Kiakadt a világelit, miután elmismásolták Jannik Sinner doppingügyét!

2024. augusztus 21. 15:37

Az illetékesek viszont úgy vélik, a jelenlegi világelső abszolút vétlen a történetben.

2024. augusztus 21. 15:37
Carlos ALCARAZ; Jannik SINNER
Vámos Tamás

Nyitókép: Sinner (jobbra) csak az Alcaraz elleni elődöntőt veszítette el Fotó: EPA/John Mabanglo 

Az előzmények röviden: 

az olasz klasszis még márciusban, az Indian Wells-i mestertorna alatt két ízben is pozitív doppingtesztet produkált, ám az esetet egészen a közelmúltig nagy titokban tartották. 

Sinner fellebbezett, így a vizsgálat ideje alatt teniszezhetett, s most kiderült: nem is kell eltiltással szembenéznie.

A világranglista-vezető szervezetében mindkét eljárás során az izomtömeg építésére alkalmas klosztebolt mutatták ki rendkívül alacsony mennyiségben (kevesebb, mint egymilliárdod grammnyit), másrészt azért nem tiltották el, mert a sportág tisztaságáért felelős szervezet (az ITIA) elfogadta a 23 éves tehetség érvelését.

Sinner szerint a fizioterapeutája gondatlanságából került a bőrén keresztül a klosztebol (saját kézsérülését kezelte egy vény nélkül kapható spray-vel kezelte) a szervezetébe.

A vizsgálat eredménye alapján a teniszező nem követett el doppingvétséget, 

egyetlen szankcióként az Indian Wells-i elődöntővel szerzett ranglistapontjait és pénzdíját veszítette el (a mérkőzést a spanyol Carlos Alcaraz nyerte meg) , hiszen nem szándékosan, de tiltott szerrel a szervezetében játszott, ám az ITIA vizsgálatában közreműködő szakértők szerint mindez semmilyen hatással nem volt Sinner teljesítményére.

SINNER, Jannik
Jannik Sinner március végén Miamiban még úgy diadalmaskodott, hogy fogalma sem volt: doppinggyanú miatt vizsgálat folyik ellene! Fotó: MTI/EPA Cristobal Herrera Ulashkevich

Ahogy az várható volt, lett is nagy felháborodás a világranglista élmezőnyébe tartozó vetélytársak között!

Nick Kyrgios szerint Sinner akár vétlen az esetben, akár szándékosan jutott be tiltott anyag a szervezetébe, minimum kétéves eltiltást érdemelne! „Kétszer is tiltott szert (szteroidot) találtak a szervezetedben: két évre el kéne tiltani téged, hiszen ezzel növelted a teljesítményedet. A masszázskrémben volt... Ja, persze” – írta X-oldalán az ausztrál játékos.

A kanadai klasszis, Denis Shapovalov szerint „nem mindenkire ugyanazok a szabályok vonatkoznak” 

A 2019-es Ausralian Openen elődöntőig menetelő francia Lucas Pouille még élesebb hangot ütött meg a közösségi oldalán: „Talán nem kéne hülyének nézned minket, nemde?” 

 

Összesen 66 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nimril
2024. augusztus 21. 21:51
Anyátok picsáját, a férfi-nő boxoló után befoghatjátok a büdös pofátokat!
alfonzo
2024. augusztus 21. 16:28
Még Sinnert és Alcarazt kell eltakarítani valahogy Djokovics útjából, hogy mindörökre a szerb legyen a világmindenség ( ahogy ők aposztrofálják) legjobb teniszezője.
Secerror
2024. augusztus 21. 16:07
Nomen est omen. Sinner.
Box Hill
2024. augusztus 21. 15:48
Fellebbezni kell az EU-hoz. Biztos megerősítik a hazug tényállást.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!