A fekália győz vagy a versenyzők? – ez a kérdés az olimpia triatlonversenyeire készülve (VIDEÓ)

2024. július 29. 17:39

A Szajna rossz vízminősége már napok óta téma Párizsban. Kíváncsiak voltunk, mennyire befolyásolhatja a teljesítményeket a szennyezettség. A Mandiner felkérésére a korábban négyszer az Év triatlonistájának választott Faldum Gábor latolgatja az esélyeket.

2024. július 29. 17:39
Összegyűlt hulladék a Szajnán Párizsban
Vámos Tamás
Vámos Tamás

Nyitókép: Owen Franken / Getty Images

***

Nincsenek könnyű helyzetben a párizsi olimpia triatlonversenyeinek indulói, köztük a három magyar sportoló, Kuttor-Bragmayer Zsanett, Bicsák Bence és Lehmann Csongor. Jó ideje téma Párizsban a Szajna vizének minősége, ugyanis a tervek szerint itt rendezik majd a triatlonversenyeket és a nyílt vízi úszást. A rendező ország persze mindenképp bizonyítani akarta, hogy a víz minősége megfelelő, és ennek érdekében attól sem riadtak vissza, hogy „a fekáliásnak mondott vízbe lökjék” Amélie Oudéa-Castéra sportminisztert, aki egy az egész testét eltakaró polifoam mezben úszott néhány métert, majd Párizs polgármestere, Anne Hidalgo is megmártózott a Szajnában, hogy demonstrálja, sikerült a folyót megtisztítani.

Bár a múlt héten már kedvező hírek érkeztek a Szajna vízminőségével kapcsolatban, a pénteki és szombati – az ünnepélyes megnyitót és az első hivatalos versenynap szabadtéri számainak lebonyolítását is megzavaró – eső megint jelentős mennyiségű szennyező anyagot mosott a folyóba, így sokat romlott a vízminőség. 

Az eredeti menetrend szerint vasárnap reggel lett volna a triatlonosok első beúszása, de szombaton még semmi biztosat nem tudtak mondani azzal kapcsolatban a szervezők, hogy ezt meg lehet-e tartani. Végül vasárnap hajnali négykor derült ki, hogy nem tudnak edzeni a Szajnában, csak a partról nézhetik meg az úszás helyszínét a sportolók. 

Ezt is ajánljuk a témában

A Mandiner megkeresésére az egyik legrutinosabb magyar triatlonista, Faldum Gábor (aki Rio de Janeiróban a magyar olimpiai csapat tagja volt, de Párizsról az utolsó pillanatban lemaradt, mivel nem sikerült kivívnia az olimpiai kvalifikációt a világbajnoki sorozat cagliari állomásán) próbál minket beavatni abba: vajon ez az áldatlan helyzet mennyire befolyásolhatja a versenyzők teljesítményét?  

„Azért is tudok hiteles véleményt formálni a párizsi helyszínről, a Szajna vízminőségéről, mert tavaly én is részt vettem a tesztversenyen, én is úszhattam az Eiffel torony árnyékában” meséli a hazánkban az Év férfi triatlonistájának 2014 és 2017 között megválasztott sportoló. Hozzátette: „Nekem semmilyen gondot nem jelentett a víz minősége, valószínű a szervezetem is jobban tolerálja a dolgot, de szerintem az egyéni versenyszámokban azért sem lesz senkinek problémája, mert ezzel kezdődnek a triatlonversenyek. De persze, 

én is hallottam olyanról, aki elég hamar gyomorrontást illetve fertőzést kapott, miután a Szajnában úszott, 

de a víz minőségének sokkal inkább a későbbi a csapatversenyeken, és a vegyes váltóban lesz majd igazán jelentősége”

FALDUM Gábor
Faldum Gábor már Rio de Janeiróban megtapasztalhatta: még ideális körülmények között is rendkívül nehéz a helytállás Fotó: MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Az edzéskimaradás sem befolyásolhatja a sorrendet, a teljesítményeket? Mennyire stresszelheti ez a versenyzőket?

Annak a sportolónak, aki egy olimpiára kvalifikálja magát, nem azon múlik majd a produktuma, hogy közvetlenül a verseny előtt tud-e még egyet edzeni vagy sem. Pláne, hogy a triatlonisták év közben, az úszóedzések nagy részét medencében teljesítik, a nyílt vízi úszók teljesítményére pedig egyáltalán nincs hatással a víz minősége. Őszintén bevallom:

 szerintem egy kicsit „túlhájpolták” ezt az egész történetet, azzal együtt, hogy valóban nem szerencsés olyan körülmények között versenyezni, amelyek nem teljesen ideálisak... 

