Mbappé három gólt rúgott, mégis a Messi vezette Argentína lett a háromszoros világbajnok!

2022. december 18. 15:44

Ha nem is a legjobb vb volt (bocs, Mr. Infantino!), minden idők egyik legszínvonalasabb fináléját láthattuk a katari Loszailban!

2022. december 18. 15:44
null
Vámos Tamás
Vámos Tamás

A Loszail stadionban sorra kerülő mérkőzésen a két csapat a következő összeállításban kezdi a finálét:

Argentína: E. Martínez – Molina, Romero, Otamendi, Tagliafico – Di María, De Paul, E. Fernández, MacAllister – Messi, J. Álvarez

Franciaország: Lloris – Koundé, Varane, Upamecano, T. Hernandez – Griezmann, Tchouaméni, Rabiot – O. Dembélé, Giroud, Mbappé.

A világbajnoki finálénak több érdekessége is akad: mivel a katari vébé góllövőlistájának első négy helyezettje (az 5 gólos Lionel Messi és Kylian Mbappé valamint az eddig 4 góllal álló Julián Álvarez és Olivier Giroud) is pályára lép, a statisztikák alapján gólgazdag mérkőzés várhat ránk!

A 2022-es döntő vezetőbírója a lengyel Szymon Marciniak lesz, akinek a csapatában az egyik asszisztens, Tomasz Listkiewicz (édesapja, Michal Listkiewicz az 1990-es finálén (NSZK – Argentína 1-0) szintén partjelzőként tevékenykedett. A vele készült exkluzív interjúnkat itt olvashatják!

Kövessék élő közvetítésünket!

Kolo Muani nem kegyelmez, ha viszont Montiel berúgja, vége! Igen, így 4-2-re nyerte a 11-es párbajt Argentína. VÉGE  - MBAPPÉ HIÁBA RÚG HÁROM GÓLT, ARGENTÍNA LETT A HÁROMSZOROS VILÁGBAJNOK!

Tchouaméni mellé löviiii - Paredes viszont bevágja - 3-1!

Coman lövését kivédi Martinez, Dybala viszont berúgja, előny Argentínánál 2-1! 

A franciák kezdik: Mbappé belövi, majd Lionel Messi is - 1-1!

Jöhetnek a tizenegyesek: Argentína az utolsó öt párbaját megnyerte a vb-ken.

120+3. perc

Mit fogott meg Emiliano Martinez! Kolo Muani remek, 12 méteres lövését óriási bravúrral spárgázza ki az angol Aston Villában légióskodó kapus.  

120+1. perc

Mbappé beívelése éppen hogy átszáll a magasra felugró Kolo Muani feje fölött.

119. perc

Ezt már nem lehrt bírni! Mbappé 14 méteres lövése az elhajló Montiel kezét éri, ez is büntető! Mbappé ezt is kíméletlenül bevágja - Argentína - Franciaország 3-3!

Mesterhármas a vb-döntőben - Kylian Mbappé 8 gólos, és még csak 23 éves!

Kylian  Mbappé csodája (három gól egy vb-döntőben) is kevés volt a végső sikerhez Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek
Kylian Mbappé csodája (három gól egy vb-döntőben) is kevés volt a végső sikerhez Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek
  

115. perc

Parades kap sárgát Camavinga kíméletlen felrúgásáért.

109. perc

Igenis az élet a legnagyobb rendező! A 16-oson belül remekül háromszögelnek az argentinok: Messi passzol Fernándezhez, tőle Lautaro Martinez kapja a labdát, aki mintegy 7 méterről kapura bombáz, Lloris óriási bravúrral még belekap a labdába, amelyet a kapu előtt ténfergő Messi a kapuba passzol. Upemecano csak a gólvonalon túlról rúgja ki a labdát - újra vezetnek a dél-amerikaiak Argentína - Franciaország 3-2!  

107. perc

Messi lövése meglepi Llorist, így csak kiütni tudja, de nem követi az akciót újabb argentin.

Háromszor volt eredményes Argentína - háromszoros világbajnok lett a csapat! Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek
Háromszor volt eredményes Argentína - háromszoros világbajnok lett a csapat! Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek

HOSSZABBÍTÁS, MÁSODIK FÉLIDŐ

105+2. perc

Lautaro Martínez majdnem hős lett, de miután Comant szerelte, nagy helyzetben kicsivel kapu mellé lő.

