Franciaország
18:002024. június 25.
Lengyelország
Hollandia
18:002024. június 25.
Ausztria

A végén jött a nagy pofon! Hogy áll 11 nappal az első Európa-bajnoki meccse előtt a magyar labdarúgó-válogatott? (VIDEÓ)

2024. június 04. 20:11

Felkészülési mérkőzésen: Írország - Magyarország 2-1. Oda a világraszóló veretlenségi sorozatunk, 14-nél állt meg a számláló.

2024. június 04. 20:11
GULÁCSI Péter; MILOS, Kerkez; NAGY Ádám; NEGO Loic; SALLAI Roland; ORBÁN, Willi; SCHÄFER András; LANG Ádám; VARGA Barnabás; DÁRDAI Márton; SZOBOSZLAI Dominik

Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

***

Előzmények

Március vége óta először lép pályára a magyar labdarúgó-válogatott, amely mindössze két mérkőzést játszik az Európa-bajnokság előtt. Marco Rossi csapata az Eb-ről lemaradt, a FIFA világranglistáján a 60. helyen jegyzett Írország vendége. A korábbi Manchester United-játékos, John O'Shea vezette házigazda ellen nem számíthatnak könnyű mérkőzésre Szoboszlai Dominikék. Az előző Eb előtt éppen ellenük tartottuk a főpróbát, akkor Újpesten nem született gól – ahogy a legutóbbi 2 alkalom egyikén sem a két válogatott találkozóján... Korábban 13-szor találkozott egymással a magyar és az ír együttes, a mérleg: 5 magyar-, 2 ír győzelem és 6 döntetlen.

A kezdőcsapatok

Szövetségi kapitányunk hétfőn jelezte, Dárdai Márton a kezdőcsapatban bizonyíthat, Szalai Attila a kispadon kezd, valamint a napokban még klubjában szerepelt Gazdag Dániel, Ádám Martin és Bolla Bendegúz pihen, és nem lép pályára kisebb sérülése miatt Horváth Krisztofer, valamint elővigyázatosságból a vállműtétje után visszatért Fiola Attila sem. Marco Rossi a kapuban Gulácsi Péternek ad bizonyítási lehetőséget(a félidőben Dibusz Dénes váltja majd – árulta el az M4Sportnak a szakember), a csatár Varga Barnabás. Egyáltalán nem kísérleti jellegű tizenegyet küld a pályára:

Magyarország: Gulácsi – Lang, Orbán, Dárdai – Nego, Kerkez, Nagy Ádám, Schäfer – Sallai, Szoboszlai, Varga

Írország: Kelleher – Coleman, Duffy, O'Shea – Doherty, Cullen, Smallbone, Brady – Azaz, Idah, Szmodics

 

Kapitányi várakozások

Írország kemény ellenfél, nagyon intenzív fizikális meccsre számítok, hiszen az ír játékosok zöme a Premier League-ben szerepel. Az utolsó két meccsükön Belgium és Svájc is nagyon megküzdött velük, a korábbi ellenfelei is nehezen győzték le. Az ír válogatott a skótokéhoz hasonló focit játszik, ezért nekünk ez fontos teszt lesz az Európa-bajnokságra készülve” – fogalmazott a mérkőzés előtti napon Marco Rossi szövetségi kapitány. 

Magyarország az Európa-bajnokságon június 15-én Svájc, 19-én a házigazda, Németország, 23-án Skóciával mérkőzik majd meg. A hat csoport első két helyezettje és a legjobb négy harmadikja is továbbjut a legjobb 16 közé.

 

Percről percre

1. perc: A tiszta fehérben pályára lépő magyar csapat kezd a dublini mérkőzésen.

2. perc: Hatalmas lehetőség! Nego perdítésével Sallai elfut a jobb oldalon, futtából bead, éppen Nego érkezik, de 7 méterre a kaputól combbal találja el a labdát, amit így könnyedén megfog a középen álló liverpooli kapus, Kelleher.

6. perc: A magyar válogatottnál is szóba került Szmodics kap jó indítást, de Lang Ádám visszafordulásra készteti az angol másodosztály gólkirályát. Végül nem jut lövőhelyzetig Írország.

8. perc: Újabb mélységi indítással próbálkoznak a hazaiak. Ezúttal Idah mozog be jobbról, de megint Lang figyel és tisztáz.

10. perc: Kerkez lopakodik előre, de lesen állítja meg az asszisztens – véleményes....

