Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Kihirdette keretét Varga Zsolt, kiderült, kikért szoríthatunk Párizsban (VIDEÓ)

2024. július 05. 13:47

Tizenegy fukuokai világbajnok kapott helyet a nyári olimpiára utazó 13 fős magyar férfi vízilabda-válogatottban.

2024. július 05. 13:47

Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság által kitűzött határidőnek megfelelően, Varga Zsolt, a férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya pénteken kihirdette a párizsi olimpiára utazó 13 fős csapatot. A nyári játékokra utazó válogatottban 11 fukuokai világbajnok vízilabdázó kapott helyet. 

A francia fővárosban Varga Dénes történelmet írhat, ugyanis, ha csak egy percet is játszik (bizonyára sokkal többet fog), akkor beállítja Gyarmati Dezső és Benedek Tibor csúcsát, 

hiszen ez lesz az ötödik olimpiája. A jelenlegi csapatból a Ferencváros pólósa az egyedüli, aki olimpiai bajnoknak mondhatja magát – még 2008-ban, Pekingben nyert aranyérmet.

A kapuban Vogel Soma és Bányai Márk, klasszikus centerként Hárai Balázs, a balkezesek oldalán Vámos Márton és Zalánki Gergő, kapásoldalon Varga Dénes mellett Vigvári Vince és Manhercz Krisztián, védőként és bevethető centerként Angyal Dániel, Jansik Szilárd és Molnár Erik, valamint szintén több poszton használható Nagy Ádám és Fekete Gergő alkotja majd a csapatot.

„Vannak előnyei és hátrányai is, hogy ilyen korán meg kell adni a névsort. A hátránya, hogy egyetlen hivatalos mérkőzés és több kétkapus edzés alapján kellett döntenem, az előnye viszont, hogy mostantól mindenki az olimpiára koncentrálhat, és a jövő heti Domino Trans Kupán a mérkőzéseken már a tizenhárom utazó játszik, ami könnyebbé teszi a játék formálását” – mondta Varga Zsolt a szövetség honlapján.

A szövetségi kapitány elárulta, hogy tartalékként továbbra is a kerettel edz Kovács Péter és Vigvári Vendel, valamint Szakonyi Dániel, sérülés esetén ugyanis július 26-ig engedélyezett a csere.

Volt egy alapvető elképzelésem a csapatról, ugyanakkor akadtak kérdések bizonyos posztokon, amelyek megválaszolásával egészen az utolsó pillanatig vártam, csütörtök estére viszont pontot tettünk mindenre. 

Nyilván sokkal nehezebb volt most, mint eddig bármikor, hiszen mindenhová tizenöt embert lehetett nevezni, az olimpián viszont tizenhárom a limit” – árulta el a mester, aki hozzátette, az elmúlt évek világversenyein kialakult játékrendszerhez igazodik a keret, döntésében pedig a korábbi eseményeken mutatott teljesítmény is számított valamelyest, de természetesen a legfrissebb benyomások is sokat jelentettek.

Hárai Balázs negyedszer készülhet, Vámos Márton, Zalánki Gergő és Manhercz Krisztián harmadszor vehet részt olimpián. Ugyanakkor öt újonc is van a keretben: Molnár Erik, Nagy Ádám, Fekete Gergő, Vigvári Vince és Bányai Márk. 

A csapat jövő csütörtöktől szombatig a Domino Trans Kupán szerepel a Margitszigeten, ahol a francia, az olasz és a japán válogatottal mérkőzik, aztán az olaszokkal készül Szicílián és a spanyolokkal Barcelonában, majd július 25-én indul Párizsba. Az olimpián a válogatott július 28-án vívja első csoportmérkőzését a házigazda Franciaország ellen, majd Spanyolország, Japán, Ausztrália és Szerbia következik.

A női válogatott névsorát a magyar idő szerint szombat hajnali, Egyesült Államokkal vívott mérkőzést követően véglegesíti Mihók Attila és Cseh Sándor.
 

Férfi válogatott, olimpiai csapat:

Angyal Dániel, Bányai Márk, Fekete Gergő, Hárai Balázs, Jansik Szilárd, Manhercz Krisztián, Molnár Erik, Nagy Ádám, Vámos Márton, Varga Dénes, Vigvári Vince, Vogel Soma, Zalánki Gergő.

 

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!