Rasszizmus miatt büntetheti meg Copa América-győztes játékosát a Chelsea

2024. július 17. 22:56

Enzo Fernandez azóta bocsánatot kért, és kijelentette, hogy nagyon sajnálja a dolgot.

2024. július 17. 22:56
Argentina's midfielder #24 Enzo Fernandez celebrates his team's victory during the Conmebol 2024 Copa America tournament semi-final football match between Argentina and Canada at MetLife Stadium, in East Rutherford, New Jersey on July 9, 2024.

Nyitókép: EDUARDO MUNOZ / AFP

Belső fegyelmi eljárást indított argentin labdarúgója, Enzo Fernandez ellen a Chelsea, miután a játékos egy közzétett egy videót, amelyen csapattársaival egy olyan dalt énekel, amelyet a Francia Labdarúgó-szövetség (FFF) „elfogadhatatlannak, rasszistának és diszkriminatívank” nevezett – számolt be a The Athletic. A francia szövetség csütörtökön jelezte, hogy jogi panasszal él majd az esettel kapcsolatban, amely akkor történt, amikor Fernandez és csapattársai a Copa América fináléjában Kolumbia felett aratott győzelmüket ünnepelték

Ezt is ajánljuk a témában

Az argentin labdarúgó azóta közösségi oldalain bocsánatot kért. „Ez a dal súlyosan sértő nyelvezetű, és nincs mentség ezekre a szavakra” – írta Fernandez. 

Argentína a 2022-es labdarúgó-világbajnokság döntőjében tizenegyesekkel győzött Franciaország ellen, és a dél-amerikai drukkerek közül a fináléra készülve sokan énekelték a dalt, amely arról szól, hogy a francia csapat milyen sok játékosa származik Afrikából, azaz első- vagy másodgenerációs bevándorlóki az európai országnak. A dal szövege a következő: 

„Franciaországért játszanak, de a szüleik Angolából érkeztek. Az anyjuk kameruni, az apjuk pedig Nigériából érkezett. Az útlevelük szerint mégis franciák.”

Ezt is ajánljuk a témában

A Chelsea szerdai közleménya úgy fogalmaz, „A Chelsea Football Club a diszkrimináció minden formáját teljesen elfogadhatatlannak tartja. Büszkék vagyunk rá, hogy egy diverz, befogadó klub vagyunk, ahol minden embert szívesen fogadunk, bármilyen az identitása és bármilyen kultúrából, közösségből érkezik. Elfogadjuk és értékeljük a játékosunk nyilvános bocsánatkérését, és arra fogjuk használni ezt a helyzetet, hogy segítsük őt fejlődni. A klub belső fegyelmi eljárást indít.”. 

A helyzetet fokozta, hogy Fernandez klubtársa, az elefántcsontparti származású francia válogatott labdarúgó, Wesley Fofana is közzétett egy videót az esetről, az alábbi megjegyzéssel: „Labdarúgós 2024-ben – gátlástalan rasszizmus”. A bejegzséséhez rengeteg negatív, rasszista hozzőászólás érkezett. A francia szövetség állásfoglalására és Fofana bejegzésére válaszul Fernandez azt írta, „Szeretnék bocsánatot kérni a videóért, amit a válogatott ünnepléséről posztoltam. Ez a dal úlyosan sértő nyelvezetű, és nincs mentség ezekre a szavakra. 

A diszkrimináció minden formáját elutasítom, és elnézést kérek, hogy a Copa America megnyerését követően elragadtattam magam. Az a videó, az a pillanat, azok a szavak nem tükrözik a személyiségemet. Tényleg nagyon sajnálom.”

A FIFA szóvivője szerdán közölte, hogy a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség értesült a közösségi médiában elterjedt videóról, és határozottan elítéli a diszkrimináció minden formáját, akár a játékosok, akár a szurkolók, akár a hivatalos személyek felelősek érte. 

 

Összesen 74 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000061
2024. szeptember 06. 15:29
🍓 ️ ­­­É­­­r­­t­­­é­­­k­­­e­l­d­ ­a­ ­s­­­z­e­­­x­­­i­ ­­p­u­­n­c­i­m­­­a­t­­­ 👉 𝐖­­𝐖­𝐖­­.­­­𝐗­­𝟏­­­𝟖­­­.­𝐅­­𝐔­𝐍
rocktoberi-2
2024. július 21. 09:01
Mondd meg az igazat és betörik a fejed…….Ilyen a libsi szólásszabadság.
Onurisz
2024. július 18. 21:40
Persze hogy megalázkodik, mert a pénz nagy úr. A megoldás az, hogy nem kell 'közzétenni' és akkor a magánügye marad, hogy mit gondol. Egyébként a francia válogatott valóban döbbenetes. Az EB elején én is megszámoltam egyszer: volt olyan, amikor két fehér volt a pályán köztük. Elmennek a p.csába.
Robi54
2024. július 18. 14:17
Már a tények is rasszisták? Ezek nyugaton teljesen meghülyültek?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!