Pláne, hogy szerintem a futásban lesz igazán nagy a szétszóródás, ott alakulnak ki igazán az erőviszonyok, tehát az első szám után még együtt lesz a mezőny. Másrészt az is igaz: a váltóban és a mixversenyeken ugyanúgy érmeket osztanak majd, tehát teljesen jogos igény a versenyzők részéről, hogy amennyire lehet, a feltételek ideálisak legyenek.

Nyilvánvaló az is, hogy a rengeteg csapadék is befolyásolja a Szajna minőségét.

Egyértelmű! 

Bízzunk abban, hogy keddtől már egyre naposabb lesz az idő, hiszen a sok eső a legnagyobb probléma. A Szajna ökoszisztémájával önmagában semmilyen gond nincs, ám a csapadék a különböző csatornákból rengeteg szennyeződést moshat Franciaország ikonikus folyójába. 

  

Végezetül egy kis esélylatolgatást kérünk: hogy látja a magyar triatlonista különítmény, Kuttor-Bragmayer Zsanett, Bicsák Bence és Lehmann Csongor esélyeit?

Csongor egész évben nagyon jó formában volt, Zsaninak Tokió után fel van adva a lecke, hiszen egy városi pályán kell teljesítenie, de képesnek tartom őt arra, hogy megismételje a legutóbbi olimpián teljesítményét, a 12. helyet (amely minden idők legjobb magyar ötkarikás teljesítménye a nők mezőnyében – a szerk.) Bence pedig mindig képes a pozitív meglepetésre, még azt sem tartom kizártnak, hogy felülmúlja a tokiói 7. helyét (szintén minden idők legjobb magyar ötkarikás teljesítménye a férfiak mezőnyében – a szerk.). Egy dolog biztos: mindannyian megérdemlik, hogy rajthoz állhatnak Párizsban!

SZAJNA
Franciaország ikonikus folyója, a Szajna – az egész világ fókuszában! Fotó: World Triathlon/Wagner Araujo

Szerencsére hétfőn napos az idő Párizsban, ezért 

a szervezők előrejelzése és ígéretei szerint kedden az eredetileg tervezett időpontban, reggel nyolckor, és az eredetileg tervezett helyszínen elrajtolhat a férfi egyéni verseny. Végleges döntést azonban csak kedden hajnalban hoznak.

Egyébként a szervezők nem ok nélkül ragaszkodtak a Szajnához, ugyanis a sportág – ahogy az egész világon – Franciaországban is hihetetlenül népszerű. Éppen ezért a szervezők a város szívében, a lehető legjobb helyszíneken rendezik meg a triatlonversenyeket, így esett a választás Párizs folyójára, és az úszást követően is csodálatos helyszíneken folytatódik a kerékpár és a futás, hiszen a Szajna hídjain és a világ egyik legismertebb útján, a Champs Elysées-n versenyeznek majd az olimpikonok.

A keddi rajt előtt Bicsák Bence a következőket mondta el: „engem nagyon feldob az olimpiai hangulat, bízom benne, hogy ez a holnapi versenyzésemen is látható lesz majd. Készen állok, várom a rajtot”. Lehmann Csongor is rendkívül bizakodó: „A triatlon arról is szól, hogy az embernek alkalmazkodnia kell a körülményekhez. Most is ez a helyzet! Alkalmazkodunk a kihívásokhoz, és úgy készülünk, hogy holnap reggel kihozzuk magunkból a legjobbat”

Az origo.hu Párizsban készült helyzetjelentése az alábbiakban látható: 

Ezt is ajánljuk a témában

 

Kapcsolódó cikkek a Olimpia 2024 aktában.

Összesen 168 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
erdeymarton89
2024. július 29. 22:57
Majd pár hónap múlva kiderül, lesz e valami nemi gondjuk a vízisportóloknak :D
google-2
2024. július 29. 21:56
A megnyitó szép, a Szajna tiszta, ott minden szuper, ne tessék már kukacoskodni. Szidni csak Magyarországot szabad, sőt, kell!
5m007h 0p3ra70r
2024. július 29. 19:59
Elég szutykos már a Szajna, Nem fér bele Pierre szarja.
Welszibard
2024. július 29. 19:59
Én láttam Nagymarosnál, Visegrádnál a Dunát. Annak a vize - Bécs, Pozsony, és Esztergom szennyvize ellenére - jóval tisztább, mint a Szajnáé. Én sem fürödnék benne az biztos, míg a Dunában viszont igen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!