Kijelölték az olimpiai kardcsapatot, lemondott a vezetőedző

2024. június 26. 11:49

Decsi András bizalomvesztéssel indokolta a döntését, aminek a hátterében az állhat, hogy a testvére, Decsi Tamás kimaradt a Párizsba utazó válogatott keretből.

2024. június 26. 11:49

Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

 

Ha nem is bombaként robbant a hír, de azért valamelyest meglepetés volt, hogy Decsi Tamás kimaradt az olimpiára utazó magyar férfi kardcsapatból. Az olimpiai bronzérmes, világ- és Európa-bajnok vívó helyére Rabb Krisztián került be. A Magyar Vívó Szövetség elnöksége elfogadta és egyhangúlag támogatta Boczkó Gábor szövetségi kapitány javaslatát a Párizsba utazó válogatott keret tagjaira vonatkozóan – olvasható a szervezet oldalán. A szövetségi kapitány előterjesztése alapján, a férfi kardcsapat tagjai: Szilágyi Áron, Gémesi Csanád, Szatmári András (egyéni és csapat) és Rabb Krisztián (csapat); a női kardcsapat tagjai: Szűcs Luca, Pusztai Liza, Márton Anna (egyéni és csapat), Battai Sugár (csapat); a férfi párbajtőrcsapat tagjai: Siklósi Gergely, Koch Máté, Andrásfi Tibor (egyéni és csapat) és Nagy Dávid (csapat). A tőröző Pásztor Flóra és Dósa Dániel, valamint a párbajtőröző Muhari Eszter egyéni kvótát szerzett.

Amúgy Boczkó nem egyedül hozta meg a döntést, hanem a szakmai testülettel és a szövetségi edzőkkel konzultálva tette meg javaslatát a férfi kard-, a női kard- és a férfi párbajtőrcsapat tagjaira vonatkozóan. 2012-ben Londonban négy, Rio de Janeiróban tíz, Tokióban 13 magyar vívó indulhatott, Párizsban pedig már 15 vehet részt a sportági versenyekben. 

A magyar vívók a kvalifikációs rendszer bevezetése óta az eddigi legtöbb kvótát harcolták ki 

– emlékeztetett rá a szövetség cikke.

A csapatkijelölés után Decsi András, a férfi kardozók vezetőedzője az MTI-vel közölte, hogy lemondott posztjáról.

„A férfi kardcsapat általam benyújtott, vezetőedzői előterjesztése arra irányult, hogy az elmúlt nyolc évben sikert sikerre halmozó csapat tagjai együtt vívjanak az olimpián. Ezt nem fogadta el az újonnan felállított szakmai testület, amelynek tagjai nem voltak kompetensek ennek megítélésében, mivel más fegyvernemek képviselői. Azt gondoltam, hogy azok után, amit ezek a fiúk elértek az elmúlt években, nem vonják kétségbe a szakmai meglátásomat. Sokként ért, hogy más fegyvernemek képviselői leszavazták az elképzelésemet, és ezek után Boczkó Gábor szövetségi kapitány előterjesztette a névsort, melyben nem szerepelt Decsi Tamás. 

Hangsúlyozom, nekem sosem a testvérem szereplése volt az elsődleges, hanem hogy a legsikeresebb legyen a magyar csapat. 

Olyan szintű bizalomvesztést éreztem, hogy nem maradt más választásom, minthogy lemondjak a vezetőedzői posztról” – nyilatkozta Decsi András a távirati irodának.

Az elmúlt években a Szilágyi, Szatmári, Gémesi, Decsi összeállítású csapat ért el számos sikert, többek között világbajnok lett tavaly. Decsinek azonban a mostani idényben nem voltak jó eredményei, miközben Rabb Krisztián egyéniben és a csapatba beugróként is eredményesen vívott. Az MTI érdeklődésére a szövetség úgy reagált: Decsi András közlésével egyelőre nem foglalkozik, semmilyen hivatalos nyoma nincs a lemondásának, az elnökségi ülésnek pedig a csapatkijelölés volt a témája.

Összesen 97 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kotucso
2024. június 26. 14:25
Kurva jó, hogy az olimpia előtt röviddel pattannak ki ezek az ügyek.
zakar zoltán béla
2024. június 26. 13:56
Csipes csöpp csöpp pötty
Patika
2024. június 26. 13:38
Egy siker uitán mindig jönnek az új vámszedői. (a receptbe belerondítva maguknak aratást remélni)
pollip
2024. június 26. 13:19
Döntsön a három! Kit akar negyedik csapattagnak? Ez az egy döntés lehet valódi!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!