Elárulom, ezért nem lett negyedszer olimpiai bajnok Szilágyi Áron! Nagy Tímea a Mandinernek

2024. augusztus 08. 09:09

Egy arany, egy ezüst, egy bronz. Sok vagy kevés? Lapunk felkérésére Sydney és Athén olimpiai bajnoka elemzi a magyar vívóküldöttség párizsi szereplését.

2024. augusztus 08. 09:09
SZILÁGYI Áron
Vámos Tamás
Vámos Tamás

Nyitókép, fotó: MTI/Illyés Tibor

***

Nagy Tímea egy korábban sosem emlegetett jelenséggel magyarázza Szilágyi Áron váratlanul gyenge egyéni szereplését, kifejti a véleményét a bíráskodásról, beavat minket mennyi alkoholt ivott meg a férfi párbajtőrcsapat győztes fináléja közben, és persze azt is elárulja, miért van szükségük a gyerekeknek arra a fajta csodára, amelyet az olimpiai bajnok legendák mesélnek el nekik...

„A vívás egy olyan sportág, amelyben nem lehet megjósolni a végső győztest”

Kezdjük az egyik legkellemesebb meglepetéssel: Muhari Eszter nevét Párizs előtt a széles közvélemény nem is ismerte, az ön számára mennyire volt váratlan, hogy az ifjú párbajtőröző bronzéremmel tért haza?

A nagy nyilvánosság lehet, hogy nem ismerte Esztert, de szakmai berkekben azért tudtuk róla, hogy nagy tehetség, korábban többek között kadett világbajnoki címet is szerzett. A vívás egy olyan sportág (és ebben rejlik az egyik szépsége is), amelyben nem lehet megjósolni a végső győztest: aranyérmes lehet a világranglista utolsó helyezettje, de kieshet az abszolút esélyes már az első körben. Egy nagy sikerhez mindennek rendben kell lennie! Ezzel együtt Eszter dolgát nyilván megkönnyítette, hogy nem volt rápakolva teher, hiszen úgymond a mezőny oldalvízéről ért be a legjobbak közé, a közvélemény nem tőle várta a kiugró eredményt, másrészt nagyon kemény csaták után ért fel a dobogóra.

Ha már az abszolút esélyességet emlegette: mi történt Szilágyi Áronnal? Mi a magyarázata, hogy háromszoros olimpiai bajnok klasszisunk egyéniben már a 16 közé jutásért kikapott kanadai ellenfelétől?

Amit én gondolok, azt még sehol nem hallottam: Áronnál az úgynevezett fehér köd ereszkedett le! Ő is úgy nyilatkozott, hogy fogalma sincs, mi történt vele, úgy érezte, mintha a páston sem lett volna. Ez egy olyan pszichés állapot, amely mindegyik élsportoló karrierje során egyszer vagy kétszer jelenik meg. 

Ezt a valóban ritka jelenséget úgy kell elképzelni, hogy az idegrendszer egyszerűen megbénítja a mozdulatokat!

 Velem is előfordult hasonló egy Világkupa döntőjében és egy magyar bajnokság során, de például hasonló játszódhatott le Imre Gézával is, aki Rióban 14:10-es vezetés után kapott ki, ő is egyszerűen leblokkolt. 

Talán Gémesi Csanád szereplése kapcsán csúcsosodott ki leginkább, hogy komoly problémák adódtak a bíráskodásban. Ez kissé érthetetlen, hiszn már a vívásban is jelen van a videóbíró, mégis egészen botrányos jelenetek játszódtak le. Miként lehet ezt az egészet rendbe tenni?

Bevallom, a kardhoz nem értek, csak azt látom, hogy melyik versenyző indul el előbb, de csupán századmásodpercekről beszélünk! Talán kellene adni a versenyzőknek vagy az edzőknek egy jogorvoslati lehetőséget. Elárulom, ezért szerettem kardvívásra járni, mert a versenyeken mindenki üvöltött! Az tény, hogy a videóbírós rendszer segítségével a zsűri még a saját maga döntéseit is gyakran megváltoztatja. Volt arról szó, hogy további számítógépes segítséget is bevonnak, pontosan azért, hogy lássák, melyik versenyző indult el előbb…

NAGY Dávid; KOCH Máté; SIKLÓSI Gergely; ANDRÁSFI Tibor
A férfi párbajtőrcsapat szállította a szokásos olimpiai vívóaranyérmünket! Fotó: MTI/Illyés Tibor

„Annyira jó volt látni, hogy megvolt az a bizonyos kémia a fiúk között” 

Örök kérdés: hogy lehet egy vártnál gyengébb egyéni szereplés után felpörögni a csapatversenyre?