13. perc: Újabb magyar ziccer! Varga harcol a védőjével, a labda Nego elé gurul, aki 13 méterről zavartalanul lőhet. A bal felső sarkot veszi célba – a lelátóra rúgja!

16. perc: Tarol a magyar kapus. Egy bal oldali beívelésre jön ki ellentmondást nem tűrően Gulácsi Péter, és mindenkit megelőzve kiöklözi a labdát a mezőnybe.

20. perc: Mezőnyjáték folyik a pályán, kemény, de nem durva összecsapásokkal. 63%-ban van nálunk a labda.

Első Eb-csoportellenfelünk, Svájc a félidőben 1-0-ra vezet Észtország ellen. Zuber szerezte a gólt. 

24. perc: Schäfer harcol meg a labdáért az írek tizenhatosánál, talán kézzel is hozzáér, majd éles szögből a rövid sarok mellé lő.

29. perc: Schäfer kőkemény becsúszással, de szabályosan szerez labdát. Szoboszlai Dominik rávezeti a védőkre, jobbján Sallaira és Vargára figyelnek, a balján nagyot sprintelő Kerkezt játssza meg. A 20 éves Bournemouth-bekk kissé kisodródva, 10 méterről egyből lő, Kelleher zárja a szöget, és vetődve szögletre üti a labdát.

35. perc: Szoboszlai cseni el a labdát a tizenhatos oldalvonalánál, begurít, de Varga lövés helyet át akarja venni, de belebotlik...

36. perc: GÓL! Elalszik, áll a teljes magyar védelem: Smallbone könnyedén ad be jobbról Dárdai mellől, Orbán nem ugrik fel, az érkező IDAH 5 méterről a kapu közepébe fejel, 1-0. 

Gulácsi kiszolgáltatott helyzetben volt.

41. perc GYORS VÁLASZ: Szoboszlai megpattanó lövése után Orbán csúsztat, a hosszú saroknál érkező LANG ÁDÁM két lépésről ballal a léc alá helyez, 1-1. 

Nem örül különösebben, pedig bár nincs VAR, nem volt lesen. 

LANG Ádám
Dublin, 2024. június 4. Lang Ádám (b) gólt lő az Írország - Magyarország barátságos labdarúgó mérkőzésen a dublini Aviva Stadionban 2024. június 4-én.
MTI/Illyés Tibor

44. perc: Liverpool-játékosok egymás között: Szoboszlai a félpálya közeléből emeli rá, de a labda jócskán elkerüli Kelleher kapuját.

45+1. perc: Bal oldali szabadrúgás után Lang nem éri el, Ida fölé fejel.

FÉLIDŐ: 1-1

Lang Ádám (31) a 68. fellépésén a 2. gólját szerezte címeres mezben. A 10 éve válogatott védő legutóbb 2016 novemberében volt eredményes Andorra ellen (4-0).

Svájc már 4-0-ra vezet Észtország ellen, a második helvét gólt Amdouni szerezte, utána Elvedi, majd büntetőből Shaquiri talált be.

Kettős hazai csere (Duffy és Doherty helyén Scales és O'Brien). Nálunk a beígért változás: Dibusz Dénes véd a második félidőben Gulácsi Péter helyett. Botka Endre is lehetőséget kap Negot váltja.

50. perc: Az írek birtokolják most többet a labdát, ám nem hagy nekik területet a magyar csapat. 

52. perc: Szoboszlai szöglete után szerencsével Sallai Rolandhoz kerül a labda, 16 méterről csavar, blokkolják a védők – kezezést reklamál. A prtugál bíró továbbot int.

54. perc: Remekül indul meg Szoboszlai a félpályától. a tizenhatos elé érve Sallainak hagyja ott a labdát, a Freiburg szélsője a bal lábára cselez, majd lő. Kellehernek nyújtóznia kell a jobb saroknál, hogy szögletre tudjon menteni. 

55. perc: Kisszöglet után Schäfer lő élesen a tizenhatos bal csücskétől, nem pattan ki a kapusról, pedig két magyar is berobban...

61. perc: Csatár helyett középpályás: Kleinheisler László lép pályára, Varga Barnabás lejön. Marco Rossi kipróbálja a klasszikus csatár nélküli felállást.

65. perc: Szoboszlai berág Parrottra, aki fellöki, majd eléáll, hogy ne tudja elvégezni a szabadrúgást. Majd csapatkapitányunk a másik csk-val megbeszéli az esetet, erre mindketten kapnak egy sárga lapot.

Első Eb-csoportellenfelünk, Svájc 4-0-ra legyőzte Észtországot.