105. perc 

Messi és Lautaro Martinez varázsol a 16-oson belül, utóbbi lövésébe az utolsó pillanatbsn dobja bele magát bravúrosan Upemecano. A kipattanót a csereként beállt Montiel szúrja rá 25 méterről, amely Varane fejéről vágódik szögletre!

103. perc

Frissítenek az argentinok: De Paul helyett Paredes, Álvarez helyett Lautaro Martínez a pályán. Az argentinok szövetségi kapitánya, Lionel Scaloni már a 11-es párbajra is gondol?... 

101. perc

Coman előbb egy szabadrúgást, majd szögletet rúghat - egyik sem eredményes... 

95. perc

Rabiot helyett Fofana a pályán a franciáknál.

91. perc

A franciák kezdik az extra játékidőt.

HOSSZABBÍTÁS

90+8. perc

A végén még Acuna kap sárga lapot Tchouaméni elgáncsolásáért. VÉGE - KÖVETKEZIK A KÉTSZER 15 PERC HOSSZABBÍTÁS!

90+7. perc

A búcsúzó Messi unja meg a társak tehetetlenségét: remek csel után 20 méterről hatalmas bombát küld kapura, Lloris bravúttal üti kapu fölé a labdát. A szögletből nem lesz semmi.

90+5. perc

A kispadnál reklamáló Giroud kap sárga lapot.

8 perc lesz a hosszabbítás!

87. perc

Ez lehetne a slusszpoén! Thuram bucskázik át Enzo Fernández lábán, Marciniak fúj, de sárga lap, műesésért. A visszajátszás ezúttal is a lengyel bíró döntésének helyességét igazolja. 

82. perc

Ilyen nincs - Argentína ezúttal sem húzza ki, akárcsak Hollandia ellen! A felpaprikázott franciák újabb lendületes támadást vezetnek, pontosabban a Messit szerelő Comantól Rabiot kapja a labdát, majd Thuram emel be, Mbappé pedig gondol egyet, és kapásból, 14 méterről kilövi a hosszú sarkot! Argentína - Franciaország 2-2 - immár a 7 gólos Kylian Mbappé vezeti a világbajnokság góllövőlistáját

Randal Kolo Muani ellen szabálytalankodtak, a franciák felálltak a padlóról - a 11-esekig... Fotó: MTI/EPA/Nusad Szekkajil
Randal Kolo Muani ellen szabálytalankodtak, a franciák felálltak a padlóról - a 11-esekig... Fotó: MTI/EPA/Nusad Szekkajil

80. perc

Eddig... Mbappé ugyanis remek passzt ad Kolo Muaninak, akit Otamendi nemes egyszerűséggel a fűbe gyalul a tizenhatoson belül. Teljesen fölöslegesen, Marciniak mindenestre ezúttal is határozottan a büntetőpontra mutat. Mivel a franciák első számú végrehajtója, Antoine Griezmann már nincs a pályán, Mbappé magára vállalja a tizenegyest: a jobb alsó sarkot választja, és ugyan Martinez beleér, de nem tudja hárítani a bombát - Argentína - Franciaország 2-1! 

78. perc

A közönség argentin drukkerekből álló jelentős része ollézni kezd, ami tény: a franciáknak nem sok közük van a meccshez.

72. perc

A franciák még bíznak a cserék hatékonyságában: Griezmannt Kingsley Coman, míg Theo Hernándezt Eduardo Camavinga váltja. 

71. perc 

Kylian Mbappé ad életjelet magáról: 23 méterről leadott éles lövése alig zúg el az  argentin kapu fölött.

64. perc

Csere az argentinoknál: a döntő egyik hőse, Ángel Di María le, helyére Marcos Acuna áll be.  

60. perc

Ezúttal Messinek ad remek passzt a tizenhatoson belül Di María, a világbajnokság góllövőlistáját vezető klasszist az utolsó pillanatban szereli Rabiot. Ráadásul úgy, hogy az argentinról megy ki a labda - kirúgás! 

59. perc

Di María mélységi passza után a kissé kisodródó Álvarez éles szögből lő, Lloris jól zárja a sarkot. 

55. perc

Adrian Rabiot rúgja föl hátulról De Pault, jogosan villan a sárga a mérkőzést remekül dirigáló Marciniak játékvezető kezében.

