Gyulay Zsolt: A magyar sport erejét mutatja, hogy mekkora csapattal megyünk Párizsba

2024. július 09. 05:23

Alig több mint két héttel az ötkarikás játékok előtt letette az olimpiai esküt a magyar csapat Budapesten. A MOB elnöke szerint tíz-tizenegy olyan versenyszám van, ahol aranyéremre vagy nagyon szép éremre van esélyünk.

2024. július 09. 05:23
Kiss B. László

Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Ahogy közeledik a megnyitó, valószínűleg úgy lesznek egyre hosszabbak az éjszakák a magyar olimpiai csapat tagjainak számára. Persze ez kellemes teher azoknak a sportolóknak, akik eljutottak Párizsba. Alig több mint két héttel a nyári játékok előtt a sportolóink hétfőn a Művészetek Palotájában a két csapatkapitány, Kapás Boglárka világ- és Európa-bajnok úszó és Szilágyi Áron háromszoros olimpiai bajnok kardvívó vezetésével letették az esküt. Kiderült, végül 180 magyar versenyző lehet ott a francia fővárosban, és összesen 21 sportágban indulunk. Ezzel bőven az első húsz ország közé tartozik Magyarország.

„Lehetett volna ez a szám több is, ha például a női kosárlabdázónk kijutnak, és én atlétikában is több kvótára számítottam, ám végül harminc helyett tizennyolcan sportolónk lesz ebben a sportágban. Ugyanakkor félre ne értsék, nem vagyok csalódott. Tudom jól, a sportolóink most is mindent megtettek, hogy az utolsó századot is lecsiszolják az idejükből. 

Olimpiai bajnokként pontosan tudom, hogy nem volt könnyű az idáig vezető út, hiszen egyes sportágakban a részvételt kiharcolni legalább akkora, ha nem nagyobb kihívás, mint jól szerepelni az olimpián. 

A száznyolcvan sportolóval meghaladtuk a három évvel ezelőtti tokiói létszámot. Fontos, hogy ez nem egyszemélyes küzdelem: a klubok, edzők és szakemberek mindennapi erőfeszítése nélkül nem születhetnének sikerek, és ezt a munkát nem lehet elégszer megköszönni, mint ahogy az anyagi hozzájárulást sem a kormányzat, az önkormányzatok és a támogatók részéről” – mondta Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, aki szerint a létszám nem egyenesen arányos azzal, hogy ki, mennyire lesz sikeres.

GYULAY Zsolt
Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke optimista a magyar csapat párizsi szereplésével kapcsolatban
Fotó: MTI/Illyés Tibor

Hét aranyat jósolnak nekünk

„Ez nem befolyásolja azt, hogy hány érmet fogunk hazahozni, ugyanakkor a magyar sport erejét mutatja, hogy mekkora csapattal megyünk Párizsba”

 – állította a kétszeres olimpiai bajnok egykori kajakozó. Tetszik vagy sem, de a helyzet az, hogy sajnos nálunk a sikert olimpiai aranyérmekben mérik. A szurkolók persze nem látják át, mekkora munka, energia, erőfeszítés, lemondás van akár egy ötödik hely megszerzésében is a játékokon. A nyugat-európai fogadóirodák most hét aranyat jósolnak nekünk.

„Indultunk háromról, aztán öt lett, most meg hét. Ezt a számot a világkupa- és vb-eredmények után kalkulálták ki. Alá persze nem írnám, mert többet szeretnék, de a hét jó szám, reális szám. Szerintem tíz-tizenegy olyan versenyszám van, ahol aranyéremre vagy nagyon szép éremre van esélyünk. Azt kértem a sportolóktól, hogy ne teherként, hanem lehetőségként éljék meg az olimpiai szereplést annak érdekében, hogy ki tudják hozni magukból a maximumot. Ha mindenki élete legjobb formáját hozza, akkor biztos, hogy sok érmünk, sok aranyunk lesz. Persze mondani ez könnyű, de az élet, így a sport sem ilyen egyszerű, hiszen bármi megtörténhet. Legutóbb száz éve volt Párizsban olimpia, azóta sok minden megváltozott, ugyanakkor az alapértékek nem, a sportolók ugyanúgy a saját határaikat feszegetve versenyeznek. Azt kívánom a fiataljainknak, hogy elmondhassák magukról: mindent megtettek a sikerért. A felkészülés szerintem nagyon jól sikerült, létrehoztuk azt a támogató közeget, amely megalapozhatja a jó eredményt Párizsban, a cél innentől közös, a minél jobb szereplés” – nyilatkozta a MOB elnöke.

Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár úgy véli, hazánk sportnagyhatalom, ezért elég nagyok az elvárások is nálunk. Ugyanakkor szerinte ma már kijutni is nehéz az olimpiára.

„A profi sport elképesztő tempóban fejlődik, s tudományágak egész sorát kell behatóan ismerni. Igazi csapatmunkának köszönhető az, hogy ilyen szép számú, huszonegy sportágban száznyolcvan tagú lesz a magyar olimpiai csapat a francia fővárosban. Az indulóktól azt kérem, ne csak a teljesítményükkel hívják fel magukra a figyelmet, hanem mutassanak példát sportszerűségből és emberségből is” – mondta Schmidt Ádám.

Az olimpia összekovácsolja a nemzetet

A párizsi olimpikonokat Sulyok Tamás köztársasági elnök is köszöntötte az ünnepélyes fogadalomtételen hétfőn Budapesten, a Művészetek Palotájában.

„Az egész nemzet számára örömünnep, amikor egy magyar sportoló olimpiai szereplésével világraszóló sikert ér el. Küzdelmükkel kimondhatatlanul sok örömet ajándékoznak a magyar embereknek, feledhetetlen élményt adnak azoknak a gyerekeknek is, akik példaképet, követendő hősöket látnak önökben maguk előtt. Az olimpiai szereplésük összekovácsolja a nemzetet, mindannyiunknak erőt adnak, megmutatják, hogy egyetlen magyarság van, hogy összetartozunk” – hangsúlyozta a köztársasági elnök.

Sulyok Tamás emlékeztette sportolóinkat: Magyarország ahány olimpián elindult, annyi alkalommal tért haza arannyal, s átlagosan hét aranyérmet szereztünk.

SZILÁGYI Áron; TELEGDY-KAPÁS Boglárka; LÕRINCZ Tamás; TÓTH Krisztián
Tóth Krisztián cselgáncsozó (középen háttal) átveszi a magyar csapat zászlóját Lőrincz Tamás birkózótól (jobbra) a párizsi ötkarikás játékokon szereplő magyar csapat eskütételén a Művészetek Palotájában 2024. július 8-án. Mellettük az eskü szövegét elmondó Szilágyi Áron vívó és Kapás Boglárka úszó (takarásban)Fotó: MTI/Kovács Tamás

Hétfőn a MüPa-ban a fogadalomtétel során az is kiderült, hogy a július 26-i megnyitón Böde-Bíró Blanka kézilabdázó és Tóth Krisztián olimpiai bronzérmes cselgáncsozó viszi majd a magyar zászlót.

„Én is csak három órával a fogadalomtétel előtt tudtam meg, hogy zászlóvivő leszek. Természetesen óriási megtiszteltetés, 

azt hiszem, ezek lesznek életem legnehezebb és leghosszabb lépései, de persze nem lesz baj. 

Nagy örömmel és még nagyobb büszkeséggel fogom vinni a megnyitóünnepségen a magyar zászlót” – mondta a Mandinernek Tóth Krisztián, aki szerint ez a megtiszteltetés egy éremmel ér fel.

A párizsi olimpiát július 26. és augusztus 11. között rendezik meg, Magyarország 21 sportágban 180 kvótát szerzett a játékokra.

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 49 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bagoly-29
2024. július 09. 11:10
Miért is hiányozhatna a moslék már a topik megjelenésénél?
flesh ripper
2024. július 09. 08:20
HAJRÁ MAGYAROK!
cccbasatu
2024. július 09. 08:11
Hány naplopó pénzre utazó semmi ember kíséri a magyar sportolókat?Gyanítom hogy ők többen lesznek mint a sportemberek .Szóval nincs pénzünk de erre meg kampuszra meg Orbán kovájgálására van.A honi gazdaság romokba de a kirakat emberkék fényezik magukat. Elmentek ti a büdös picsába!
Novicsok-5
2024. július 09. 07:16
Az szép. A legtöbb sportoló az athéni olimpia óta. Annyi biztos, hogy több sikert és örömet fognak okozni egy országnak, mint a falábú focistáink.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!