Tíz magyar sportoló, akik a legnagyobb sztárok lehetnek az olimpián

2024. július 26. 11:42

Tízes lista azon magyar versenyzőkből, akik sok örömet okozhatnak majd a szurkolóknak az egyéni sportágakban.

2024. július 26. 11:42
null

Nyitókép: The Yomiuri Shimbun via AFP/Yomiuri

Július 26. és augusztus 11. között rendezik meg a párizsi olimpiát, ahol természetesen a legnagyobb magyar sztárok is ott lesznek. Az Origo Sport állított össze egy listát abból a tíz sportolóból, akik sok örömet okozhatnak majd a magyar szurkolóknak az egyéni sportágakban. Nem minden versenyző felkészülése volt zökkenőmentes, van olyan is, aki pont az ötkarikás játékok előtt került hullámvölgybe, de ennek ellenére mindegyikük azon lesz, hogy a lehető legjobb eredményt érje el a francia fővárosban. 

Érdi Mária (vitorlázás) 

A 26 éves világ- és Európa-bajnok magyar vitorlásversenyző, Érdi Mária idén a világbajnokságot egy műszaki hiba miatt a hatodik helyről fel kellett adja, amivel ötödikként jutott volna döntőbe. A rendezők által biztosított hajókon egy típus hiba miatt korábban két csavart kicseréltek. Érdi hajóján ezt nem végezték el, ami a meghibásodáshoz vezetett. A zsűri emiatt méltányossági pontokat adott a magyar versenyzőnek, aki így a kilencedik helyen kezdhette meg az éremfutamot, amit megnyert, ezzel hetedikként végzett a vb-n. 

A következő hónapban Athénban viszont Európa-bajnokságot nyert, így pozitívan állhat rajthoz a harmadik olimpiáján.

Érdi Mária esélyes az olimpián is 
Fotó: Cserta Gábor / MVM SE

Koch Máté (párbajtőrvívás) 

A világ- és Európa-bajnok magyar párbajtőrvívó, Koch Máté a Vasas versenyzőjeként vág neki a párizsi olimpiának, méghozzá jó esélyekkel. A többszörös magyar bajnok versenyző eddigi legnagyobb sikere egyértelműen a tavalyi, 2023-as milánói olimpiai kvalifikációs világbajnokságon szerzett aranyérem. 

A 24 éves Kochnak az olimpián is nagyratörő álmai lehetnek majd, amiben benne lehet a győzelem is,

de egy dobogós helyezés is a pályafutása eddigi legnagyobb eredményét jelentené, hiába nyert már vb-címet is.

Világbajnoki arany után olimpiai győzelem? 
Fotó: Andreas SOLARO / AFP

Kopasz Bálint (kajak) 

Kopasz Bálintot talán senkinek sem kell bemutatni Magyarországon. A 27 éves sportoló 2020. évi nyári olimpiai játékokon – amelyet a koronavírus miatt egy évvel elhalasztottak – 2021. augusztus 3-án K-1 1000 méteren olimpiai bajnok lett, de többszörös világ- és Európa-bajnok is. Kopasz többször volt az év magyar kajakozója is. 

Nem lehet kijelenteni, hogy a győzelem kötelező, de a magyar szurkolók nagyon bízhatnak abban, hogy a kajakos megvédi a címét Párizsban. 

Kopasz Bálint továbbra is mindenki előtt jár 
Fotó: MTI Fotó: Kovács Tamás

Losonczi Dávid (birkózás) 

A 24 éves világbajnok birkózó, Losonczi Dávid is a párizsi olimpia egyik nagy sztárja lehet. Már csak azért is, mert a tavaly, igazán különleges körülmények között megnyert aranyérem nagy lökést adhat neki. 

Losonczi kiválóan versenyzett Belgrádban, az olimpiai kvalifikációs vb-n eljutott a fináléba,

ahol óriási csatában 8-7-re kikapott Ali Cengiztől, de a többség szerint kétvállra fektette török riválisát, mégsem ütötték le a tust. A magyar szövetség (MBSZ) hivatalos felülvizsgálati kérelemmel folyamodott a nemzetközi szövetség (UWW) felé, az UWW elnöksége kivételes és egyedi döntés alapján végül a 87 kg-ban két aranyérmet ítélt meg. Ha Losonczi Dávid úgy bírkózik, ahogy Belgrádban tette, sok örömet okozhat számunkra.