52. perc

Egy francia esélyecske: Griezmann szögletét E. Martinez magabiztosan húzza le.

49. perc

Di María átívelését De Paul kapásból vállalja el: a 15 méteres lövés Lloris zsákmánya lesz.

46. perc

A mérkőzés ott folytatódik, ahol a szünet előtt abbamaradt: egy lendületes argentin támadás végén Llorisnak kell merészen kell kivetődnie azért, hogy felkaphassa a labdát MacAlister elől.

SZÜNET UTÁN 

45+7. perc

Enzo Fernándezé a mérkőzés első sárga lapja, aki Thuramnak lép oda keményen.  

7 percet hosszabbít Marciniak játékvezető!

41. perc

Ezt már Didier Deschamps sem bírja tovább: Giroud helyett MarcusThuram (akinek édesapja, Lilian Thuram tagja volt az 1998-as, világbajnokságot nyerő francia válogatottnak) míg Dembelé helyett Randal Kolo Muani próbálhatja meg a lehetetlent: az eredmény megfordítását! 

36. perc

Ángel Di María történelmet ír! Messi passzol a franciák térfelén Álvarezhez, ő a meglóduló MacAllistert futtatja, akinek a mélységi passzát a Juventus támadója higgadtan helyezi a hosszú sarokba. Argentína - Franciaország 2-0!  

Ezzel Di María az első futballista a világon, aki világbajnoki döntőben, olimpiai döntőben és egy kontinentális kupa (Copa America) döntőjében is gólt szerez!

Di Maríát érdemes egy torna döntőjében pályára küldeni! Fotó: MTI/EPA/Tolga Bozoglu
Di Maríát érdemes egy torna döntőjében pályára küldeni! Fotó: MTI/EPA/Tolga Bozoglu

32. perc

Az argentinok önbizalmát meghozza a gól: Tagliafico mintegy 30 méterről szúrja rá - bedobás lesz a dologból. Ahogy mondani szokták: legalább nem lesz egyből ellentámadás... 

28. perc

A felugró Theo Hernández vállába fejel Lionel Messi, mindketten ápolásra szorulnak - szerencsére hamar meggyógyulnak! 

23. perc

Di María tör be a 16-oson belülre, a mögötte érkező Dembelé teljesen fölöslegesen a sarkára lép, egyértelmű büntető, Szymon Marciniak VAR nélkül is tökéletesen látja. A 11-est Lionel Messi higgadtan a bal alsó sarokba gurítja - Lloris az ellenkező oldalra mozdult. Argentína - Franciaország 1-0! 

20. perc

Griezmann az alapvonal közeléből végez el egy szabadrúgást, a beívelés után Giroud alig fejel kapu fölé, de mindeközben Di Maríát is  feldönti. Szabadrúgás kifelé!

15. perc

Az első negyedóra végén kijelenthető: az argentin válogatott nyújt markánsabb teljesítményt - igaz, eddig komolyabb helyzet nélkül.

8. perc 

A mérkőzés második próbálkozása is az Atlético Madrid játékosa nevéhez fűződik, a lövés Varane-ról vágódik szögletre. Ezt Messi végzi el - nyilván lesz még jobb is...

5. perc

Az első kaput eltaláló lövés De Paul nevéhez fűzödik, a középre tartó kísérletet magabiztosan öleli magához Hugo Lloris. 

4. perc

Több, tekintélyt termető szabálytalansággal kezdődik a találkozó.

1. perc

A francia válogatott kezdi a mérkőzést.

Nyitókép Lionel Messi és Argentína válogatottja alaposan megszenvedett a végső sikerért Fotó: MTI/EPA/Tolga Bozoglu

 

Összesen 348 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zsibek Zsoli
2023. február 02. 15:58
Nem érdekel, hogy ki nyer, csak az a fontos, hogy a magyarok soha ne jussanak ki a vébére.
states
2023. február 02. 15:58
Argentina-Afrika válogatott 1:0
az ember
2023. február 02. 15:58
Egy európai (Argentina) és egy afrikai (Franciaország) ország játszik, az Európainak szurkolok.
Farkasvölgyi
2023. február 02. 15:58
se térdelés, se Zselé beszéd, mi ez a kupleráj?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!