Ha valaki az egyéni küzdelmek során viszonylag hamar kiesik, ez nem azt jelenti, hogy elfelejtett vívni. Természetesen Szilágyi Áron és a többiek esetében sem ez volt a kérdés. De az is igaz: nagyon nagyon sokat tud lendíteni a csapatversenyben, ha valakinek egyéniben is jól ment. Akkor van baj, ha egyik versenyző sem tud átlendülni a holtponton. A kardcsapat esetében viszont annyira jó volt látni, hogy verseny előtt, alatt és utána is megvolt az a bizonyos kémia a fiúk között. És cseppnyi hiányérzet sem lehet bennünk, hiszen fantasztikus teljesítménnyel jutottak el a fináléig, ahol egyszerűen annyi történt, hogy egy jobb csapat legyőzte őket.

Párbajtőr egyéniben Andrásfi Tibor negyedik helye mindenképpen a pozitívumok között említendő! Ráadásul a 24 éves versenyző különösen balszerencsés volt, hiszen a döntőbe jutása és a bronzmeccs is csupán egy találaton múlott…

Miután az előzetesen esélyesebbnek kikiáltott Siklósi Gergely és Koch Máté is kiesett, fantasztikus volt látni, hogy Tibor milyen nyerőszériába került. Nagyon jó asszókat láthattunk tőle, biztos vagyok benne, hogy az érmesek közül egyik vetélytárs sem jobb nála! Hiszen az egy tus különbség az nem a tudást jelenti, ez csupán a szerencsén múlik. 

Annyira élveztem a párbajtőröző fiúk egyéni és csapatversenyeit, hogy komolyan azon kezdtem el gondolkodni: újra elkezdek vívni! 

„Egész éjszaka nem aludtam, annyira boldog voltam!”

Akkor rögtön beszéljünk a férfi párbajtőrcsapat hihetetlen teljesítményéről: Andrásfi Tibor, Koch Máté, Siklósi Gergely és Nagy Dávid révén 52 év után szereztünk újra ebben a számban olimpiai bajnoki címet! Miként élte át a történelmi sikert?

Nem véletlen mondta azt Siklósi Gergely a csapatverseny előtt a többieknek, hogy „ez lesz a mi napunk!” Egészen döbbenetes volt látni, hogy mennyire együtt voltak a fiúk, hogy a meccseket mennyire profin hozták le, és hogy a becserélt Nagy Dávid sem – már elnézést! – csupán egy utánfutó volt, hanem remekül ráhangolódott erre a hullámhosszra, és hozta az asszóit. Egész éjszaka nem aludtam, annyira boldog voltam, hogy inkább megittam egy fél üveg Baileys-t! Azért voltam különösen boldog, mert erről szól a sport, amit ezek a fiúk bemutattak!  

A női kardcsapattal mi történt? Hiszen két világbajnoki aranyérem után valahol jogos, hogy a hatodik helynél többet vártunk tőlük…

Mielőtt a teljesítményről beszélnék, hadd jegyezzem meg: kifejezetten irritált, hogy Szűcs Lucával kapcsolatban állandóan a szépségét emlegették. Egy sportoló (különösen egy olimpián) sosem a legszebb, hanem a legjobb akar lenni! Ő sem azért ment ki Párizsba, hogy szépségkirálynő legyen, hanem hogy jól vívjon. S bár Márton Anna nagyon messziről jött vissza, látható volt, hogy ami remekül működött az elmúlt években, Párizsban semmiképpen nem akart összeállni. A lányok nem tudták egymást hatékonyan segíteni, nem tudtak átlendülni a holtpontokon. Olyan nagy tragédia azért nem történt, menni kell tovább, hiszen a vb-aranyakkal igazolták: megvan bennük az a plusz, amely a későbbiekben újra a dobogó legfelső fokáig vezetheti őket.

Nagy Tímea
Nagy Tímea pontosan tudja, milyen nagyszerű és egyedi dolog olimpiai bajnokságot nyerni. Sydney után Athénban is a levegőbe dobálták! Fotó: MTI/EPA/DPA Jens Wolf

„A bajnokok történetein keresztül minden gyermek elhiszi, igenis léteznek csodák!”