Losonczi Dávid Párizsban is képes lehet bármire
Fotó: NurPhoto via AFP / Luigi Mariani 

Márton Viviana (tekvondó) 

Az Újpesti Torna Egylet mindössze 18 éves tekvondósra, Márton Vivianára is érdemes lesz figyelni Párizsban. A 67 kilogrammban szereplő Márton Viviana idén márciusban szerzett kvótát, miután a bulgáriai selejtezős tornán előbb montenegrói riválist győzött le két menetben, majd – már a legjobb nyolc között – 2-0-ra nyert lett ellenfelével szemben. 

Az elődöntőben – amelynek tétje már a párizsi olimpiai indulás volt – a tavalyi junior Európa-bajnok a holland Amy Minket verte úgy, hogy az első és a második két perces küzdelemben is egyértelműen jobb volt.

A Spanyolországban készülő Viviana az UTE sajtótájékoztatóján elmondta, hogy olimpiai bajnok szeretne lenni, a spanyolok hiába „győzködték”, csakis magyar színekben.

Márton Viviana okozhat meglepetést 
Fotó: Magyar Taekwondo Szövetség

Milák Kristóf (úszás)

Az olimpiai aranyérmes, háromszoros világ-, nyolcszoros Európa-bajnok magyar úszósztár, Milák Kristóf története talán a legérdekesebb az összes sportoló közül. Tavaly robbant a hír, hogy fejben már nem tudta elviselni az állandó, monoton tréningeket Milák, lelkileg mélypontra került, így úszás helyett csak erőnléti edzéseket végzett, és a világbajnokságot is kihagyta. Ezt követően hosszú hetekre eltűnt, mindenki, még a hozzá és a sportághoz legközelebb álló személyek is csak találgattak a jövőjét illetően. Sokan féltették, senki nem tudta, hogy egyáltalán ott lesz-e az olimpián. 

A májusi a belgrádi úszó Európa-bajnokságon aztán robbantott – mindezt úgy, hogy továbbra sem lehetett tudni, pontosan hogyan készül és mennyit – , 100 és 200 méter pillangón is aranyérmes lett a 24 éves sztár, aki viszont továbbra sem volt hajlandó nyilatkozni, nem állt szóba a sajtó képviselőivel.

A Magyar Úszó Szövetség elnöke, Wladár Sándor szerint azonban az előzmények ellenére megvédheti olimpiai bajnoki címét Párizsban Milák, de ehhez „extra sebességre kell kapcsolnia.” Hogy összejön-e az újabb aranyérem, hamarosan kiderül. 

 

úszás, Milák Kristóf
Az olimpia egyik legnagyobb kérdése, hogy hogyan szerepel majd Milák Kristóf
Fotó: MTI/Derencsényi István

Pekler Zalán (sportlövészet)

A magyar sportlövő, Pekler Zalán a fiatal kora ellenére már a második olimpiájára készül, 2021-ben Tokióban is ott volt már, ahol a férfi 10 méteres légpuska versenyszámban indult, és a kisöbű szabadpuska összetett számában a 18. helyen végzett. Első komolyabb eredményét a 2018-as Ifjúsági Olimpián a 10 méteres légpuska vegyescsapat számában érte el, Buenos Airesben aranyérmet szerzett. Azóta folyamatosan az utánpótlás- és a felnőttválogatott tagja, a juniorok között is sokszoros érmes világversenyen.

Tavaly világkupa-sorozatban négy aranyérmet szerzett, mindet meghatározó számokban, ráadásul a négy aranyérmével az Európa Játékok legeredményesebb versenyzője lett. 

Reméljük, hogy Pekler a párizsi olimpia új magyar csillaga lesz.

