Döbbenet: a címvédő Szilágyi Áron már az első fordulóban búcsúzott Párizsban

2024. július 27. 14:46

Senki sem várt itthon ilyen kezdést, a címvédő, háromszoros olimpiai bajnok vívónk kikapott kanadai ellenfelétől, s így nem jutott a nyolcaddöntőbe férfi kardban a nyári játékokon.

2024. július 27. 14:46

Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Kardvívásban sajnos nem lesz címvédés az idén Párizsban. Korunk legeredményesebb vívója, Szilágyi Áron óriási meglepetésre 15–8-as vereséget szenvedett a kanadai Fares Arfától már az első fordulóban a férfi kard versenyében a párizsi olimpián. Klasszis vívónk óriási meglepetésre nagyon gyorsan hattusos hátrányba került, és bár 6–4-re feljött, nem igazán találta a ritmust. 

Igazából mintha nem is a régi, megszokott, megfontolt, taktikus Szilágyit láttuk volna a páston. A kanadai vívónak mindig volt válasza az akcióira, így csakhamar megint néggyel vezetett.

A szünet után sem tudott igazán jó támadást előhúzni a Vasas kardozója, nem volt jó a lábmunkája, ráadásul néhányszor a kínálkozó lehetőségeivel sem tudott élni, ezért egyre valószínűbb volt, hogy nem lesz képes fordítani. A magyar szurkolók döbbenten nézték a Grand Palais kiállítócsarnokban, ahogy Szilágyi nem talál fogást ellenfelén. Sajnos a végére sem változott a helyzet, a kanadai simán győzött a 32 között, és bejutott a nyolcaddöntőbe.

A 34 éves magyar vívó egyéniben a 2008-as, pekingi olimpia óta először szenvedett vereséget ötkarikás játékokon.

Szilágyi megtörten, de racionálisan nyilatkozott a kiesés után.

„Nem tudok olyan elemet kiemelni, amiben jobb lettem volna az ellenfelemnél. Taktikailag fölém nőtt, és azt mondom, hogy technikailag is. Bejöttek a parádjai, ültek a támadásai, védekezésben is ügyesen kimozgott és fizikailag is fölém nőtt, pedig alapvetően inkább nekem lett volna ez a taktikám. Másrészt mintha olvasott volna, tusról tusra pontosan tudta, hogy mi fog történni. Elképesztő, hogy 6–0-ra elhúzott az ellenfelem, de onnan azért volt egy-két jó pillanatom. Talán 6–4-re is feljöttem, és akkor azt hittem, hogy meglehet, de ott elvágtam egy támadást, ami nagyon nagy butaság volt. Ha ott nem 7–4, hanem 6–5 az állás, akkor az asszó alakulhatott volna egészen másképpen is. Talán több pillanat is volt, de rögtön lecsapott rá az ellenfelem, vagy nem sikerültek a befejezések" – mondta az MTI-nek a kardvívó.

Azért szerencsére magyar győzelemnek is örülhettünk szombaton délután, Gémesi Csanád legyőzte az első fordulóban a világbajnoki címvédő amerikai Eli Dershwitzet férfi kardban, ezzel nyolcaddöntőbe jutott. A 37 éves olimpiai bronzérmes vívónk nagy csatában, 15–10-re verte a 28 esztendős riválisát.

Eredmény, férfi kard, a 32 között:

Arfa Fares (kanadai)-Szilágyi Áron 15–8

Boladé Apithy (francia)-Szatmári András 15–13

Gémesi Csanád-Eli Dershwitz (amerikai) 15–10 

 

Kapcsolódó cikkek a Olimpia 2024 aktában.

Összesen 159 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
thehun
2024. július 28. 22:09
Szilagyi, az igaz, hogy voltal Pressmann asszonysagnal vacsorazni te is?! Ha ez igy van, akkor baszodj meg......megvert a jo Isten, mert a MOt gyalazo fasznal zabaltal....te kocsog, akkor ugy kell!!!
kombinator-0
2024. július 28. 21:48
Áron, Áron ... túl nagy pofával mentél ki versenyezni ... 3 olimpia azért persze nem semmi ............... de nagyon kár volt érte
baronet
2024. július 28. 16:25
Nem lehet nyerni mindig.
polárüveg
2024. július 28. 12:08
A helyzet kulcsának megértése ez: "mintha nem is a régi, megszokott, megfontolt, taktikus Szilágyit láttuk volna a páston." "Másrészt mintha olvasott volna, tusról tusra pontosan tudta, hogy mi fog történni. "
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!