A párizsi játékok kapcsán is gyakran fölmerül: mennyiben különbözik egy olimpia a többi világversenytől? Ezt a problémát ön remekül megoldotta, hiszen Sydney után Athénban is aranyérmes lett!

Míg egy világbajnokság „csak” az aranyéremről, 

egy olimpia a piros, fehér, zöld színekről és arról a semmi máshoz nem hasonlítható érzésről szól, amikor tudod: 15 millió magyar szurkol a sikeredért! 

NAGY Tímea
„Olimpián szerepelni óriási felelősség” – állítja kétszeres ötkarikás bajnokunk Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Ez egyben óriási felelősséget is jelent. Nagyon élvezem a párizsi napokat, már most tudom, hogy mennyire hiányzik majd, ha véget ér. Hiszen olyan jó, hogy reggeltől estig szurkolhatok a honfitársainkért. Az olimpia után jön még a paralimpia, de utána négy év szünet… Ebben az időszakban nagyon jó érzés látni, hogy az uszodákban már az új Kós Hubertek, Milák Kristófok és Hosszú Katinkák úsznak. Most mindenki ámul és valahol irigykedik a sikeres sportolókra, de éppen ezért az osztályfőnöki órákon is téma kell, hogy legyen: miként születnek a magyar sportsikerek? S a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesülete elnökeként személyesen tapasztalom, milyen nagyszerű dolog, hogy legendás bajnokaink élménybeszámolóinak mekkora sikere van országszerte. Hiszen az ő gyönyörű történeteiken keresztül minden gyermek elhiszi, hogy igenis léteznek csodák!   

 

Kapcsolódó cikkek a Olimpia 2024 aktában.

Összesen 102 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
rugbista
2024. augusztus 08. 16:20
Gulyás Michelle legalább eddig jól vívott.
polárüveg
2024. augusztus 08. 14:38
Ahogy Kovács Ági úszófenoménunkat kilőtték az olimpiai indulásról, és kenukirályunk hirtelen szívhalála (!) is megakadályozta a valószínű dobogós helyét, ugyanilyen történet, hogy Nagy Tímeát kétszeres olimpiai bajnokunkat rábeszélték, ne induljon, adja át a helyét a fiataloknak. A behozott olasz-magyar fiatal pedig szétverte a csapatunkat, és ennyike... A Nagy Tímea által említett fehér ködnél is kezdjünk gyanakodni. Ugyan hogyan történhet meg, hogy egy állandóan kiválóan kommunikáló, riposztozó politikus csak hebegni, makogni képes egy sorsdöntő vitán? Életében először és utoljára? Márpedig ez történt Orbánnal a Gyurcsánnyal folytatott tv-s vitán. Ugyan hogy történhetett meg, hogy életében először a mindig kreatívan küzdő, mindig harcos, de elegánsan nyugodt Szilágyi Áron mindezek ellentétét és egy kezdő vívást mutat fel? Mielőtt bárki konteót emlegetne, a nagy számok törvényét nem lehet kijátszani: az megmutatja, hogy valami olyan történt, aminek nem lett volna szabad.
nempolitizalok-0
2024. augusztus 08. 13:29
Vannak az amerikaiak és van a többi. Az amerikai szponzor bizonyos számoknál nem tűri el a nem amerikai győzelmet. Így pld. simán megtörténik, hogy a szerb úszó első lett, de nem érintette meg erősebben a medence falát és ott a román eset. A boxnál készségesen szolgálja ki a NOB a libsiket, különben a libsi média kiteregeti a vezetők korrupcióját és előéletét. Komolytalan már ez az egész olimpia.
rugbista
2024. augusztus 08. 13:25
Ez kezd irapuatói szagú lenni, tisztelet a kivételnek. Ha a kajakosok nem szerepelnek KIEMELKEDŐEN, akkor pekingi mérleg lesz. Éremtáblán kb. a 20. hely. Valamit szinte az egész csapatnál elbasztak. Rasovszkyban és Betlehemben, valamint Muszukajevben van még aranyremény a kajakon kívül, ez nem kevés, de ahogy az esélyeink hasznosulását látjuk, nem biztató. Nem gondoltam volna 2023 után, hogy ilyen szar lesz a mérlegünk a vége előtt. Igaz, 2000-ben az utolsó két nap 4 aranyat, 4 ezüstöt és 1 bronzot tettünk a mérlegbe. Addig 4-2-3-mal álltunk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!