Megerőszakolt egy 12 éves kislányt, elítélték, mégis érmet nyerhet a holland röplabdás a párizsi olimpián

2024. július 25. 18:23

„Hogyan jutottunk oda, hogy egy gyermek megerőszakolása kevésbé fontos, mint az az érem, amit valaki megnyerhet az olimpián? Ez egyszerűen elképesztő” – mutatott rá egy brit jogvédő.

2024. július 25. 18:23
null

Nyitóképünk csupán illusztráció! Fotó: MTI/EPA/Ian Langsdon

 

Pályára léphet Steven van de Velde a holland strandröplabda csapatban a párizsi olimpián, annak ellenére is, hogy jogerősen elítélték 2016-ban egy 12 éves brit kislány megerőszakolásáért – írta meg a Guardian.

Mint a lap tájékoztat: a jelenleg 29 éves sportoló 2014-ben a Facebookon ismerkedett meg a lánnyal, akiről pontosan tudta, hogy hány éves. Angliába utazott hozzá, és amikor találkoztak, megerőszakolta. A lányt akkora trauma érte, hogy az esetet követően öncsonkítást végzett magán, és egy esetben túl is adagolta magát. 

Van de Veldét 2016-ban Nagy-Britanniában négy év börtönre ítélték, amelyből mindössze egyet ült le, majd Hollandiába szállították, ahol további egy hónap után szabadult.

„Mielőtt ebbe az országba jöttél, potenciális olimpikon voltál. Az a reményed, hogy az országodat képviselheted, most szertefoszlott” – idézi a lap a bírót, Ven Velde tárgyálának ítélete kapcsán. 

Hogyan lehetséges, hogy egy erőszaktevő kijut az olimpiára?

A BBC szerint a Holland Olimpiai Bizottság azon az állásponton van, hogy „a sportoló” letöltötte a büntetését, részt vett egy programban, amelyet a hozzá hasonló elkövetőnek hoztak létre, amelynek során szerintük „teljes megbánást és együttműködést” tanusított.

Ezt tisztelnünk kell és segítenünk kell neki, hogy a csapat tagjaként jól szerepeljen”

– olvasható a Holland Olimpiai Bizottság közleményében.

Iara Bergman, a Rape Crisis England & Wales vezérigazgatója szerint Van de Velde részvételének engedélyezése az olimpián „felelőtlenség”, és a „büntetlenség érzését” kelti.

„Ha megerőszakolhatsz egy gyermeket, és mégis versenyezhetsz az olimpián, annak ellenére, hogy minden sportoló aláír egy nyilatkozatot, amelyben megígéri, hogy példamutató életet él, az egyszerűen sokkoló”

– tette hozzá.
Brit jogvédők vizsgálatra szólították fel a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot. 

Hogyan jutottunk ide? Hogyan jutottunk oda, hogy egy gyermek megerőszakolása kevésbé fontos, mint az az érem, amit valaki megnyerhet az olimpián? Ez egyszerűen elképesztő”

– hangsúlyozta Bergman.

 

Kapcsolódó cikkek a Olimpia 2024 aktában.

Összesen 230 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
henri2
2024. július 29. 20:56
Ha netán érmet nyernek... Szerintetek?! Micsoda szégyen lenne Hollandiának.., Büszkélkedni egy gyerekerőszakolóval.... Tiszta hányinger...
atti64
2024. július 26. 13:37
IDELYE LENNE MÁR VISSZAÁLLITANI A HALÁBUNTETÉST!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! A SOK PATKÁNYT NEM KELL ETETNI, ITATNI, LEVEGÖZTETNI FELESLEGESEN!!!!!!!!!!!!!
2024. július 26. 11:58 Szerkesztve
A kivételező mentesítések egy tőről fakadnak. Ezért, Figyelmébe ajánlom Bergmannak Salis kisasszonyt. (hátha arra is feláll az aberrált cerka)
2024. július 26. 10:15 Szerkesztve
Hogyan lehetséges ez? A WOKE-VILÁGBAN NAGYON IS LEHETSÉGES, SŐT! DICSÉRETES EZ BŰN! Amikor a háború béke, amikor a pedofília a szexuális kisebbségek bújtatott joga, amikor az abortusz a születésig elvégezhető, amikor egy csecsemő környezeti lábnyommal születik, s talán a legfontosabb, amivel vmikor elkezdődött az egész: amikor egy spekuláns büntetlenül több nemzeti valutát bedönthet, milliók életét tönkretehet, öngyilkosságba hajszolhat embereket, majd FILANTRÓP SZEREPÉBEN TETSZELEGVE politikai hatalmat vásárolhat egy kontinens irányításában, nos, egy gyermeken elkövetett erőszakot olimpiai éremmel jutalmazni, teljesen belefér
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!