Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Ukrajna a második félidőben csodát tett, legyőzte Szlovákiát!

2024. június 21. 18:02

Szerhij Rebrov együttese a Románia elleni égés után vesztett helyzetből állt talpra, jöhet a Belgium elleni csoportrangadó!

2024. június 21. 18:02
Roman JAREMCSUK
Vámos Tamás

Nyitókép: Jaremcsuk gólja döntött! Fotó: Getty Images

***

A Szlovákia – Ukrajna mérkőzés előtt adott volt a képlet: a románok ellen váratlanul súlyos vereséget szenvedő (0-3) Rebrov-legénységnek mindenképpen győzelmre kellett játszania, míg az Európa-bajnokság egyik legnagyobb meglepetését okozó szlovákok (akik a világranglista harmadik helyezettjét, Belgiumot verték) kényelmesen, felszabadultan játszhattak, hiszen Pekaríkéknak a döntetlen is tökéletes eredmény lett volna.

Ivan SCHRANZ
Ivan Schranz gólja után korán örültek a szlovákok... Fotó: MTI/EPA/Friedemann Vogel

De mint, tudjuk, aki ikszre játszik, gyakran kikap, ez is lehet a magyarázata, hogy az olasz Francesco Calzona által írányított északi szomszédaink „a legjobb védekezés a támadás” alapján fajsúlyosan léptek föl: előbb Haraslin, majd Schranz lövését kellett hárítania a románok ellen gyenge teljesítményt nyújtó Ljunyint helyettesítő Trubinnak – ám a 18. percben ő sem tudott segíteni. 

Ugyanis hiába ütötte ki bravúrosan Hancko szabadrúgását, a villámgyorsan elvégzett bedobás után Haraslín ívelt be, Zincsenko rosszul helyezkedett, így Ivan Schranz tiszta helyzetből fejelhetett a hálóba. Szlovákia – Ukrajna 1-0!   

Érdekesség: mivel a Slavia Praha szélsője Belgiumnak is betalált (korábban 22 válogatott meccsen csupán egy gólt szerzett...), ő az első szlovák futballista, aki egy Európa-bajnokságon duplázni tudott.

Nem véletlen, hogy ezek után beleerősítettek az ukránok: előbb Mudrik tiszta helyzetből csúnyán fölé lőtt, majd Dobvik kevergetett látványosan a tizenhatoson belül, de lövését hárította a szlovák védelem. Nem sokkal ezután Timoscsuk lőtt kapufát, majd újra Mudrik próbálkozott, ám az ő kísérletét védte a bombaformában lévő Dubravka. 

A félidő előtt nem sokkal Zincsenko szabadrúgását hárította a Newcastle United kapusa, ám a szlovákoknak erre is volt válaszuk: a remekül játszó Haraslín Braskón megpattanó lövése útját hárította Trubin.

Baljós előjelek Ukrajnának: ha Szlovákia egy Eb-n a szünetben vezetés szerzett – még sosem vesztett el mérkőzést!

SZÜNET UTÁN 

Egy-egy szlovák és ukrán helyzet után az 53. percben egyenlített Ukrajna! 

Mudrik hozta fel lendületesen a labdát, amely Dobvik közreműködésével Zincsenko elé kerül. Az Arsenal kiválósága remekül adott be, és a tizenhatoson belül egyedül ólálkodó Mikola Saparenko könnyedén lőtt a hálóba. Szlovákia – Ukrajna 1-1!  

Egy kis statisztika: Ukrajna sosem játszott még döntetlent Európa-bajnokságon. Az eddigi mérleg: három győzelem és kilenc vereség... 

UKRÁN szurkolók
A meccs végén az ukrán szurkolók örülhettek Fotó: MTI/EPA/Georgi Licovszki

Nem meglepő módon az elkövetkező percekben az ukránok birtokolták többet a labdát, ám a következő komoly esélyt csupán a 74. percben jegyezhettük fel: ekkor a csereként beállt Jaremcsuk lendületesen tört előre, Mudriknak passzolt, aki kapura lőtt. Dubravka azt hitte, mellé megy a labda, ám az a jobb kapufán csattant. Nem sok hiányzott egy nem mindennapi potyagólhoz...

A 80. percben azonban már nem volt ellenszer, a vezetést is megszerezte Ukrajna: az egyenlítő gól szerzője, 

Saparenko remek előre ívelése után az ukránok rutinos támadója, Roman Jaremcsuk  orrheggyel, remekül vette át a labdát, majd egy pimasz mozdulattal gurított el a lövésre számító Dubravka mellett – a kétségbeesetten becsúszó Skriniar már csak a gólvonalon túlról tudta kikanalazni a labdát. Ukrajna – Szlovákia 2-1! 

Mivel Jaremcsuk már harmadik Eb-gólját szerezte, így ő lett a legeredményesebb ukrán futballista az Európa-bajnokságok történetében – éppen a szövetség jelenlegi elnökét, Andrij Sevcsenkót előzte meg... 

 

 

 

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Intel
2024. június 21. 20:27
Megsúgták az ukrán futballfenoménoknak, ha kikapnak már viszik is őket a frontra. A múltkor leállítottak esz színházi előadást, hogy a férfi szinészeket elvigyék a frontra. Ilyesmi focimeccsen is megtörténhet.
Novicsok-5
2024. június 21. 19:50
Aljanépség legyőzte az aljanépséget. Nem oszt, nem szoroz. Jó sok az ukrán szurkoló a lelátókon. Ennyi frontlógóst.
Zsolt75
2024. június 21. 18:24
"Szergej volt apád, nagyapád, eddig te is! Ne bohóckodj, édes fiam, mert nyakon váglak!" Rebrovné
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!