Anglia
18:002024. június 30.
Szlovákia
Spanyolország
21:002024. június 30.
Grúzia

Még az érettségit is elhalasztotta az olimpiáért a női pólósok új üdvöskéje – Mandiner-interjú

2024. június 06. 05:21

A 18 éves Hajdú Kata különleges tehetségű játékos. Beszélgetés vízilabdáról, világbajnoki debütálásról, tehervállalásról, mellőzésről, visszatérésről, iskoláról, jogosítványról és arról, miért rémiszti meg, hogy nagykorú lett.

2024. június 06. 05:21
null
P. Fülöp Gábor

Nyitókép: Facebook/MVLSZ

***

Dacosan vagy tiszta lappal érkezett az olimpiai felkészülésre? 

Úgy érzem, egy teljesen tiszta lappal indultam el. Most alapozó jellegű munkát végzünk az első hetekben, hogy olyan erőállapotot, kondíciót vegyünk fel, ami kitart a párizsi játékok végéig. Persze lesznek felkészülési mérkőzések, amelyeken be kell bizonyítanom mind magamnak, mind a kapitányoknak, hogy nemhogy ott a helyem, de nagyon szeretnék kijutni. Azt szeretném, hogy ezt az akarást lássák rajtam. Ha tudásához, képességeihez méltón teljesít, fejfájást fog okozni nekik, amikor dönteniük kell a keret szűkítéséről. 

A minap klubja, a magyar bajnok és kupagyőztes UVSE vezetőedzője elárulta, jól reagált arra, hogy idén eddig kimaradt az immár Mihók Attila és Cseh Sándor irányította válogatottból. Milyen útravalót kapott Benczur Mártontól?

Azt mondta, legyek nyugodt, türelmes, ha esetleg az első napok nem úgy sikerülnének, ahogy elképzeltem. Mindenképp saját magamat próbáljam legyőzni nap mint nap, mert úgy tudok fejlődni. A lényeg, hogy mindent adjak ki magamból.

Ezt is ajánljuk a témában

2022-ben, 16 évesen debütált, majd a 2023-as világbajnokságon szerepelt a felnőttválogatottban, amit akkor még Bíró Attila irányított. Emlékeim szerint jól játszott, és nem csupán azért emlékezetes a szereplése, mert megdöntötte a világsztár, Keszthelyi-Nagy Rita korrekordját 17 évesen…

Én úgy éreztem, hogy még nagyon sok maradt bennem. Mégiscsak az első világeseményem volt a felnőttek között, minden új volt, meg kellett szoknom a környezetet. 

Az UVSE-ben 14 éves kora óta pólózik a nagycsapatban hazai és nemzetközi szinten. A számok is bizonyítják, egyre markánsabb a szerepe, az idei bajnoki döntőben is kulcsember volt. Hogy birkózik meg ezzel a szereppel?

Amikor elmentek az olyan meghatározó emberek, mint Szücs Gabriella, Antal Dóra vagy Keszthelyi Rita, akkor több teher, felelősség hárult rám fiatal és gólerős játékosra. Az első évemben negyedikek lettünk, érződött rajtam a bizonytalanság, majd jött az a tapasztalat, amit átéltem.

 Arra számítok, ha bekerülök az olimpia csapatba, hogy már nem mint egy kis fiatalka állok hozzá a dolgokhoz.

 Hanem úgy, hogy ismerem az ellenfeleket, körülményeket, és talán magabiztosabban tudnék segíteni a csapatnak.

Végülis március óta nagykorú. Változott az élete?

Ijesztő abból a szempontból, hogy már kerülhetek börtönbe! Ez az egyetlen, ami miatt nem azt mondom, hogy félek, de rádöbbentett, hogy elmúltam 18 éves. 

Úgy gondolom, örökre egy kicsit ilyen gyerekes fajta leszek. Nem felelőtlenség formájában, esetleg éretlenség miatt, inkább próbálom a jókedvet a fáradtabb napokba belevinni, hogy legyen a lányoknak min nevetniük.

Van már jogosítványa?

Nincs. Finoman szólva még a szüleim nem nagyon akarnak az utakon látni a volán mögött, de nagyon szeretek tömegközlekedéssel járni. Megnyugtat, magamban lehetek, ez így egyelőre jó.

LEIMETER Dóra; MÁTÉ Zsuzsanna; GARDA Krisztina; HAJDÚ Kata
Fukuoka, 2023. július 20. Garda Krisztina, Hajdú Kata, Leimeter Dóra és Máté Zsuzsanna (b-j) a kispadon a női vízilabdatorna csoportkörének harmadik fordulójában játszott Új-Zéland - Magyarország mérkőzésen a fukuokai vizes világbajnokságon 2023. július 20-án. Magyarország 23-5-re nyert.
MTI/Koszticsák Szilárd

Akármilyen jó a hangulat, mégis mindenki a csapatba kerülésért küzd. Hogy látja a konkurenciaharcot és az esélyeit?

A csapat nem az első két hétben fog kialakulni, mert most a játékosok próbálnak egyénileg bizonyítani. Bízom benne, ahogy szűkül majd folyamatosan a keret, formálódunk és támaszkodunk egymásra. 

Amíg nincs kimondva az utazó keret, lesznek versengések.

 Ha kiválasztanak, nagyon boldog leszek, ha nem, megyek tovább, s maradnak az utánpótlás világversenyek.

Ezt is ajánljuk a témában

Nem mellesleg junior világbajnok is többek között. Az imént említette, hogy igyekszik jó kedvet csempészni a közösségbe. Nem jobb lenne előbb csendesen meghúzódni a felnőttek között?

Felmérem, mit engednek meg, mi fér bele. Ugyanakkor igazából tudom önmagamat adni úgy, hogy nem arról vagyok híres, hogy elengedném az edzéseket vagy végig röhögcsélek. A munkába beleállok, és remélem, kívülről is látszik.  

A tanulás hogy fér bele az élsportolói életébe?

Úgy, hogy én nem ebben az évben érettségizek, hanem jövőre fogok. Hála Istennek a Csanádi Árpád Gimnáziumba járok, ami egy sportiskola. Nagyon segítőkészek a tanárok, ezért a felkészülés előtti héten letettem az összes év végi vizsgámat, dolgozatomat. Nehéz volt, arra az időszakra esett az ifjúsági bajnokság nyolcas döntője is. Immár viszont abban a szerencsés helyzetben vagyok a fiatalok között, hogy maximálisan tudok koncentrálni az olimpiára.

 

Töltődjön fel a Mandinerrel!

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Obsitos Technikus
2024. június 06. 06:28
Mennyivel másabb ez, mint Pinkotai Lali halasztása ugyi?
Patika
2024. június 06. 06:24
Nofene, nekem ez új, hogy halogatni lehet. (meg az is hogy nekem külön összeülnek, hogy letehessem amikor nem vok. egy orbánc rácsel)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!