70. perc: Játék, esemény kevés, csere annál több. Marco Rossi beküldi Nagy Zsoltot és Callum Stylest. Kerkez Milos és Schäfer András kap egy kis pihenőt.

73. perc: Meglepő fordulat, újabb változtatás: a két nap múlva a 22. születésnapját ünneplő Balogh Botond kap „ajándékot”, ő váltja Lang Ádámot.

76. perc: Botka harcol ki szabadrúgást a jobb oldalon, miután megelőzte Szmodicsot. Szoboszlai veszélyesen belőtt labdáját Scales kotorja szögletre. Kockázatos mentés volt, de nem lett öngól belőle.

78. perc: Frissebbek vagyunk! Kleinheisler is megelőzi emberét, Scales egy sárga lap árán buktatja mielőtt meglódulna. Újra fölényben játszunk, de kapure mi sem jelentünk veszélyt.

82. perc: Szoboszlai egy köténnyel befűzi védőjét, önzetlenül középre passzol, de Sallai túl korán, távolról és gyengén lő, 25 méterről Kelleher kezébe.

88. perc: Sallai harcol ki szögletet a keménykedő írekkel szemben. Kis Szoboszlaival való trükközés után ballal beadja, de túl magasan. 

90. perc: Hazai esély: Botka röviden fejeli ki, Coleman lőhet 14 méterről, ám gyatrán teszi, 5 méterrel mellé pattog a labdája.

90+2. perc: LEKONTRÁZNAK! Mi rúgunk szögletet, de kivágják, Kleinheisler az ellenfélbe lövi a labdát, amit a félpályánál hagyott Styles nem talál el, TROY PARROTT végigszáguld vele a térfelünkön, és bár nem találja el jól, az eldőlő Dibuszon felperdül és a hálóba hull, 2-1.

 

Így jöttek a drukkerek

Hivatalosan közel 500 magyar szurkolót regisztráltak a mérkőzésre, Szalay Attila, a Magyar Nemzet munkatársa készített felvételt:

 

Élő közvetítésünket lejjebb görgetve olvashatják.

Frissítés Frissítés

Összesen 95 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-99
2024. június 24. 23:33
🍓 ️ ­­­É­­r­­­t­é­­k­e­­l­­d­­ ­­a­­­ ­­s­z­­e­­x­­­i­ ­p­u­­­n­­c­­i­­m­­a­t­­ 👉 𝐖­­­𝐖­­­𝐖­­­.­𝐗­𝟏­𝟖­­.­𝐅­­𝐔­­­𝐍
leslie-963
2024. június 05. 08:14
20 percig tudtam nézni, majd kikapcsoltam. Az egekbe dicsőített Szoboszlai csak ténfergett a pályán, nem találta a helyét. Értéke állítólag 105 mill eur.
oberennsinnen49
2024. június 05. 08:03
Csak azt tudnám írni, amit Lpazo 2024. június 05. 07:34-- írt. És csak annyit hozzá: Szoboszlai hozzáállása, tiszteletlensége az ellenféllel szemben, legalábbis nyugtalanító. Bár azt hiszem, olyan útra lépett, ahonnan már nem felfelé, hanem sajnos, csak lefelé visz az útja. Esetleg lehet pár jó meccse, de szerintem az új liverpooli edzője is látta a meccsét és az nem jó hír Dominik számára. Esterházy Mátyás eddig jól menedzselte Szoboszlait, de immát érezhetően kicsúszott a kezéből a motivációs eszköz, és szerintem még inkább Szoboszlai édesapja sem hat már a legényre. Pedig jobb lenne, ha hallgatna rájuk. Egy éve úgy láttam, Szoboszlainak a Real Madridban a helye, Modric és Kroos kiesése nyomán, ma úgy látom, talán már a télen a Liverpool kölcsönadja, esetleg leigazol valamelyik gyengébb angol csapatba. De tévedjek, nagyot. Ám a celebkedés olyan drog, amelyre ha rászokott valaki, onnan nehéz leállni. És a celebkedés megöli a sportot.
Lpazo
2024. június 05. 07:34
Még mielőtt mindenki a késébe dönti magát és a válogatottat, érdemes megjegyezni, hogy ez egy felkészülési mérkőzés volt. Játékosokat, pozíciókat, helyzeteket, taktikát lehet és KELL is ilyenkor kipróbálni. Annak pedig külön örülhetünk, hogy egy olyan butaságot, mint a veretlenségi sorozat, egy időre elfelejt a "szaksajtó".
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!