Highlights of Hungary: Kisvárosból a párizsi olimpiáig (VIDEÓ)

2024. október 02. 11:06

Elindult a Highlights of Hungary idei évada, amellyel céljuk, hogy a legkiválóbb magyar teljesítményeket díjazzák. A díj jelöltjeit már kiválasztották a nagykövetek, ám a végső döntéshez az Önök szavazatára van szükség.

2024. október 02. 11:06
null

Nyitókép: Highlights of Hungary

Elindult a Highlights of Hungary idei évada, amellyel céljuk, hogy a legkiválóbb magyar teljesítményeket díjazzák. A díj jelöltjeit már kiválasztották a Highlights of Hungary nagykövetei, ám a végső döntéshez az Önök szavazatára van szükség.

A közönségszavazás a Highlights of Hungary weboldalán elérhető.

Ugrai Panna 19 éves magyar úszólány, aki Mindszent kisvárosából úszta fel magát a párizsi olimpiáig – s útja során többször is dobogóra állt: 3 bronzérmet nyert Rómában, a Junior Európa-bajnokságon, 1 ezüstöt Dublinban, az U23-as Európa-bajnokságon, 2 aranyat és 2 ezüstöt pedig 2024-ben Belgrádban, a felnőtt Európa-bajnokságon. A párizsi olimpián pedig Ugrai a 4 x 200 méteres női gyorsváltó tagjaként a hatodik helyet kaparintotta meg.

A fiatal úszó klasszikus csupaszív-csupamosoly versenyző. A közös beszélgetésünk során folyton mosolygott, jókedvű volt, átjárta a pozitív energia. Volt is miért, 

ugyanis Ugrai már 19 éves korára elérte élete nagy célját. „Olimpiai medencében úsztam” 

– szögezte le. „Voltak hullámvölgyek, nem mindig tűnt úgy, hogy én kijutok az olimpiára, nem minden nap mosolyogtam azért, de most, hogy ez így összejött, tényleg csak a pozitív oldalát látom mindennek” – mesélte a versenyző.

„Nem lehet elmondani, hogy milyen érzés volt az olimpián lenni, ezt nem lehet átadni, ott kell lenni és meg kell élni” – mesélte Ugrai – „amikor kiszálltam a medencéből, csak azt éreztem, mindenkinek nagyon hálás vagyok, hogy én ezt megtapasztalhattam. Az olimpián úszhattam, az olimpiai medencében, 

ez pedig nagyon-nagyon kevés embernek adatik meg”.

Az élete legnagyobb élményéről elmondta azt is, hogy az olimpiai falu se annyira falu „inkább egy nagyobb város”. A Szajna két oldalán teljesen különböző építésű házak voltak, ki volt rakva több helyen ingyenes bicikli, amikkel minden versenyző körbe tekerhetett. „Megálltunk persze a nagy olimpiai ötkarikánál, volt fotózkodás” – mesélte mosolyogva a versenyző.

„Az uszoda, az valami fenomenális volt” – áradozott az ifjú úszólány – „tizenhétezer ember fért el a versenymedencénél, […] amikor a medencére ránéztem, mondtam ’Uram Isten, ez ötven méteres?’, olyan aprónak tűnt a hatalmas térben”.

A hazavárás is igazi meglepetés volt számára: az egész család a reptéren várta, a csapattársaival, edzőjével együtt. „Én már akkor meglepődtem, ott vártak azok, akik a mindennapjaimnak fontos szereplői.” Amikor pedig megálltak a házuk előtt Mindszenten, „az összes mindszenti szinte ott állt, a tűzoltóktól kezdve, mindenki engem várt, az én kis közösségem, az én kis falum”. „Elmondhatatlan nagy öröm volt nekem, amikor Facebookon vagy Messengeren írták, hogy Mindszentről nagyon szurkolnak nekem, de 

teljesen más volt ott szembesülni azzal élőben, hogy mennyi ember van, aki szeret és támogat. Megkönnyezem azóta is.”

A fiatal úszólány született csapatjátékos, nem hiába, szinte az összes érmét csapatban szerezte. „Imádok csapatban szerepelni. Ott nem csak egyedül vagyok, tudom, hogy mások is velem úsznak, én se csak magamért, hanem másokért is úszok. Ez kiskorom óta így van bennem. Általános iskolában rengeteget fociztam, ugye folyamatosan csapatban, ott is az volt bennem, hogy az én csapatom sohasem veszíthet, és ez így van a mai napig. A csapat sportágakat imádom a legjobban.”

Az úszás mellett életeket ment – csak egy kicsit másképp: igyekszik a vízi életmentést, mint sportágat és technikákat népszerűsíteni mindenhol. „Ez egy Magyarországon nem annyira ismert, de nagyon fontos sportág” – mesélte – „azt próbáljuk meg utánozni, milyen amikor egy ember élete forog kockán a vízben, mi pedig próbáljuk kimenteni. Vannak olyan feladatok, amelyek során egy 70 kilós műanyagbabát kell megmenteni. Nem olyan egyszerű.” Ha pedig belegondol az ember, az úszás is hasonló gyökerekkel rendelkezik, mint ez a „friss” sportág: „az úszás is azért van, hogy vízbiztosak legyünk.”

Kiskora óta Hosszú Katinka a példaképe – de míg másoknak az elért eredményei miatt, addig Ugrainak azért, mert Hosszú is mélyről jutott el a csúcsra. „Azt látni, hogy mekkora akarat és küzdés volt benne, nekem tényleg példát mutat. Ezt szeretném átadni én is” – mesélte a lány, megemlítve, hogy egy kis faluból nem olyan egyszerű kikerülni az olimpiára. „Sokszor nem is mertem álmodni róla.”

A fő célja a közeljövővel kapcsolatban az, hogy a budapesti rövidpályás úszóvilágbajnokságon jól ússzon a magyar közönség előtt. „De a Los Angeles-i olimpia is célba van véve” – mesélte. „Én most Párizsban elértem életem nagy célját, innentől kezdve úgy érzem, minden már a bónusz, és úgy tudok minden egyes alkalommal a vízbe ugrani, hogy boldog vagyok és örülök, hogy ott lehetek.”

Nagyköveti méltatás – Gyurta Dániel 

Panna céltudatos, tehetséges fiatal lány, aki idén megvalósította álmát és a Párizsi Olimpián pontszerző helyen végzett csapatával. Pannát nekem eltökéltsége és szorgalma emeli a Highlights of Hungary Jelöltek sorába. Mindössze 19 évesen Európa-bajnoki címet szerzett 4x100 m-es női gyorsváltóban, és 4x100 m-es mix gyorsváltóban, ezzel történelmet írva, hiszen magyar csapatnak ezelőtt még sosem sikerült az utóbbi számban dobogóra állnia. Panna azon túl, hogy kiemelkedő eredményeket ér el az úszósportban, emellett a kevésbé ismert életmentésben is a legjobbak között tartják számon. 2023-ban az életmentő Európa-bajnokságon a 200 méteres akadályúszásban, valamint a 4x50 méteres akadályváltó tagjaként két ezüstérmet is szerzett.

 

 

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!