Viva España! Spanyolország ünnepel, Eb-döntőbe jutott a válogatott

2024. július 09. 21:03

A labdarúgó Európa-bajnokság keddi müncheni elődöntőjében az ibériaiak 2-1-re megverték Franciaországot.

2024. július 09. 21:03

Nyitókép: Image Photo Agency/Getty Images

 

Spanyolország–Franciaország 2–1 (2–1)

A spanyolok ötödször vagy a franciák negyedszer jutnak be az Európa-bajnokság döntőjébe - ez volt a kérdés a keddi elődöntő előtt. Valamelyest növelhette az ibériaiak esélyeit, Kylian Mbappéék akciógólt még nem szereztek ezen a tornán. De csak eddig, mert ezen a meccsen ez megváltozott, Franciaország gyorsan, már a 9. percben vezetett. Mbappé bal oldali beadását Kolo Muani Laporte és Cucurella között felugorva a kapu bal oldalába fejelte, 0–1!

Amúgy ez a mai mérkőzés a 37. összecsapása volt a két nagy ország válogatottjának. A spanyolok 16-szor, a franciák 13-szor nyertek, 7 mérkőzés zárult döntetlennel. Az összesített gólkülönbség 64–39 volt eddig a spanyolok javára, akiket kicsit megfogott a  bekapott gól. Húsz perc elteltével azonban összekapták magukat Jesús Navasék, és Lamine Yamal megszerezte a tornán az első találatát, és ezzel egyetemben ő lett az Eb-k történetének legfiatalabb góllövője, 16 évesen és 362 naposan. Az FC Barcelona tinédzser csatára a 16-os előtt megtáncoltatta, megforgatta Rabiot-t, majd 18 méterről mesterien tekert a jobb felső sarokba, Mike Maignan kapus tehetetlen volt, 1–1!

Ezt is ajánljuk a témában

És a spanyolok továbbra is lendületben maradtak. Látszott, Moratáék nem törte össze a bekapott korai gól, a franciákat annál inkább, mert egyre több dolga volt a védelmüknek. Sőt, négy perccel később, a 25. percben már vezettek is az ibériaiak. Történt, hogy Saliba rövid felszabadítása Dani Olmóhoz került, aki csinál egy remek cselt, majd 6 méterről, a 16-os sarkától kapura lőtt, Koundé próbálta menteni a lövést a gólvonal előterében, de nem tudta kivágni a labdát, s ezzel lett 2–1!

A spanyol Dani Olmo, miután berúgta csapata második gólját a németországi labdarúgó Európa-bajnokság elődöntőjének Spanyolország-Franciaország mérkőzésén a müncheni Allianz Arénában 2024. július 9-én
Fotó: MTI/EPA/Clemens Bilan 

Fél óra elteltével az volt az ember érzése, hogy ez az Európa-bajnokság legjobb mérkőzése. Igaz, nem volt nehéz kitűnni a korábbi meccsek közül, de tény, jó, izgalmas, lüktető volt a játék, és már 25 perc alatt láthattak a szurkolók három gólt. A félidő utolsó negyedórájában felváltva akadtak helyzete, azonban a kapusokat nem dolgoztatják meg igazán a felek, nem forogtak komoly veszélyben a kapuk.

És, ahol abbahagyták, ott folytatták a csapat a szünet után. Mentek, hajtottak a főszereplők, de igazán nagy helyzetet nem láthattak a nézők a második félidő első negyedórájában. A labdabirtoklási arány 55-45 volt a spanyolok javára ekkor, és ez jól látszott a meccs összképén is. Ezen az Eb-n már sokadjára rohant be a pályára egy szurkoló mobillal a kezében, s ez a müncheni összecsapás sem volt kivétel. A drukker a biztonságiakat lehagyva Mbappéval próbált közös fotót csinálni, szelfizni egyet, de elcsípték. A magánakció miatt a 60. percben egy minutumra megállt a játék.

MBAPPÉ, Kylian
A francia Kylian Mbappé (jobbra fehérben) és egy, a pályára beszaladt néző a németországi labdarúgó Európa-bajnokság elődöntőjében játszott Spanyolország-Franciaország mérkőzésen a müncheni Allianz Arénában 2024. július 9-én
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A franciák szövetségi kapitánya, Didier Deschamps megpróbálta hatékonyabbá tenni a csapata támadójátékát, egy óra elteltével hármat is cserélt, behozta a csatársorba Antoine Griezmannt is. Az Atlético Madrid támadója azonban nem sokat tett hozzá a játékhoz, ezt persze a klubjánál senki sem bántak a spanyol fővárosban. A játékrész felére kissé leült a meccs, de ez az ibériaiakat nem különösebben zavarta, nekik nem volt már sürgős. Persze szívesen alakítottak volna ki helyzeteket Mbappéék, de az ellenfél nagyon fegyelmezetten védekezett, és taktikusan lassította a játékot, amikor nála volt a labda. Teltek, múltak a percek, s látszott, nagyon nem ízlik ez a stílus a franciáknak, de nem igazán tudtak fogás találni Laportékon ekkor már.

Franciaország ugyan gyorsan vezetést tudott szerezni a meccs elején, de Spanyolország huszonöt perc után fordított, s végül megérdemelten nyert 2–1-re, és jutott az Európa-bajnokság vasárnapi döntőjébe, ahol a másik elődöntő, a szerdai Anglia–Hollandia mérkőzés továbbjutója lesz az ellenfele Berlinben.

 

 

Kapcsolódó cikkek a Foci Eb 2024 aktában.

Összesen 111 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000061
2024. szeptember 06. 15:35
🍓 ️ ­É­­r­­­t­­é­­­k­­e­­­l­d­­­ ­­­a­­­ ­s­z­­e­­x­­i­ ­­p­­u­­n­­­c­­i­m­­a­­t­­ 👉 𝐖­­𝐖­𝐖­­­.­𝐗­­­𝟏­­𝟖­­­.­­𝐅­𝐔­­𝐍
deniel
2024. július 10. 09:49
tisztelt labdarúgás szerető emberek nem szeretném kihúzni gyufát de aki végig nézte az európaibajnokságot ha szívére teszi a kezét ha egyáltalán van szíve senki nem tudná megmondani hogy kinek kellene nyerni. egyik kutya másik eb. bocsánat.. mindenki csak találgat mint mindenben ..
v4nmeeg1p3psid
2024. július 10. 07:49
Na ugye. Kinek mit intézett a kormánya.
kőbaltás
2024. július 10. 05:03
Úgy vélem ez volt a világ eddigi legkorruptabb EB-je. Minket már az elején elkaszáltak,a sorsolást is elcsalták,csakhogy a németekkel kerüljünk egy csoportba. Utána odáig mentek,hogy a németek elleni csoportmeccsünkre németalföldi játékvezetői stábot küldtek,akik aztán szépen el is csalták a meccsünket a németeknek. most meg ott tartanak,hogy újra akarják játszatni a Német Spanyol meccset,egy meg nem ítélt büntető miatt,holott az valójában nem ért büntetőt,hiszen szó sincs szándékos kezezésről. Ellenben Kroos-t már az első félidőben ki kellett volna állítani kettő sárga lappal,amit nem kapott meg. Összességében Kroos négy sárga lapot érdemelt meg,és csak egyet kapott. Az MLSZ is hibázott,amikor nem emelt panaszt hivatalosan a Holland játékvezetői stáb ellen,mint ahogy azt a Horvát szövetség megtette.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!