Elek Gábor a Mandinernek: Nagyon nehéz lesz belépni a Fradi-csarnokba

2024. augusztus 31. 10:12

Az ős-ferencvárosi edző most ellenfélként, a Mol Esztergom szakvezetőjeként fog visszatérni korábbi sikerei színhelyére, az édesapjáról elnevezett létesítménybe.

2024. augusztus 31. 10:12
Kiss B. László

Nyitókép: Esztergom Handball

 

Nyugodt, csöndes, stresszmentes életre vágyott a Ferencváros női kézilabdacsapatánál eltöltött pörgős évek, másfél évtized után Elek Gábor. És ezt meg is kapta Esztergomban. Legalábbis eddig úgy tűnt. Az 53 éves szakember tavaly nyáron távozott a Fraditól, és szakmai igazgatóként kezdett dolgozni a harmadosztályban szereplő Esztergomnál, azonban a Siófok licencproblémái miatt a csapat az előző idényben végül a másodosztályban indulhatott, és bravúros szerepléssel kivívta az élvonalbeli indulást, aminek köszönhetően a volt szövetségi kapitány most vezetőedzőként térhet vissza a női kézilabda NB I-be, amely a jövő héten rajtol.

„Kényelmesebb most az életem. Hellyel-közzel mindenre van időm, Esztergomban megtaláltam a számomra megfelelő ritmust, és ezt élvezem. 

Nagyon jót tudtunk nyaralni a családdal, barátokkal. Például Balatonon van egy lakásunk, ilyenkor ott élünk. Amúgy Pátyon lakom, negyvenöt kilométerre van Esztergomtól, nem táv, s nekem az egy különleges ajándék, hogy a budapesti közlekedés közelébe nem kell mennem. Ha egy olyan nagy csapatnál dolgozik az ember, mint az FTC, akkor az utazások rengeteget kivesznek belőle. Félre ne értse senki, én szeretek dolgozni, de ami a Fradinál volt, az sok, nagyon sok volt. Ötven meccs egy szezonban, kéthetente repülőre ülni, a rengeteg utazás, ez kimerítő. Például, ha külföldre mentünk kupameccset játszani, akkor csak egy nap hosszú órák mentek el az életemből azzal, hogy becsekkoltam, majd vártuk a reptéren a csomagokat, s utaztunk a szállásra. Ezt csináltam tizenöt éven keresztül non-stopban, s időnként még szövetségi kapitány is voltam. Néha még a nyarak is megszűntek létezni. Itt, Esztergomban öt-hat napot is tudok a lányokkal foglalkozni, edzeni, variációkat gyakorolni, az FTC-nél ez olykor egy nap volt a héten” – árulta el lapunknak Elek Gábor.

A bennmaradás az elvárás

Persze azért ez idő alatt voltak nagyon szép pillanatok is a mester életében. Kétszer nyert magyar bajnokságot szeretett klubjával, KEK-győztes volt, a Bajnokok Ligájában pedig ezüstérmes az utolsó évében. Esztergomban egészen más célokért kell majd küzdenie, de nem bánja. Az újonccal az elvárás a bennmaradás, de a szakember célja azért más, akár még a középmezőnyben is végezhetnek. No, de akkor milyen is ez az új, megerősített Mol Esztergom?

„Nem tudom megmondani, milyen ez a csapat. Tele van fiatal játékosokkal, s tele van nagy múltú és tapasztalattal rendelkező kézisekkel. Egyelőre nem tudom behatárolni az NB I-et sem, mert mindenki nagyon átalakult. A csapatot sikerült megerősíteni, de nagyon meg fogják határozni az évünket a kezdeti lépések, hogyan indulunk. 

A felkészülési mérkőzésekre nem panaszkodom, egész jól sikerültek, főleg az eredményeket illetően, de azt is tudjuk, hogy a tétmeccs más. 

Próbáljuk szisztematikusan építeni ezt a klubot, ha fél év múlva pánikmegoldáshoz kell nyúlni, az már rossz. Irtózom attól, hogy decemberben kelljen kapkodni, ezt szeretném lekerülni. De tény, benne van ez is, nem véletlenül mondom, hogy nekünk feljutó csapatként csak a bennmaradás lehet az, amit elvárhatnak tőlünk” – mondta a Mol Esztergom vezetőedzője.

A volt szövetségi kapitány, Elek Gábor utasításokat ad a Mol Esztergom női kézilabdacsapatának
Fotó: Esztergom Handball

A szakember tisztában volt azzal, hogy megeshet, egyszer a Ferencváros ellen kell felkészítenie a csapatát. Mondjuk arra talán nem számított, hogy ilyen hamar, csupán egy év után ez be fog következni.

Először lesz vendég az Elek Gyula Arénában

„Pontosan tisztában voltam azzal, hogy nem fogok tudni nyugdíjba menni a Fraditól. De azért reméltem, minél később jön el ez a pillanat. Hát, most itt van, itt lesz november harmadikán. Nem lesz üdvözítő, de profi vagyok. Én attól megmaradok fradistának, hogy ellenük kell felkészítenem egy csapatot, per pillanat az Esztergomot. Azt azért nem gondolom, hogy a Ferencvárosnak félnie kellene tőlünk” – nyilatkozta nevetve a mester.

Az biztos, két emocionális mérkőzés lesz számára, azt azért reméli, a kupában elkerülik egymást. Nem haraggal jött el az FTC-től, a kapcsolat megmaradt.

„Most még nem agyalok azon a meccsen, de persze tudom, nagyon nehéz lesz belépni a Fradi-csarnokba. 

Biztos, elöntenek az érzelmek, szíven fog ütni a dolog, de hát, ilyen az élet” 

– véli Elek Gábor, akinek ráadásul az édesapja, Elek Gyula nevét viseli a zöld-fehérek arénája, ahol először lesz vendég.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
dimaggio
2024. augusztus 31. 11:17
Elek Gábor a Fradi és a női kézilabda élő legendája .Tisztelet a munkásságának .
zakar zoltán béla
2024. augusztus 31. 11:12
És?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!