elsején a párizsi olimpián  /  fotó: MOHD RASFAN / AFP

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB / IOC) elnöke azt ígérte,  érvényesíti a sportban, hogy a nők és a férfiak egyenlők, és valóban a párizsi olimpián a résztvevő sportolók már majdnem a fele nő, minden sportágban ott lehetnek –emlékeztetett a jelen olimpiai mozgalom eredményeire Kovács István, hozzátéve, hogy emellett 

a NOB egy óriási hibát követett el, amikor „egy férfit beengedett" a nők versenyébe

 annak ellenére, hogy a Nemzetközi Ökölvívó Szövetség (IBA) 2022-ben kimutatta a gender-teszten, hogy Imane Helif XY kromoszómával rendelkezik, és az IBA versenyein már nem is indulhat. 

Az IOC nem végeztet gender-tesztet, így gyakorlatilag bemondásra, az útlevelében szereplő név alapján, 

ha csúnyán akarom mondani: ha kettessel kezdődik a személyi száma, akkor nő

– magyarázta az ATV Egyenes Beszéd című műsorában az olimpiai, világ- és Európa-bajnok ökölvívó, a Magyar Ökölvívó Szövetség (MÖSZ) elnökségi tagja.

Arra a kérdésre, hogy miért nem előbb tiltakoztak a nemzeti szakszövetségek, hiszen az algériai versenyző nemi behatárolásának problémája évek óta kérdéses, Kokó úgy válaszolt: a MÖSZ vezetői valószínűleg átsiklottak a női ökölvívók párizsi névsorán, az IBA pedig anno tett bejelentést a teszt eredményéről az IOC számára, de csak a versenyzői lista nyilvánosságra hozatalakor szembesültek azzal, hogy az IOC más protokollja alapján ezt nem veszi figyelembe.

Imane Helif versenyjogát az IOC már nem fogja visszavonni, a verseny szabályait előre meghatározták, 

ezt jogi eszközökel menet közben már nem lehet megtámadni – vélte Kovács István. 

A helyzet azért komplikált, mert Helif esetében nem tesztoszteron-túlműködést kell kezelni, ugyanis azt gyógyszeres kezeléssel, tesztoszteron-blokkolással kordában lehet tartani, hanem egy genetikai betegséggel áll az IOC szemben: XY vagyis férfi kromoszómái vannak, ezért Kokó szerint nem minősül nőnek, nem indulhatna a nők versenyében, mert azzal felrúgja az egyenlő verseny elvét.

Hámori Luca ma, szombaton 17 óra 22 perckor lép ringbe Imane Helif ellen a párizsi olimpián.

 

Ezt is ajánljuk a témában

-- 

Összesen 110 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
alfonzo
2024. augusztus 03. 17:07
Csak egy jó tökönrúgás segíthet szegény lányon
Box Hill
2024. augusztus 03. 15:31
Hej franciák! Szar van a vízben, szar van a ringben!
Aerion
2024. augusztus 03. 11:56
birozsletaparadicsomnemzsargamagyarorszageloremegyennemhatrafelecsakafidezsesadogtorminizsterelnokurasag Nem ma kezdte a pályafutását, és kapott már ki nőktől. De én is inkább Kokóval raknám egy kategóriába hiába van puncija. Őt még biztosan kiütné. Mármint a nő Kokót. ------------- Milyen jellemző, hogy nem magadra gondolsz ilyen esetben. Vagy a családtagjaidra.
Aerion
2024. augusztus 03. 11:54
Kovács István, hozzátéve, hogy emellett a NOB egy óriási hibát követett el, amikor „egy férfit beengedett" a nők versenyébe annak ellenére, hogy a Nemzetközi Ökölvívó Szövetség (IBA) 2022-ben kimutatta a gender-teszten, hogy Imane Helif XY kromoszómával rendelkezik, és az IBA versenyein már nem is indulhat. ----------- Nem hibáról, hanem ideológia-alapozott tudatos politikáról van szó.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!