Egyértelműen az aranyéremért jöttem Párizsba! Szvitacs Alexa a Mandinernek

2024. augusztus 29. 05:28

A kiváló para-asztaliteniszező Tokióban bronzérmet szerzett, de az elmúlt három évben világbajnoki címet is nyert, így az egyik fő esélyesként érkezett a francia fővárosba. S nem is titkolja: az Eiffel-torony egyik darabkáját szeretné is hazavinni!

2024. augusztus 29. 05:28
SZVITACS Alexa
Vámos Tamás
Vámos Tamás

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

***

A magyar női parapingpong első számú női versenyzője gyermekkorában ismerkedett meg az asztalitenisszel, amelyben már az épek között is sok hazai és nemzetközi versenyen ért el kiemelkedő teljesítményt. 2018-ban egy betegség következtében (toxikussokk-szindrómát kapott, ez egyfajta vérmérgezés, amelyet Alexa esetében egy tampon okozott...) amputálni kellett a bal karját könyök alatt, illetve a lábujjait. Már a betegágyon, a kómából felébredve eldöntötte: a történtek után parasportolóként folytatja az asztaliteniszt. 2021-ben – mindössze három évvel (!) a betegsége után – a tokiói paralimpián bronzérmet nyert. Ekkor nagyon elkeseredett, de megfogadta: 2024-ben Párizsba már egyértelműen az aranyéremért utazik!

Végre szurkolók előtt!

Amikor a Párizsba utazás előtt három nappal kerestem, említette, éppen most kezdődik az erőnléti edzése, úgy hogy este 9-kor próbáljam meg újra. A kívülálló azt gondolná, lyenkor már csak amolyan átmozgató, csiszolgató edzések vannak... 

Természetesen már mi sem teljesen élesben edzettünk, ez volt az utolsó erőnléti tréningem, de most már tényleg nagyon várom a parlimpiát! Már csak azért is, mert a Covid-időszak után, amely hatással volt a tokiói paralimpiára is, zárt kapuk mögött, nézők nélkül versenyeztünk, abszolút nem volt hangulata a mérkőzéseknek. A francia fővárosban végre telt ház előtt, remélem, hangos szurkolók jelenlétében játszhatjuk majd a mérkőzéseket. Így azért teljesen más hangulata lesz a mérkőzéseknek, és persze az olimpiai faluban is felszabadultabb lesz a légkör. Párizs egyébként is rendkívül közel áll hozzám, az egyik kedvenc városom. Remélem, a paralimpia után is a szívem csücske marad!

Mennyi előnyt jelent, hogy Tokió után már a második paralimpiáján vesz részt?

Most már pontosan tudom, hogy ez az esemény egyetlen világversenyhez nem hasonlítható, de a második paralimpiámmal – azz ellenfeleimhez képest – még így is zöld fülű újoncnak számítok. Tokió előtt a kelleténél talán feszültebb voltam, most már tudom kezelni a helyzetet, csupán a szokásos versenyláz kezd egyre inkább eluralkodni rajtam. De ez így van jól! Azt már most tudom, hogy bár nekünk nem az ötkarika a logónk (Kós Hubert után szabadon, aki azt mondta: úgy versenyezte végig az olimpiát, hogy a karikákra rá sem nézett), ha belépek az asztaliteniszverseny helyszínére, a paralimpiai jelképre én sem tekintek rá, így is próbálom levenni a vállamról a terhet!

„Addig megyek előre, amíg meg nem szerzem!”

Okoz-e nehézséget, hogy míg párosban, Arlóy Zsófiával már a paralimpia első napján asztalhoz állnak, az egyéni versenyekre csupán az esemény utolsó harmadában kerül sor?

Ezzel nem szabad foglalkoznom, el kell fogadni, hogy így dobta a gép! Igazából azt sajnálom, hogy Csonka Andrással nem állhatunk asztalhoz, hiszen számára sajnos nem jött össze a kvalifikáció. A női párosban is mindent megteszünk azért, hogy minél tovább jussunk, 

de a kis szünet nem befolyásolhat engem abban, hogy aki a sorsolás után az utamat keresztezi, azt egyéniben mind megverjem! 

Mennyire járul hozzá a kiemelkedő eredményekhez, hogy a Győri Asztalitenisz Club versenyzőjeként az épek mezőnyében is versenyez?

Abszolút! A reakcióidőm jelentősen javult az utóbbi időben, fizikailag is rendkívül hasznos és természetesen az is jólesik, hogy teljesen egyenrangú félként kezelnek, igaz, én is mindent megteszek azért, hogy ne lógjak ki a sorból! 

SZVITACS Alexa
Alexa az épek mezőnyében is kimagasló teljesítményre képes 
Fotó: MTI/Krizsán Csaba

Visszatérve a nemzetközi mezőnybe: a tokiói bronzérem után bizonyította, valóban a legjobbak közé tartozik, hiszen a 2022-es világbajnokságon egyéniben aranyérmet nyert, valamint több Világkupa-viadalon is diadalmaskodott. Ez megadja majd Párizsban is a kellő önbizalmat a legfényesebb medália megszerzéséhez?

Mi az, hogy! Mivel a felkészülésbe tényleg mindent belepakoltunk edzőmmel, Vitsek Ivánnal együtt, ki merem jelenteni: aktuális világbajnokként az aranyéremért megyek Párizsba is! Úgy is fogalmazhatnék: addig megyek előre, amíg meg nem szerzem!

Pálcikaember helyett Eiffel-torony...

Önről köztudott, hogy nagyon szereti a tetoválásokat, rendkívül sok figura díszíti a testét. Elgondolkodott már azon, hogy a paralimpia után milyen új tetkóval lepi meg magát? 

Az az igazság, hogy abban maradtunk a tetoválóművész barátommal, hogy 

ha paralimpiai bajnokként jövök vissza a francia fővárosból, csinálunk egy csavart, és én alkotok valamit a testére. Ezzel azonban nem biztos, hogy jól jár, hiszen maximum egy pálcikaembert tudok rajzolni. 

Úgy hogy lehet, mégis megkérem majd arra: az Eiffel-tornyot nyugodtan tetoválja csak rám, ha már egy darabkáját beleépítették az aranyérembe. Egy sikeres paralimpia után ugyanis biztos, hogy életem végéig emlékszem majd a párizsi napokra, és gyakran vissza is járok majd a francia fővárosba többek között azért, hogy megcsodáljam ezt a semmi máshoz nem hasonlítható ikonikus épületet...

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
anegy_
2024. augusztus 29. 08:44
Kőkemény versenyző! Tokióban már megmutatta! Nagyon szurkolok érte és a többi magyar versenyzőért!
Nuttika
2024. augusztus 29. 07:05
Végig néztem a vele készült interjút a tv-ben. Hihetetlenül szimpatikus és erős lány, szurkolok neki, mert keményen küzdött és sose adta fel. Minden tiszteletem!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!