Három év után nyert újra futamot Lewis Hamilton a Forma–1-ben

2024. július 07. 18:19

A hétszeres világbajnok hazai pályán, a Brit Nagydíjon győzedelmeskedett Max Verstappen és Lando Norris előtt.

2024. július 07. 18:19

Nyitókép: Rudy Carezzevoli/Getty Images

 

Hamisítatlan angliai időjárásban volt részük az idei Brit Nagydíj részvevőinek Silverstone-ban. A verseny 16 fokos hőmérsékletben kezdődött, és ahogy az várható volt, megjött az eső is a futam első harmadában. A csapadék valamelyest átírta az állást. Hamilton a 18. körben vette át a vezetést George Russelltől, ám sokáig nem örülhetett, mivel először Lando Norris, majd Oscar Piastri is sikeresen megelőzte őt. A huszadik körben így már két McLaren-pilóta vezetett.  Később ahogyan csillapodott az eső, úgy csökkent Norris előnye Hamilton és Verstappen előtt. A Brit Nagydíj második harmadához közeledve, a 34. körben kiszállt a csatából Russell, aki a rádión közölte a Mercedesszel, hogy valami gond van az autójával. A brit versenyző a bokszba hajtott, ahonnan már nem tért vissza, nélküle folytatódtak a küzdelmek.

Az időjárási körülmények a későbbiekben jelentősen javultak. Hamilton egy körrel hamarabb állt ki kerékcserére, mint Norris, s ez a taktika kifizetődött a hétszeres világbajnoknak, aki így 13 körrel a leintés előtt átvette a vezetést. Mögötte Norris, Verstappen, Piastri volt a sorrend, ez a hajrában annyit változott, hogy a holland világbajnoknak sikerült megelőznie Norrist, ami a vb-pontverseny szempontjából fontos volt számára.

Hamilton a leintés után könnyeivel küszködve köszönte meg a Mercedesnek a csapattagok munkáját, a sírást pedig csak akkor hagyta abba, amikor már kiszállt az autójából és levette a bukósisakját. 

Ezután úgy ünnepelt, mint aki az első győzelmét aratta volna, brit zászlóval a kezében kifutott a szurkolókhoz, s megköszönte támogatásukat. Hamilton mögött a címvédő és háromszoros vb-győztes, az összetettben most is élen álló Max Verstappen (Red Bull) lett a második, míg az ugyancsak brit Lando Norris (McLaren) a harmadik.

Mint köztudott, Hamilton jövőre már a Ferrari versenyzője lesz, és korábban többször is mondta, szeretne egy szép eredménnyel, győzelemmel búcsúzni a Mercedestől. Nos, ez most összejött neki, ráadásul hazai földön, Angliában. A 39 éves brit pilótának az idén ez az első, pályafutása során pedig már a 104. győzelme volt, összességében kilencedik alkalommal nyert a silverstone-i pályán, ami rekord az Forma–1-ben. Egyébként Hamilton legutóbb még 2021-ben a Szaúd-Arábiai Nagydíjon nyert.

A világbajnokság két hét múlva folytatódik a 39. Magyar Nagydíjjal Mogyoródon, a Hungaroringen.

A 2024-es Brit Nagydíj végeredménye
Fotó: F1

 

Összesen 160 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Janika50
2024. július 08. 17:04
Gratulálok L. Hamiltonnak. Nem volt kedvencem a sikerei idelyén, S. Vettel volt az. Ugyanakkor mindig elismertem kivételes képességeit. Olyan időszakban volt sorozatban világbajnok, amikor egyszer a csapattársa is. A késöbbi V. Bottas is számtalan futamot nyert és ott voltak a többiek. Nézzük a mostaniakat. Peres egy vagy két kört kapott? El kell ismerni, amit tegnap csinált a 103 futam győzelem után, az mestermunka volt. A győzelmei számát sokáig nem fogják megközelitteni. És ez akkor is igaz, ha most jóval több futam van egy szezonban, mint amikor kezdte a sikereit. Várom a szereplését idehaza.
elbogumilo
2024. július 07. 22:09
Remélem Hamilton Bridgerton letérdelt a másodiknak.
koronaszepe
2024. július 07. 21:01
Igazi verseny volt, változatos, kiszámíthatatlan, ahogy kell. A jobb taktika, a jobb csapat és a jobb pilóta nyert! Szép volt, gratulálunk!
rockercicc
2024. július 07. 20:41
Majomszabású. A fajgyalázó anyja szégyellheti magát elsősorban...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!