Pekler Zalán aranyat szerezne az olimpián is 
Fotó: Facebook/Zalán Pekler

 

Rasovszky Kristóf (nyíltvízi úszás)

Rasovszky Kristóf, olimpiai ezüstérmes és többszörös világ- és Európa-bajnok magyar úszó, több alkalommal lett az év magyar nyílt vízi úszója. 2019-ben a világ legjobb nyílt vízi úszója címet is elnyerte. A 27 éves sportoló, akit barátai „balatonicápának” hívnak, a párizsi olimpián a 10 km-es nyílt vízi úszásban indul. 

Bár rendelkezik olimpiai szintidőkkel medencés számokban is, csak a nyílt vízi versenyre koncentrál, hogy a legjobb eredményt érhesse el.

Rasovszky Kristóf számára a párizsi olimpia már a harmadik lesz, ami nagy előnyt jelenthet számára. Elmondta, hogy már ismeri az olimpiai falu légkörét, és nem lepődik meg a sok különböző sportolón. Szerinte az olimpia abból a szempontból ugyanolyan verseny, mint a többi, hogy mindenki győzni jön és érmet nyerni akar. Rasovszkynak erre minden esélye megvan.

Rasovszky Kristóf: Jöhet az aranyérem
Fotó: Photo by Oli SCARFF / AFP

Szilágyi Áron (kardvívás)

Szilágyi Áron, a 34 éves háromszoros olimpiai, világ- és Európa-bajnok magyar kardvívó, a Magyar Szent István-rend kitüntetettje, világszinten is elismert sportoló. Számos díjat és elismerést kapott, többek között az év magyar sportolója és Budapest díszpolgára címet. A 2023-as milánói világbajnokságon a kardcsapattal világbajnoki címet nyert, így nagy önbizalommal várhatja az olimpiát. Nemrég a magyar csapat a budapesti Művészetek Palotájában letette az olimpiai esküt, a fogadalomtétel szövegét a háromszoros olimpiai bajnok kardvívó, Szilágyi Áron mondta el – Kapás Boglárka mellett. 

Szilágyi felkészülését nehezítette, hogy egy hónappal az olimpia kezdete előtt leköszönt tisztéről Decsi András, az ötkarikás aranyéremre esélyes férfi kardválogatott vezetőedzője. 

Szilágyi Áron edzője azért távozott, mert nem fogadták el a kiutazó csapat névsorát. A jövő kérdése, hogy hat majd Szilágyira ez a kis közjáték, mindenesetre hatalmas dolog lenne, ha 34 évesen megnyerné a negyedik olimpiai aranyérmét is.

Jön a negyedik aranyérem? 
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Varga Ádám (kajak)

Varga Ádám, a 24 éves magyar kajakozó, már a második olimpiájára készül, és nagy reményeket fűznek hozzá a párizsi játékokon. 

Eddigi pályafutása során számos sikert ért el, köztük a tokiói olimpián szerzett ezüstérmet K-1 1000 méteren.

 A Műegyetem fizika szakán tanuló sportoló gyermekként nem gondolta volna, hogy valaha az olimpián versenyezhet. Különleges jelentősséggel bírnak az ötkarikás játékok számára, és bár szorong a versenyek előtt, bízik az éremszerzésben Párizsban.

Varga Ádámhoz is nagy reményeket fűzünk 
Fotó:  JANEK SKARZYNSKI / AFP

Nemsokára megtudjuk, hogy a felsorolt sportolók közül ki hoz haza érmet, esetleg aranyérmet, de a magyar szurkolók már az eddigi teljesítményükre is nagyon büszkék lehetnek.

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Összesen 84 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000061
2024. szeptember 06. 15:32
🍓 ️ ­­­É­­­r­t­é­k­­e­­l­­­d­­ ­­­a­­­ ­s­­­z­­e­x­­i­­ ­­p­u­­n­­­c­i­­m­­­a­­­t­­­ 👉 𝐖­­­𝐖­­­𝐖­.­𝐗­­𝟏­𝟖­­­.­𝐅­𝐔­­𝐍
lauderstenonis-2
2024. július 26. 12:16
A legnagyobb sztárok nem rétegsportágakban versenyeznek.
Mandiner444hu
2024. július 26. 11:49
Jó jó de eddig még egy nyomorult bronzérmet sem tudtunk összekaparni az olimpián.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!