Megerőszakolt egy 12 éves kislányt, elítélték, mégis érmet nyerhet a holland röplabdás a párizsi olimpián

2024. július 25. 18:23

„Hogyan jutottunk oda, hogy egy gyermek megerőszakolása kevésbé fontos, mint az az érem, amit valaki megnyerhet az olimpián? Ez egyszerűen elképesztő” – mutatott rá egy brit jogvédő.

2024. július 25. 18:23
null

Nyitóképünk csupán illusztráció! Fotó: MTI/EPA/Ian Langsdon

 

Pályára léphet Steven van de Velde a holland strandröplabda csapatban a párizsi olimpián, annak ellenére is, hogy jogerősen elítélték 2016-ban egy 12 éves brit kislány megerőszakolásáért – írta meg a Guardian.

Mint a lap tájékoztat: a jelenleg 29 éves sportoló 2014-ben a Facebookon ismerkedett meg a lánnyal, akiről pontosan tudta, hogy hány éves. Angliába utazott hozzá, és amikor találkoztak, megerőszakolta. A lányt akkora trauma érte, hogy az esetet követően öncsonkítást végzett magán, és egy esetben túl is adagolta magát. 

Van de Veldét 2016-ban Nagy-Britanniában négy év börtönre ítélték, amelyből mindössze egyet ült le, majd Hollandiába szállították, ahol további egy hónap után szabadult.

„Mielőtt ebbe az országba jöttél, potenciális olimpikon voltál. Az a reményed, hogy az országodat képviselheted, most szertefoszlott” – idézi a lap a bírót, Ven Velde tárgyálának ítélete kapcsán. 

Hogyan lehetséges, hogy egy erőszaktevő kijut az olimpiára?

A BBC szerint a Holland Olimpiai Bizottság azon az állásponton van, hogy „a sportoló” letöltötte a büntetését, részt vett egy programban, amelyet a hozzá hasonló elkövetőnek hoztak létre, amelynek során szerintük „teljes megbánást és együttműködést” tanusított.

Ezt tisztelnünk kell és segítenünk kell neki, hogy a csapat tagjaként jól szerepeljen”

– olvasható a Holland Olimpiai Bizottság közleményében.

Iara Bergman, a Rape Crisis England & Wales vezérigazgatója szerint Van de Velde részvételének engedélyezése az olimpián „felelőtlenség”, és a „büntetlenség érzését” kelti.

„Ha megerőszakolhatsz egy gyermeket, és mégis versenyezhetsz az olimpián, annak ellenére, hogy minden sportoló aláír egy nyilatkozatot, amelyben megígéri, hogy példamutató életet él, az egyszerűen sokkoló”

– tette hozzá.
Brit jogvédők vizsgálatra szólították fel a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot. 

Hogyan jutottunk ide? Hogyan jutottunk oda, hogy egy gyermek megerőszakolása kevésbé fontos, mint az az érem, amit valaki megnyerhet az olimpián? Ez egyszerűen elképesztő”

– hangsúlyozta Bergman.

 

Kapcsolódó cikkek a Olimpia 2024 aktában.

Összesen 228 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000061
2024. szeptember 06. 15:32
🍓 ️ ­­É­r­t­­é­k­­e­­­l­­d­­ ­­a­­ ­s­­z­­e­­x­­­i­­­ ­p­u­n­­c­­­i­m­­a­­­t­ 👉 𝐖­𝐖­𝐖­.­­𝐗­𝟏­­𝟖­­.­𝐅­­­𝐔­𝐍
henri2
2024. július 29. 20:56
Ha netán érmet nyernek... Szerintetek?! Micsoda szégyen lenne Hollandiának.., Büszkélkedni egy gyerekerőszakolóval.... Tiszta hányinger...
atti64
2024. július 26. 13:37
IDELYE LENNE MÁR VISSZAÁLLITANI A HALÁBUNTETÉST!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! A SOK PATKÁNYT NEM KELL ETETNI, ITATNI, LEVEGÖZTETNI FELESLEGESEN!!!!!!!!!!!!!
2024. július 26. 11:58 Szerkesztve
A kivételező mentesítések egy tőről fakadnak. Ezért, Figyelmébe ajánlom Bergmannak Salis kisasszonyt. (hátha arra is feláll az aberrált cerka)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!